Demonstrace pořádaná spolkem Milion chvilek pro demokracii na pražské Letné. (16. listopadu 2019)

Demonstrace pořádaná spolkem Milion chvilek pro demokracii na pražské Letné. (16. listopadu 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Německý autoklub varoval před návštěvou Prahy, později příspěvek smazal

  • 235
Největší evropský autoklub ADAC na svém webu zveřejnil úředně nepodložené varování pro lidi směřující do Česka před nebezpečím eskalace demonstrací proti premiéru Andreji Babišovi. Německé ministerstvo zahraničí však žádné takové varování před cestami do ČR nevydalo. Autoklub později svůj příspěvek smazal.

Mluvčí německého velvyslanectví v Praze Holger Ruthe řekl, že upozornění týkající se cest německých občanů do zahraničí může vydávat pouze německé ministerstvo zahraničí. Žádné varování před cestami do České republiky přitom nevydalo. „ADAC to mezitím ze svých stránek stáhl,“ řekl mluvčí ambasády.

ADAC v původním varování uvedl, že cestujícím doporučuje „zvláštní obezřetnost“ i to, aby se obloukem vyhnuli shromážděním a protestům. Svá auta mají parkovat daleko od míst demonstrací a dopředu se s pojišťovnou poradit, jaké škody jejich pojištění kryje.

Německý autoklub upozorňoval, že protesty, jejichž další vlna odstartuje koncem února, jsou vnitropolitického charakteru a nezaměřují se proti zahraničním turistům. 

„Existuje však nebezpečí, že situace eskaluje, a nezúčastění se ocitnou mezi dvěma tábory,“ varoval ADAC. „Nelze také vyloučit, že budou dočasně nepřístupné pamětihodnosti a turistická zařízení,“ napsal také autoklub.

Podle varování bylo také potřeba počítat s tím, že během demonstrací bude častěji docházet ke kontrolám dokladů, a je proto nutné mít tyto dokumenty stále po ruce.

Na demonstraci proti Babišovi na pražské Letné se loni 16. listopadu shromáždilo na 250.000 lidí. Protest se stejně jako další podobné akce obešel bez problémů. Od konce února se demonstrace mají soustředit na krajská města.

Protestní uskupení Milion chvilek pro demokracii, které stojí za demonstracemi, spustí na konci února podle Mikuláše Mináře další vlnu protestů za odstoupení premiéra Andreje Babiše. „Budeme i nadále požadovat jeho demisi,“ řekl Minář. 

Protesty se budou konat pod názvem Štafeta demokracie a uskuteční se v jarních měsících ve třinácti krajských městech a také v Praze. Jejich hlavním cílem má být vítězství demokratických stran ve volbách do Sněmovny v roce 2021. Petici za Babišův odchod podepsalo již 430 tisíc lidí.

10. prosince 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video