Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:05

28. - 30. září: Druhý víkend po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 27.9. | den následující - 1.10. |

Hledáte příbuzné v USA? Speciální telefonní linka ministerstva zahraničí pro všechny, kteří pátrají po příbuzných či známých v New Yorku či Washingtonu: 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51. V provozu je i bezplatná linka: 0800 200 000.

NEDĚLE 30. 9.
23:41
Stabilizační síly NATO v Bosně zatkly v úterý a ve středu na okraji Sarajeva dva občany saúdské Arábie a dva občany Bosny, kteří jsou podezřelí ze spolupráce s islámskými teroristy.
23:32
Bývalý afghánský král Muhammad Záhir šáh, představitelé afghánské opozice a delegace amerického Kongresu se při dnešní schůzce nedaleko Říma shodli na společném postupu proti novým společným nepřátelům: terorismu, Usámovi bin Ládinovi a vládě islámského fundamentalistického hnutí Taliban v Afghánistánu.
22:25
Americký týdeník Newsweek s odvoláním na nejmenovaného činitele FBI uvádí, že členové teroristické sítě Usámy bin Ládina se zřejmě neúspěšně pokusili pořídit si biotoxické látky, zejména bakterie sněti slezinné a botulotoxiny v bývalém Československu.
22:18
Ruská televize NTV oznámila, že na letišti Chanabad v Uzbekistánu, které leží zhruba 200 kilometrů od afghánských hranic, přistálo americké vojenské dopravní letadlo typu Hercules.
22:08
Dvě desítky členů rodiny bin Ládinových bylo po útocích na USA spěšně evakuováno ze Spojených států. Bin Ládinovi příbuzní, kteří ve Spojených státech většinou studovali na různých školách, byli po atentátech shromážděni pod ochranou agentů FBI na utajovaném místě v Texasu. Když byla tři dny po útocích znovu otevřena americká letiště, opustili zemi.
21:57
Politický dokument americké vlády naznačuje, že Washington bude podporovat opozici Talibanu. Nechceme vybírat, kdo povede afghánistán, ale budeme pomáhat těm, kdo chtějí mír, ekonomický rozvoj a zemi bez teroristů, přečetl agentuře Reuters část usnesení vládní zdroj.
21:17
Dnešní koncert Praha pro New York v pražském Obecním domě byl věnován obětem teroristických útoků na USA. Výtěžek koncertu, na němž zazněly skladby Antonína Dvořáka, poskytnou organizátoři velvyslanectví USA.
20:42
Vůdce afghánského radikálního hnutí Taliban Muhammad Umar v projevu varoval Spojené státy i někdejšího afghánského krále Muhammada Záhira šáha, že jeho bojovníci povedou partyzánskou válku, pokud bude vláda Talibanu svržena. Taliban ví, kde je bin Ládin
20:16
Vůdce hnutí Taliban Muhammad Umar varoval bývalého afghánského krále Muhammada Záhira šára, aby se nevměšoval do záležitostí země. Zapomeň na Afghánistán, vzkazuje šéf Talibanu. Taliban ví, kde je bin Ládin
20:00
Opozice Talibanu se blíží ke Kábulu
19:56
Zhruba na hodinu museli být odpoledne evakuováni návštěvníci a personál Eiffelovy věže v Paříži. Důvodem byla anonymní hrozba atentátem na tento nejnavštěvovanější monument Francie.
18:18
Prezident Václav Havel považuje za velmi nebezpečné chování některých politiků a médií, kteří po atentátech na USA "okřikují" všechny kritiky současné západní civilizace. V rozhovoru pro týdeník Respekt uvedl, že ho lehce zneklidňuje myšlení například předsedy ODS Václava Klause a bývalého místopředsedy strany Miroslava Macka. "Jako by najednou platilo, že žijeme v ideálním kapitalistickém světě a jakákoliv kritická myšlenka podporuje teroristy," prohlásil prezident.
18:15
Před možností nových teroristických útoků varoval americký ministr spravedlnosti John Ashcroft. Riziko se podle něj ještě zvýší v důsledku jakékoli vojenské akce Spojených států namířené proti teroristům. "Jsme přesvědčeni o pravděpodobnosti další teroristické aktivity," poznamenal Ashcroft.
17:30
Pákistánský prezident stále ještě doufá, že Taliban vydá Usámu bin Ládina. "Dveře pro další vyjednávání s Talibanem jsou otevřené," řekl Parvíz Mušaraf s tím, že na pákistánské půdě nejsou zatím žádné americké jednotky.
17:25
Spolupráci Ruska a Uzbekistánu v boji proti mezinárodnímu terorismu projednali dnes telefonicky prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Islam Karimov. Mluvčí Kremlu oznámil, že prezidenti telefonicky posoudili situaci v Afghánistánu a jeho okolí, jakož i možné praktické kroky společné akce v boji proti mezinárodnímu terorismu.
