Japonský císař Akihito po třiceti letech abdikoval, na trůnu ho nahradí syn

  • 34
Pětaosmdesátiletý japonský císař Akihito v úterý svou abdikací ukončil třicetileté období, kdy stál v čele země. Na trůn po něm usedne starší z jeho dvou synů, devětapadesátiletý Naruhito. Jde o vůbec první abdikaci japonského císaře za posledních dvě stě let.

S novým císařem v zemi vycházejícího slunce začala úderem místní půlnoci nová éra nazývaná Reiwa, což znamená „krásná harmonie“. Naopak skončilo období zvané Heisei, neboli „všudypřítomný mír“, spjaté s Akihitem.

Svůj úmysl vzdát se trůnu oznámil Akihito před třemi lety, kdy řekl, že už fyzicky nestačí na plnění svých povinností. Parlament pak schválil zvláštní zákon, který abdikaci jednorázově umožňuje.

Akihito oznámil svou abdikaci při ceremonii v císařském paláci v úterý v 17 hodin odpoledne tokijského času (10:00 SEČ). Během slavnostního ceremoniálu měl proslov premiér Šinzó Abe i odstupující císař. 

Dosavadní korunní princ Naruhito nástup na chryzantémový trůn formálně potvrdí na středeční ranní ceremonii, které se podle tradice nesmí účastnit ženské příslušnice císařské rodiny, tedy ani Naruhitova choť Masako a dcera Aiko. 

Kosmopolitně založený absolvent Oxfordské univerzity Naruhito rovněž slavnostně převezme panovnické insignie, mezi nimiž jsou posvátný meč, císařské klenoty a pečeti. Pronést má také svůj první veřejný projev coby 126. japonský císař.

Japonské velvyslanectví v Praze v souvislosti s názvem nové éry upozornilo, že první znak rei znamená „krásný“, nikoli „řád“, jak se objevilo v některých médiích. Druhý znak wa je pak „harmonie“. V jejich spojení ve slově Reiwa je skryt význam „Harmonicky krásné spojení lidských srdcí dá vzkvétat kultuře“.

Akihitovi bude nově náležet titul emeritního císaře. Bude však zcela zbaven oficiálních povinností. Ceremoniály spojené s nastoupením nového císaře na trůn budou trvat až do podzimu.

Kdo je bývalý japonský císař Akihito?

- Akihito je nejstarším synem císaře Hirohita a císařovny Nagako. Titul korunního prince získal po dosažení dospělosti v roce 1952 a od podzimu 1987 zastupoval svého tehdy již nemocného otce.

- Má pověst křehkého člověka se smyslem pro spravedlnost. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddaní ho však mají ve stejné úctě jako jeho předky.

- Za své vlády provedl několik neobvyklých kroků. Je například prvním japonským panovníkem, který vykonával oficiální zahraniční cesty

- V létě roku 2002 zavítal i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem. Akihito je rovněž prvním vládcem země vycházejícího slunce, jenž navštívil Čínu.

- S jeho vládou se pojí éra Heisei (všudypřítomný mír), nemá žádnou výkonnou moc a jeho úloha je ryze symbolická. Na trůn Akihito nastoupil ještě v den smrti jeho otce Hirohita.

- Pacifista a liberál Akihito platí za uznávaného vědce v oboru mořské biologie - napsal dvě desítky vědeckých pojednání a knih o rybách, jmenovitě o ostnoploutvých z čeledi hlaváčovitých, živě se zajímá o ochranu přírody. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video