Turci zatkli popírače evoluce Adnana Oktara. Viní ho z mučení i únosu dětí

  • 46
Turecká policie ve středu zatkla vůdce kultu islámských kreacionistů Adnana Oktara. Ten už více než třicet let popírá evoluční teorii Charlese Darwina a tvrdí, že britský biolog může za světový terorismus. „Britské paralelní struktury“ Oktar vidí i za svým zatčením. Nyní čelí desítkám obvinění ze sexuálního násilí, podvodů, mučení i založení zločineckého gangu.

Turecký list Hürriyet píše, že Oktar skončil v rukou policie během rozsáhlé operace, při které strážci zákona ve středu prohledali domy v pěti tureckých provinciích a kromě známého televangelisty zadrželi i více než 230 jeho souvěrců.

Všichni jsou nyní podezřelí z desítek zločinů - ze sexuálního zneužívání dětí, sexuálního obtěžování i napadení, únosu dětí, věznění lidí, vydírání, politické a vojenské špionáže, podvodu při zneužití náboženství, praní peněz, porušení soukromí i padělání oficiálních dokumentů. 

Turecký guru vytáhl do boje s Darwinem, sešikoval armádu manekýn

Tím výčet nekončí. Mezi obviněními je údajně i mučení, založení zločinecké organizace, pašování, daňové úniky, pomluvy, uplácení, násilí a porušování práv občanů na vzdělání a účast v politice. Kvůli kreacionistickému kultu se také podle policie turečtí muži nemohli zúčastnit povinného vojenského výcviku.

Samotného vůdce kultu, který je známý také pod jménem Harun Yahya,  policie dopadla ve středečních ranních hodinách v jeho domě na asijské straně Istanbulu, když se pokusil o útěk. Kromě něj si odvedla i jeho osobní stráž a zabavila v domě množství zbraní i obrněné vozy.

Je za tím britský deep state, tvrdí guru

Oktar své zadržení podle Hürriyetu okomentoval slovy, že je za tím „konspirace britského deep state“, což je termín používaný pro paralelní mocenské struktury v zákulisí politiky. Důvod, proč si vybral zrovna Británii, nejspíš souvisí s jeho učením. 

Guru tureckého kultu kreacionistů už více než třicet let tvrdí, že je evoluční teorie britského biologa 19. století Charlese Darwina lživá a že sám Darwin je zodpovědný za vznik světového terorismu. Učil totiž o souboji vyšších a nižších ras, čímž měl inspirovat nacisty i různé atentátníky.

Oktar si na islámském kreacionismu vybudoval úspěšný byznys a kromě známé knihy Atlas stvoření napsal ještě přes tři sta dalších. Založil také televizní kanál A9, kde v několika vlastních pořadech vysvětluje své pojetí vzniku světa, v hudebních předělech pak tancují ženy, kterým říká „koťátka“. 

Jeden z těchto pořadů turecká rada pro televizní vysílání v únoru zakázala s důvodem, že porušuje rovnost pohlaví a práva žen.

Kontroverzní guru svým stoupencům podle serveru Balkanist stanovil jasná pravidla a řídí i jejich partnerský život. Muži, které Oktar přizval do svého sídla, se všichni honosí titulem „bratr“. Ženy rozděluje do dvou kategorií: Konkubíny a sestry. Zatímco konkubíny jsou volně k dispozici bratrům, sestry se vdávají přímo za Oktara a pro všechny ostatní je intimní kontakt s nimi zapovězený.

Adnan Oktar si už v minulosti od policie vyslechl několik obvinění, například že si založil „náboženskou“ organizaci pouze za účelem osobního zisku. Soud ho však do vězení neposlal. Podobně skončilo i obvinění ze sexuálního zneužívání, které na Oktara podaly bývalé členky kultu. 

Nynější problémy s policií přišly jen pár dní poté, co staronový prezident Recep Tayyip Erdogan složil přísahu a Turecko definitivně přešlo na nový prezidentský systém. Sám Oktar v počátcích svého kultu bohatl na obchodech s istanbulskou radnicí, tehdy vedenou právě Erdoganem.

11.července 2018 v 10:51, příspěvek archivován: 11.července 2018 v 11:55

Two days after Erdogan's inauguration as Turkey's all-powerful president, cult leader Adnan Oktar known for his sleazy TV shows has been arrested in Turkey. (Don't assume Erdogan cares about soundness of morality in Turkish society, he just can't see anyone being too popular.) https://t.co/JDK4TTznZr


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video