Prvomájový průvod v roce 1983 v Ústí nad Labem

Prvomájový průvod v roce 1983 v Ústí nad Labem | foto: Jan Letenský pro iDNES.cz

StoletíDNES: Povinné prvomájové juchání v Ústí nad Labem

  • 34
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Rok co rok museli lidé v Československu za minulého režimu dodržovat 1. května otravný rituál a šaškovat v ulicích místo toto, aby oslavili Svátek práce odpočinkem.

Fotograf zachytil prvomájový průvod v roce 1983 před budovou Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem.

Účastníci průvodů s sebou museli nosit transparenty s roztodivnými hesly. 

Například v roce 1956 byly v centru Jihlavy podle disertační práce Jitky Sobotkové z Univerzity Palackého v Olomouci k vidění tyto nápisy: „Pracující! Věc míru a pokroku je nepřemožitelná! Války nejsou nevyhnutelné!“ nebo „Atomovou energií do služeb mírového budování!“

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES
Lide Česka