Povstalci ze skupiny Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie, bývalá...

Povstalci ze skupiny Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie, bývalá an-Nusra) oslavují sestřelení ruského vrtulníku Mi-8 v syrské provincii Idlíb (1. srpna 2016). | foto: Reuters

Dvojka al-Káidy je po smrti, Usámova zetě zabil v Sýrii americký dron

  • 57
Al-Káida zřejmě přišla o jednoho z předních velitelů. Abú al-Chajr al-Masrí zemřel při úderu amerického bezpilotního letadla na severozápadě Sýrie. O útoku informovali radikální islamisté z někdejší fronty an-Nusra. Pentagon potvrdil, že v Sýrii provedl útok, neprozradil však, kdo byl jeho cílem.

Devětapadesátiletého Egypťana zastihla smrt v autě ve městě al-Mastúme v provincii Idlíb, která představuje poslední velkou baštu islamistů bojujících proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Abú al-Chajr al-Masrí byl součástí teroristické organizace více než tři desetiletí. Mimo jiné byl zetěm jejího někdejšího velitele Usámy bin Ládina a zástupcem současného vůdce Ajmána Zavahrího.

„Jeho smrt není o nic méně významná než smrt Bin Ládina,“ uvedl pro web theguardian.com Hišám al-Hašímí, irácký odborník na radikální islamismus. „Byl ideologickým vůdcem skupiny v Iráku, Sýrii a Jemenu a byl číslo dvě celé organizace,“ dodal.

26.února 2017 v 20:39, příspěvek archivován: 27.února 2017 v 16:46

HUGE news via source: Al-Qaeda deputy leader Abu al-Khayr al-Masri has been killed in a U.S drone strike near Al-Mastoumeh in #Idlib. https://t.co/RORT6sU8Sj

Al-Masrí bojoval za věc džihádu v Afghánistánu, Pákistánu či Bosně. V roce 2005 ho Američané zapsali na seznam teroristů, kromě jiného ho podezírají z útoků na ambasády USA v Tanzánii a Keni, při nichž zemřelo více než 200 lidí.

Al-Káida se pomstí, varují experti

V roce 2003 byl zatčen v Íránu a strávil zde deset let za mřížemi. Po propuštění odešel s dalšími významnými představiteli al-Káidy do Sýrie, kde navázal kontakty s frontou an-Nusra. Podle odborníků zde měl využít válečného chaosu a ustavit emirát (více zde). An-Nusra se sice později od al-Káidy oficiálně odstřihla, ale existuje podezření, že to bylo jen trik.

„Abú al-Chajr patřil k džihádistické šlechtě, takže jeho smrt si určitě vyžádá nějakou formu odpovědi. Ať už v Sýrii, nebo jinde ve světě,“ uvedl pro britský server Charles Lister, odborník na roli islamistů v syrském konfliktu.

Pokud se informace o al-Masrího smrti potvrdí, bude to představovat významný úspěch pro nového prezidenta USA Donalda Trumpa, který se za dva dny chystá poprvé vystoupit v Kongresu. Trumpova administrativa v současnosti čelí kritice za úder amerického komanda v Jemenu, při němž zemřel jeden člen Navy Seals.

Provincie Idlíb, Sýrie

Provincie Idlíb, Sýrie

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video