První ročník závodu Strahovský štít se jel v Praze v říjnu 1950.

První ročník závodu Strahovský štít se jel v Praze v říjnu 1950. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

StoletíDNES: Závodní žihadla sviští kolem strahovských stadionů

  • 25
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Poznat omšelé ochozy velkého strahovského stadionu nebyl příliš těžký úkol. Řada z vás však správně určila i vyfotografovanou událost - automobilový závod Strahovský štít (uvádí se i název Závod o štít Strahova).

Fotograf ČTK na snímku zachytil účastníky hned prvního ročníku závodu, a to v neděli 15. října 1950. Dva tisíce šest set metrů dlouhou trať kolem strahovských stadionů sledovalo zhruba třicet tisíc lidí. 

Trať byla pro jezdce velmi obtížná, závod však až několik dramatických okamžiků v zatáčkách za startem a v takzvané Topinkově smyčce proběhl bez nehody.

„Táta tam závodil na vlastnoručně postaveném sporťáku s motorem BMW a v závodě motor přetočil a ventily vylétaly výfukem a jelo se na laně domu do Čáslavi. Hned mně naskočila ta atmosféra promaštěných montérek, ohrnutých radiovek se vztyčenýma anténama a vůně ricin. Tam se mně začala ředit krev benzinem,“ vzpomenul čtenář Karel Kořínek na svého stejnojmenného otce.

Klání, které pořádal Autoklub Praha-střed, se konalo jen do roku 1961.

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES
Lide Česka