Bibihal Uzbakíová. Ve svých 105 letech a přišla s rodinou z afghánského Kunduzu (27. října 2015). | foto: AP

Stařenka mezi uprchlíky. Je jí 105 let a přišla z Afghánistánu

  • 312
Mezi uprchlíky, kteří v úterý přišli do Chorvatska, byla i údajně 105letá žena. Bibihal Uzbeki pochází z neklidného severoafghánského Kunduzu. Do Evropy dorazila se svoji rodinou, která zde hledá lepší život. Cesta byla velmi náročná, řekla stařenka agentuře AP.

Na hlavě zelený šátek a zabalena do hnědé přikrývky byla Bibihal v úterý přinesena na lehátku do hlavního chorvatského uprchlického tábora ve městě Opatovac. Do země se dostala ze Srbska, kde překročila hranice spolu se svým synem, vnukem a několika dalšími příbuznými.

Chorvatská policie zkontrolovala její doklady a uvedla, že je ženě 105 let. I její syn tento věk potvrdil. Jak poznamenala AP, cesta do Evropy je nebezpečná a náročná i pro uprchlíky pětkrát mladší.

„Bolí mě nohy, ale jsem v pořádku,“ uvedla Afghánka prostřednictvím tlumočníka, zatímco seděla na podlaze stanu Červeného kříže. Ruce se jí při rozhovoru třásly. Celkem sedmnáctičlenná rodina prý cestovala 20 dní, než se dostali do Evropy. Spolu s Bibihal byl na cestě její 67letý syn a 19letý vnuk, kteří ji často nesli na zádech.

„Měli jsme mnohokrát problémy. Hodně jsem trpěla,“ popsala 105letá žena. „Spadla jsem a zranila si hlavu. Mám na hlavě jizvy,“ dodala. Zatímco ji její příbuzní odnášeli na vlak, který měl směřovat dále na Západ přes Slovinsko, její syn uvedl, že rodina doufá, že se dostane do Švédska.

27.října 2015 v 19:40, příspěvek archivován: 27.října 2015 v 22:01

Bibihal Mirzaji ima 105 godina. Iz Afganistana je krenula na težak put u potrazi za sretnijim životom #izbjeglice pic.twitter.com/CMPiZLITgI

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video