Epitaf komika Spika Milligana v gaelštině, který se překládá jako : "Já vám...

Epitaf komika Spika Milligana v gaelštině, který se překládá jako : "Já vám říkal, že jsem nemocný." | foto: Daily Mail

Nejvtipnější epitaf podle Britů: „Já vám říkal, že jsem nemocný“

  • 56
Britský suchý humor je proslulý. Dokazují to i výsledky kuriózní ankety nejvtipnějších náhrobních nápisů, kterými slavné osobnosti inspirují své fanoušky i po smrti. Vítězem se stal epitaf komika Spika Milligana, který si nechal na hrob v gaelštině vytesat větu: "Já vám říkal, že jsem nemocný."

"Epitaf Spika Milligana patří k těm legendárním a spoustu slavných komiků a spisovatelů si pamatujeme i díky posledním slovům," komentovala výsledky ankety Imelda Redmondová z pořadatelské organizace. Podle ní je spojování smrti a zábavy jednou z možností, jak donutit lidi přemýšlet o tom, jak by si přáli zemřít nebo o tom, jak se na smrt připravit.

Komik Spike Milligan

V pořadí epitafů kromě vítězného Mulligana zabodoval i spisovatel Oscar Wilde svými posledními slovy: "Buď padne opona, nebo já."

Lidé ocenili i lapidárnost komika Mela Blanca, který se rozloučil větou: "To je vše, přátelé" nebo poslední vtip irského komika Franka Carsona, který zní: "Fajn způsob, jak zhubnout."

Mezi favority se propracovala i rozlučková věta Franka Sinatry, kterému se připisuje výrok: "To nejlepší teprve přijde."

Hřbitovní anketu uspořádala na Facebooku hospicová organizace Marie Curie Cancer Care, která pečuje o nevyléčitelně nemocné pacienty s rakovinou. Jde o jednu z řady akcí, které mají britskou veřejnost upozornit na témata spojená se smrtí a umíráním, napsal deník The Daily Telegraph.

,