Zámecké náměstí v Teplicích v současnosti a kolem roku 1880 | foto: koláž iDNES.cz

100 POHLEDŮ: Vozkové klábosí u kašny na teplickém náměstí

  • 12
Pro období let 1890 až 1914 se vžilo označení Belle Époque - „krásná doba“. Právě v tomto období vznikla většina fotografií, které jsme zařadili do seriálu 100 pohledů. Během roku 2017 vám v něm nabídneme méně známé pohledy z Česka i z některých evropských zemí.

Severočeské Teplice měly štěstí, že nebyly po roce 1945 tak razantně přestavovány a ničeny jako například sousední Ústí nad Labem nebo Most. I ve středu Teplic najdete panelové domy a ne úplně citlivé urbanistické zásahy do vzhledu města, ale místní Zámecké náměstí jich naštěstí zůstalo ušetřeno.

Půdorys náměstí se po staletí neměnil, byť některé domy jsou nyní jiné, než jak je kolem roku 1880 zaznamenal specialista na fotografování lázeňských měst František Fridrich.

Výraznou dominantou náměstí je především morový sloup Nejsvětější Trojice od barokního umělce Matyáše Bernarda Brauna. Elegantní vzhled celé ploše dodává klasicistní budova zámku a také dva svatostánky - barokní děkanský kostel svatého Jana Křtitele a goticko-renesanční kostel Povýšení sv. Kříže.

Portál iDNES.cz spustil v lednu 2016 seriál nazvaný 100 pohledů na Česko. Měl obrovský úspěch, proto jsme se rozhodli v něm pokračovat, i když v mírně pozměněné formě. Kromě pohledů z České republiky tak letos v seriálu nazvaném jednoduše 100 pohledů najdete i snímky z některých evropských zemí. Většina dosud nepublikovaných snímků pochází z archivu historika Pavla Scheuflera. Text k jednotlivým fotkám, u nichž mohou čtenáři opět hádat, odkud jsou, pak doplníme i o aktuální fotografii a informace o místě.


Další z rubriky Sto pohledů