Kaddáfí miluje ugandskou královnu

  • 9
Známý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí se zamiloval. V posledních měsících věnuje totiž mimořádnou péči paní Best Kemigise, pětatřicetileté vdově, po králi malého ugandského království Toro. Podle afrických listů začal vztah zřejmě brzy po náhlém odchodu krále Patricka Olimini Kaboya II., který zemřel před sedmi lety na mrtvici. Vládu v království tehdy převzal desetiletý Oyo, který se tak stal nejmladší králem světa.

Královna matka od té doby tráví hodně času v libyjském Tripolisu, Kaddáfí nejen radí malému králi , ale také například zaplatil rekonstrukci královského palace v Toro a studia Oyovy sestry.

Dlouhý pobyt královny v Tripolisu ovšem velmi znepokojil milion občanů království Toro, kteří měli pocit, že Kaddáfí vládkyni unesl. V současné době však prý už k libyjskému vůdci obyvatelé Tora získali náklonnost, protože v něm vidí vhodnou protiváhu centrální ugandské vlády. Uganda byla totiž vytvořena z pěti království. Bývalý president Obote tyto historické říše zrušil, současný vládce Museveni je však formálně obnovil.

Mnozí Kaddáfímu vyčítají, že mu jde hlavně o to posílit vliv v subsaharských státech - faktem však je, že libyjský vůdce má dávno pro ženy slabost. Jeho osobní gardu dokonce tvoří ženy, což se mu vyplatilo v roce 1998, kdy za něj jedna z nich při zmařeném pokusu o atentát dokonce položila život.

V roce 2001 zase Kaddafí vyslal speciální komando, aby mu po koncertě v Ougadougou přivedlo austrálskou zpěvačku Brendu Fassie do domu, který libyjský státník v tomto hlavním městě republiky Burkina Faso má. Fassie se prý nezlobila. Kaddáfího objala a libyjský vůdce poté sňal svůj prsten s velkým rubínem a věnoval ho Fassie.

Libyjský vůdce Muamar Kaddáfí.