Vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí promluvil v mešitě v severoiráckém...

Vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí promluvil v mešitě v severoiráckém Mosulu (5. června 2014) | foto: AP

Smrt Bagdádího nemůžeme potvrdit, vyvrací spekulace o vůdci IS Pentagon

  • 10
Pentagon ve svém pondělním prohlášení popřel spekulace, že by vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí zemřel, nebo byl zraněn při víkendovém náletu amerických letounů na severu Iráku. Ty zničily konvoj deseti vozidel s islamisty, kteří mířili na shromáždění velitelů IS. Bagdádí mezi nimi ale podle všeho nebyl.

„Nemáme žádné informace, které by potvrdily zprávy z Iráku, že Bagdádí byl buď zabit, nebo raněn,“ řekl v pondělí novinářům mluvčí Pentagonu Steve Warren. Reagoval tak na zprávy, že americké nálety zničily konvoj deseti ozbrojených vozidel, která mířila na shromáždění velitelů Islámského státu blízko iráckého Mosulu. 

Abú Bakr Bagdádí: irácký Messi, ze kterého vyrostl mozek džihádu

Abú Bakr Bagdádí vyzval muslimy k celosvětovému džihádu.

Informaci o tom, že byl Bagdádí vážně zraněn u města Káim, přinesla stanice al-Arabíja s odkazem na místní kmeny. Totéž agentuře AP řekl také blíže nespecifikovaný zdroj z iráckého ministerstva vnitra. Jiné zdroje pak hovořily o tom, že byl momentálně nejhledanější muž světa při vzdušných úderech dokonce zabit. Na Bagdádího hlavu vypsaly Spojené státy odměnu 10 milionů dolarů.

Jak ale v pondělí uvedl mluvčího Pentagonu, Washington nemá žádné věrohodné informace, že by lídr IS měl být při náletech zraněn, či přímo zabit.

V pondělí irácká státní televize informovala, že byl při vzdušném úderu zabit jeden z Bagdádího pobočníků. Muže identifikovala jako jistého abú Huthajfu al-Jamáního. Za jakých okolností měl zemřít a zdali byl skutečně pobočníkem vůdce radikálních islamistů, není ovšem možné ověřit. Irácké úřady zprávu o jeho smrti nekomentovaly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue