Malá Skála

Malá Skála | foto: koláž iDNES.cz

100 POHLEDŮ NA ČESKO: Hlouček zvědavců u železnice v Malé Skále

  • 109
V posledních 150 letech toho Česko zažilo hodně. Dvě velké světové války, průmyslový rozmach, hospodářské krize i obrovské přesuny obyvatelstva. To všechno mělo vliv na podobu měst i krajiny. Seriál iDNES.cz vám ukáže méně známé pohledy na některá místa v Čechách, na Moravě i Slezsku.

I tentokrát bylo několik čtenářů úspěšných, a to zejména díky nápovědě ukryté přímo ve fotografii. Popis zastávky „Kleinskal“ jasně ukázala na místo v poslední době proslavené zejména hudebními festivaly - Malá Skála. Snímek vytvořený Františkem Krátkým kolem roku 1908 zachycuje místní železniční přejezd u nádraží technikou stereofotografie.

„Je to Malá Skála u Turnova, na staničním domku je nápis KLEINSKAL, což je německá forma názvu této obce, tedy Malá Skála. Tvář obce se sice změnila, ale silueta skal Vranovského hřebene ne. Vlevo na fotce je pak na levém úbočí kopce vidět proti obzoru věž zříceniny hradu Frýdštejna,“ přidal košatý popis místa jeden ze správně tipujících diskutérů pod článkem.

Na snímku je půvabné, jak se místní kluci sbíhali k fotografovi, který chtěl zachytit v nevšedním záběru železniční stanici spolu s jejím okolím. Jako by pohledem chtěl říci, kam se po vystoupení z vlaku vydat.

Do historie Malé Skály se výrazně zapsal textilní podnikatel František Zachariáš Römisch, romantický stavitel nedalekého Pantheonu.

Portál iDNES.cz spustil od ledna 2016 nový seriál nazvaný 100 pohledů na Česko. Během roku vydáme stovku dosud nepublikovaných, případně málo známých historických fotografií. Většina snímků pochází z archivu Pavla Scheuflera. Článek posléze doplníme i o aktuální snímek, mezitím mohou čtenáři do diskuze psát, jaké město či lokalitu historická fotografie zachycuje.


Další z rubriky Sto pohledů