Generálové John Allen (vlevo), David Petraeus a ministr obrany USA Leon Panetta

Generálové John Allen (vlevo), David Petraeus a ministr obrany USA Leon Panetta (9. července 2011) | foto: AP

Pád Krále Davida z čela CIA ohrožuje i šéfa vojsk v Afghánistánu

  • 6
Skandál kolem Davida Petraeuse se rozrůstá. Po někdejším šéfovi CIA a veliteli spojeneckých vojsk v Afghánistánu se nyní pozornost upírá k jeho nástupci v neklidné asijské zemi Johnu Allenovi. Američané ho vyšetřují kvůli údajně nevhodné komunikaci s ženou, která figuruje i v Petraeusově případu.

Pod podmínkou anonymity to prozradil nejmenovaný zdroj z Pentagonu. Šéf Pentagonu Leon Panetta zatím v písemném prohlášení potvrdil vyšetřování Allenova případu s tím, že ministerstvu obrany ho předala FBI.

A o co tedy jde? To zatím nastiňuje pouze už zmíněný zdroj z Pentagonu, podle něhož FBI odhalila na dvacet až třicet tisíc stránek většinou e-mailů z let 2010 až 2012 mezi Allenem a Jill Kelleyovou. Právě ta přitom stojí na začátku vyšetřování FBI, které vedlo k odhalení nemanželského poměru Davida Petraeuse.

FBI u milenky

Agenti FBI začali prohledávat dům bývalé milenky někdejšího šéfa CIA Pauly Broadwellové. Z domu ve městě Charlotte v Severní Karolíně nosili papírové krabice, které policie používá ke shromažďování důkazů.

Deník The Wall Street Journal přinesl informaci, že agent FBI, který celé pátrání zahájil, byl později z případu odvolán. Vyšlo totiž najevo, že Jill Kelleyové ještě před zahájením vyšetřování posílal fotografie, na kterých byl částečně obnažený.

zdroj: ČTK

Sedmatřicetiletá Kellyová působila jako dobrovolnice na letecké základně MacDill na Floridě, kde sídlí zároveň centrála amerického velení pro Blízký východ, severní Afriku a Asii. Letos v létě předala FBI výhružné e-maily, které měla dostat od Pauly Broadwellové, jež napsala kdysi biografii Davida Petraeuse.

Detaily korespondence jsou nejasné

Federální úřad pro vyšetřování výhružné e-maily začal šetřit a při kontrole korespondence Broadwellové přišel na to, že s Petraeusem měla nemanželský poměr. Aférka začala prý po jeho nástupu do čela CIA v roce 2011 a skončila před čtyřmi měsíci. Proč výhružné e-maily Kellyové posílala, je zatím spíše spekulace, ale vypadá to, že na ni žárlila, protože Kellyová se s Petraeusem přátelila.

Generál, který se proslavil službou v Iráku i Afghánistánu a díky svým velitelským schopnostem se těšil přezdívce Král David, minulý týden rezignoval.

Detaily problematické komunikace mezi Allenem a Kelleyovou zatím zůstávají nejasné. Bez bližšího určení byly pouze označeny za "nevhodné". Zdroj z Pentagonu nechtěl specifikovat, zda mezi oběma zmíněnými proudila komunikace se sexuálním podtextem, nebo jestli se jednalo o zpravodajsky citlivé informace.

Zároveň prohlásil, že generál Allen odmítá, že by se dopustil čehokoliv špatného v této záležitosti. Ministr obrany Panetta mezitím prohlásil, že John Allen zatím zůstane na postu velitele spojeneckých vojsk v Afghánistánu.

Allenův přesun do Evropy se odkládá

Zároveň ale požádal o pozastavení Allenovy kandidatury na post vrchního velitele amerických vojsk v Evropě, dokud se vše řádně nevyšetří. Prezident Barack Obama prý s jeho žádostí souhlasil. Generál amerického námořnictva Allen nahradil Petraeuse ve funkci vrchního velitele amerických vojsk v Afghánistánu loni v červenci.

Fakt, že FBI už případ nevyšetřuje a předala ho Pentagonu spolu s rozhodnutím ministerstva obrany ponechat Allenovi velení v Afghánistánu, nasvědčuje tomu, že Washington se na případ Johna Allena dívá spíše jako na porušení vojenských pravidel než porušení práva, píše agentura AP.

Podle agentury Reuters je nicméně oznámení o Allenovi šokujícím signálem o tom, že skandál kolem Petraeuse, který byl velitelem vojsk USA v Afghánistánu před Allenem, zasahuje možná mnohem víc lidí, než se původně předpokládalo.

Mnozí členové amerického Kongresu v souvislosti se skandálem pokládají otázku, proč nebyli - vzhledem k možnému ohrožení národní bezpečnosti země - o záležitosti informováni dříve. FBI věc vyšetřuje od počátku léta, kdy začala zkoumat šest výhrůžných e-mailů adresovaných Kelleyové. Vyšetřovatelé tedy měli možná až čtyři měsíce na to, aby podali informaci poslancům.

Někteří republikánští zákonodárci podle agentury AFP spekulativně spojují propuknutí Petraeusovy aféry s plánovaným projednáváním incidentu v libyjském Benghází z 11. září, kde při útoku na americký konzulát zemřel velvyslanec Christopher Stevens a tři další Američané. Slyšení má v Kongresu začít v úterý. Svědčit měl právě Petraeus, zastoupí ho ale zřejmě jeho náměstek.

Allen, který je nyní ve Washingtonu, měl podstoupit slyšení v Senátu ve čtvrtek stejně jako jeho předpokládaný nástupce generál Joseph Dunford.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video