Sova sněžná z děčínské zoo | foto: ZOO Děčín

Mláďata sovice sněžné se vylíhla, přežilo jen jedno

  • 14
Portál iDNES.cz ve spolupráci se Zoo Děčín připravil pro čtenáře ojedinělý projekt. V přímém přenosu jste mohli sledovat líhnutí mláďat sovy sněžné, kterou zpopularizovaly i příběhy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Místo očekávaných sedmi mláďat ale nakonec přežilo jen jedno.

Líhnutí mláďat sovy, odborně zvané sovice sněžná, probíhá zhruba sedmdesát dní, mláďata na svět přicházejí postupně a bývá mezi nimi velikostní i věkový rozdíl. "Přežívají jen ti nejsilnější," vysvětlil zoolog děčínské Zoo Roman Řehák. "V přírodě je to normální jev, slabší mláďata hynou v případě, že nemají dostatek potravy. Nebo se stane, že je sežerou starší. Oproti kachnám a krmivým ptákům je tedy proces líhnutí jiný a neprobíhá v jeden den," dodal.

Zajímavost

Sovice sněžná z děčínské zoo pochází ze sousední ústecké zahrady, samec je z Německa.

Sova sněžná hnízdí na zemi, ve volné přírodě si pak k hnízdění vybírá oblasti s dobrou viditelností, dostatečnou hojností potravy a s menším množstvím sněhu. Jako hnízdo používá jen mělkou prohloubeninu, občas však využívá i opuštěná hnízda orlů, snáší přitom pět až čtrnáct vajec. "Ta naše jich měla sedm," upřesnil Řehák.

Mláďata jsou po narození čistě bílá, později šedá a jejich rodiče je velice agresivně brání před menšími i většími predátory, kteří se na nebezpečnou vzdálenost přiblíží k hnízdu. Rozeznat pohlaví sovy sněžné je však těžké, protože se zbarvují až postupně.

"Říká se tomu pohlavní dimorfismus, kdy skutečně nepoznáte samce od samice. Ve filmech o Harrym Potterovi je samec, je totiž celý bílý. Dospělé samice mají kolem pírek černé lemování," uvedl Řehák. 

Příběh sovice sněžné z děčínské Zoo ale nakonec nemá tak úplně šťastný konec. Z očekávaných sedmi mláďat přežilo jen jedno. "Tři vajíčka byla prázdná a ze tří mláďat dvě uhynula. První mládě jsem našel vyhozené z hnízda během minulého týdne, druhé v pátek. Bohužel nevíme, co se stalo," přiznal zoolog s tím, že třetí mládě raději rovnou umístil do inkubátoru na umělý odchov.

"Tahle situace se občas stává, sova někdy svoje mláďata jeden rok krmí, druhý rok ne a další rok zase ano. Tahle sova měla mláďata poprvé, takže uvidíme příští rok," řekl Řehák. Momentálně v zoo všichni čekají na vylíhnutí posledního mláděte. "Ve středu ji půjdu zkontrolovat, a jestli se poslední mládě vylíhne, vezmu ho rovnou na umělý odchov, nechci ho tam nechat chcípnout," dodal Řehák na závěr.

Sovice sněžná

Délka těla: 60 cm, rozpětí křídel: 160 cm, hmotnost: 1,35-2,6 kg

Sova sněžná z děčínské zooSova sněžná je svou stavbou těla skvěle přizpůsobena životu v oblastech s chladnějším klimatem. Má mohutné tělo porostlé hustým peřím, kulatou hlavu s čistě bílým obličejem, velkýma žlutýma očima a černým zahnutým zobákem, poměrně dlouhý ocas a hustě porostlé končetiny s dlouhými zahnutými drápy. Mezi pohlavími je mírně vyvinut pohlavní dimorfismus. Samec je výrazně menší než samice, má sněhově bílé opeření a oproti samici, která je hustě černě skvrnitá, má skvrnění téměř minimální. Mladí jedinci jsou zbarveni stejně jako dospělé samice.                                          Zdroj: Wikipedia