17:20
Policie předá údaje o organizátorech sobotního pochodu, jehož účastníci protestovali proti odvetě USA za teroristické útoky, Obvodnímu úřadu v Praze 1. Úřad má rozhodnout o případném zahájení přestupkového řízení. Demonstranti totiž podle pražské policejní správy nesplnili ohlašovací povinnost.
16:53
Afghánské vládní hnutí Taliban tvrdí, že zatklo šest lidí za distribuci proamerických letáků, které volaly po návratu bývalého krále Muhammada Záhira šára. - Blair: Bin Ládin je vinen
16:16
Američtí, britští, francouzští, turečtí, egyptští a ruští příslušníci Stabilizačních sil SFOR v Bosně od příštího týdne zintenzivní své zpravodajské aktivity zaměřené na vypátrání a zadržení spolupracovníků Usámy bin Ládina.
16:15
Setkání bývalého afghánského krále Muhammada Záhira šáha s představiteli protitalibanské opozice a s delegací Kongresu USA, které se uskutečnilo dnes v Římě, bylo podle králova vnuka a zvláštního zmocněnce Mustafy Zahíra užitečné. "Rozhovory se týkaly současných problémů, aktuální situace v Afghánistánu a možných řešení," sdělil bez bližších podrobností novinářům.
15:20
Více než dvě třetiny Francouzů (70 procent) se obávají možnosti teroristického útoku za použití bakteriologických či chemických zbraní. Na 54 procent však míní, že atentát tohoto druhu není ve Francii pravděpodobný.
15:17
Ministr obrany Jaroslav Tvrdík potvrdil, že Česká republika obdržela od svých spojenců seznam lidí, kteří jsou spojováni s terorismem. V TV Nova ale odmítl komentovat informaci, že na seznamu je tisícovka jmen.
14:25
Poprvé od teroristických útoků přijely do Afghánistánu ze sousedního Pákistánu konvoje s humanitární pomocí. Čtrnáct nákladních aut se 400 tunami mouky dostalo povolení přejet afghánsko-pákistánskou hranici v Torkhamu na severozápadě Pákistánu a v Šamanu u Kvéty na západě Pákistánu, upřesnil mluvčí Světového programu pro výživu Chálid Mansúr. Humanitární pomoc už je v Afghánistánu
14:16
Islámský radikál saúdského původu Usáma bin Ládin je pod kontrolou afghánského vládního hnutí Taliban, které ho ukrývá v zájmu zajištění jeho bezpečnosti. Oznámil to velvyslanec Talibanu v Pákistánu mulla Abdas Salám Zaíf. Blair: Viděl jsem důkazy proti Ládinovi
13:29
Britský premiér Tony Blair prohlásil, že viděl nevyvratitelné důkazy spojující Usámu bin Ládina s teroristickými útoky v USA. V rozhovoru pro rozhlasovou a televizní stanici BBC zároveň zdůraznil, že mezinárodní společenství musí zničit bin Ládinovu zločinnou síť "jakýmkoli dostupným způsobem". Blair: Viděl jsem důkazy proti Ládinovi
13:01
Saúdská Arábie nepovolí USA využít základny na jejím území k útoku na Afghánistán. "Nesouhlasíme, aby na našem území byl byť jeden voják, který je ve válce s muslimy nebo Araby," prohlásil saúdský ministr obrany princ Sultán. Zprávy, že Arábie umožní USA využít americkou základnu na svém území, označil za nesmysl. Blair: Viděl jsem důkazy proti Ládinovi
12:32
V Perském a Ománském zálivu je rozmístěno 41 válečných plavidel Spojených států a Velké Británie, které jsou připraveny k případným odvetným akcím. Napsala to agentura IRNA s odvoláním na velitele íránského námořnictva v provincii Balúčestán a Sístán.
11:58
Až 30 ozbrojených průvodců bude denně doprovázet lety rakouské společnosti Austrian Airlines/Lauda Air. "Od otevření vzdušného prostoru pro USA jsou všechny lety do těchto destinací, jakož i lety do Izraele doprovázeny ozbrojenou ochranou," prohlásil mluvčí Rakouské lidové strany pro dopravu Helmut Kukacka. Dodal, že denně je vyhodnocována bezpečnostní situace u letů ke všem ostatním cílům.
11:44
Policie ve středoindickém svazovém státě Madhjapradéš zabavila velké množství zbraní ze Spojených států, České republiky a Jižní Afriky. Agentuře Reuters vysoce postavený policejní činitel sdělil, že zbraně byly zkonfiskovány v operaci proti radikální islámské studentské organizaci, která údajně udržuje styky s uskupením Al-Káida Usámy bin Ládina. V Indii byly zabaveny i zbraně z Česka
11:43
Arabské a šířeji muslimské země nejsou nakloněny bezbřehé americké vojenské odvetě za atentáty, zjistila "trojka" Evropské unie na turné po pěti zemích Blízkého a Středního východu. Velmi obtížně se budou s Evropany také shodovat na definici terorismu.