Pořídil ji fotograf František Krátký, typicky včetně lidí, kteří snímku dodávají na plastičnosti. | foto: koláž iDNES.cz

100 POHLEDŮ NA ČESKO: Pracanti na poli u Starého Jičína

  • 92
V posledních 150 letech toho Česko zažilo hodně. Dvě velké světové války, průmyslový rozmach, hospodářské krize i obrovské přesuny obyvatelstva. To všechno mělo vliv na podobu měst i krajiny. Seriál iDNES.cz vám ukáže méně známé pohledy na některá místa v Čechách, na Moravě i Slezsku.

Tentokrát tipování nebylo jednoznačné. Zprvu většina čtenářů uváděla hrad Děvičky neboli Dívčí hrady na Jižní Moravě v CHKO Pálava. Pro správné místo by ale museli popojet zhruba 200 km na severovýchod, a to ke hradu Starý Jičín. Řada diskutujících jej přesto odhalila správně.

„Je to určitě Starý Jičín. Na střechu bych nehleděl, tu dostavěli před 20 lety. Hlavním vodítkem je hřbitov pod hradem,“ správně označil klíčový prvek na fotografii jeden z tipujících čtenářů v diskusi pod článkem.

Zřícenina na kopci byla kdysi pohraničním hradem střežícím cestu do Polska a probíhala tudy Jantarová stezka od Jadranu po Baltské moře. Fotografii pořídil zhruba v roce 1888 fotograf František Krátký metodou stereofotografie. Hrad a Starojický kopec zachytil jakoby mimochodem, i když jeho jménem svůj snímek pojmenoval. Podstatné pro Krátkého bývalo zachycení lidí. Bez nich by obrázek působil málo zajímavě a ne tak plasticky.

Hrad Starý Jičín vznikl na konci 12. nebo na počátku 13. století. Byl postaven na místě původní dřevěné tvrze a díky své strategické poloze a širokému výhledu do okolí plnil především vojenskou úlohu.

Portál iDNES.cz spustil od ledna 2016 nový seriál nazvaný 100 pohledů na Česko. Během roku vydáme stovku dosud nepublikovaných, případně málo známých historických fotografií. Většina snímků pochází z archivu Pavla Scheuflera. Článek posléze doplníme i o aktuální snímek, mezitím mohou čtenáři do diskuze psát, jaké město či lokalitu historická fotografie zachycuje.


Další z rubriky Sto pohledů