V Normandii se slavilo výročí Dne D, Macron připomněl československé vojáky

  • 122
V Normandii ve čtvrtek pokračovaly oslavy 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk. Pietních akcí se tam po boku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zúčastnili také americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová. Státníci položili základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer.

Trump připomněl oběti bojů druhé světové války na americkém hřbitově v nedalekém Colleville-sur-Mer. Macron na místě, kde je pochováno na devět tisíc amerických vojáků, ocenil také československé vojáky, kteří se účastnili spojenecké invaze v roce 1944.

„Francie na oběti spojeneckých vojáků, kteří přišli osvobodit pro ně většinou neznámou zemi, nikdy nezapomene,“ prohlásil Macron v projevu na americkém hřbitově nad pláží Omaha.

V poledne se uskutečnila francouzsko-kanadská ceremonie za přítomnosti kanadského premiéra Justina Trudeaua a večer den připomínání zakončila mezinárodní akce na pláži Juno, jedné z pěti pláží určených pro vylodění.

Oslav výročí se zúčastnilo na 30 tisíc návštěvníků, dorazilo také zhruba 480 veteránů, především britských. Právě někdejší britští vojáci stáli v první řadě během dopoledního ceremoniálu ve Ver-sur-Mer.

„Ve společnosti mužů, kteří zde v těch dnech byli, cítíme pokoru. Našim veteránům bych chtěla říci jediné slovo, které je za těchto okolností vhodné: děkuji,“ uvedla končící premiérka Mayová, pro kterou to podle britského tisku bylo poslední oficiální mezinárodní vystoupení ve funkci.

Macron jí ve svém projevu poděkoval a dodal, že k Mayové cítí přátelství. Britský tisk si ale povšiml, že ministerskou předsedkyni nechal deset minut čekat.

Spojenecká operace Overlord byla největší vyloďovací operací v dějinách a zlomovou událostí druhé světové války. Během jediného dne bylo na pěti plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků.

V Den D jich podle odhadů zahynulo nejméně 10 tisíc. Dalších 4 až 9 tisíc vojáků ten den ztratil německý wehrmacht.

Kromě jednotlivců českého či slovenského původu se bojů během invaze zúčastnili hlavně českoslovenští piloti. Byli to stíhači z 310. a 312. perutě, kteří operovali nad Francií, i jejich kolegové z 311. bombardovací perutě - ti v té době hlídkovali nad kanálem La Manche.

V té době již byla na východě tři roky ve válce s nacistickým Německem sovětská armáda, která v létě 1944 dosáhla hranic se zeměmi střední a východní Evropy.

Do Normandie se státníci přesunuli z britského Portsmouthu, kde ve středu oslavy 75. výročí vylodění zahájila královna Alžběta. Trump, Mayová i Macron na pódiu předčítali vzkazy vojáků, kteří se 5. června 1944 zúčastnili zahájení akce, která měla za cíl osvobození západní Evropy od nacismu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video