Pivovarští dělníci, takzvaní kuliči, nakládají na rampě v plzeňském Prazdroji...

Pivovarští dělníci, takzvaní kuliči, nakládají na rampě v plzeňském Prazdroji sudy na korby náklaďáků. (prosinec 1953) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

StoletíDNES: Všichni v Prazdroji na místa a přikulovat!

  • 22
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Se seriálem StoletíDNES jsme se tentokrát vypravili do plzeňského Prazdroje a na starém snímku do „předrobotické“ éry plné dřiny.

„Odhaduji rok 1954. Pořád starobylá oděvní móda, ale náklaďák pod rampou už vypadá poválečně. Možná i začátek 60. let,“ pustil se do detektivní práce jeden ze čtenářů. A byl velmi blízko!

Původní snímek nakládací rampy vznikl v prosinci 1953. Doba však pokročila a důležitý je dnes i merchandising. Rampa sice zůstala, ale už se nepoužívá a vede přes ní vstup do pivovarského obchodu s dárkovými předměty. 

Plzeňské pivo navzdory železné oponě mířilo do celého světa. V roce 1948 tišilo žízeň ve 46 zemích, mezi odběratele patřila například i Saúdská Arábie, uvádí se na webu Pilsner Urquell.

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Lide Česka