Stříbrná Skalice na aktuálním snímku a pravděpodobně v roce 1909 | foto: koláž iDNES.cz

100 POHLEDŮ NA ČESKO: Tři uličníci u kamenného mostu ve Stříbrné Skalici

  • 103
V posledních 150 letech toho Česko zažilo hodně. Dvě velké světové války, průmyslový rozmach, hospodářské krize i obrovské přesuny obyvatelstva. To všechno mělo vliv na podobu měst i krajiny. Seriál iDNES.cz vám ukáže méně známé pohledy na některá místa v Čechách, na Moravě i Slezsku.

Po delší době snímek, který tipujícím docela zavařil mozkové závity. Fotografii mostu přes Jevanský potok ve Stříbrné Skalici pořídil František Krátký zřejmě v roce 1909.

Obec se nachází v Posázaví nedaleko Říčan. Jak napovídá název, v její blízkosti se v minulosti těžilo stříbro. Ve Skalici se ostatně dodnes dochovaly štoly.

Ložiska byla vyčerpána na počátku 18. století a báňská činnost v té době definitivně zanikla, píše se na webu obce se zhruba 1 300 obyvateli.

Portál iDNES.cz spustil od ledna 2016 nový seriál nazvaný 100 pohledů na Česko. Během roku vydáme stovku dosud nepublikovaných, případně málo známých historických fotografií. Většina snímků pochází z archivu Pavla Scheuflera. Článek posléze doplníme i o aktuální snímek, mezitím mohou čtenáři do diskuze psát, jaké město či lokalitu historická fotografie zachycuje.


Další z rubriky Sto pohledů