Jitka Smutná

Jitka Smutná | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Být lesbou není žádná strašidelná věc, říká herečka Jitka Smutná

  • 177
Přestože se Jitka Smutná (67) v mládí platonicky zakoukala do dívky, nenapadlo ji nahlížet na ženy jako na objekty intimního citu. Vdala se, přivedla na svět dceru a syna. O svém manželství, které trvalo 26 let, mluví hezky. Pak se však stalo něco zcela nečekaného, zamilovala se do ženy. I o tom promluvila pro čtvrteční Magazín DNES.

„Netušila jsem, že mě potká tak prudký cit, navíc v pokročilém věku. Taková věc se nedá dlouho skrývat, musíte s barvou ven, takže jsme v roce 2009 udělaly veřejný coming out,“ popisuje Jitka Smutná, známá herečka a muzikantka.

S tehdejší partnerkou, spisovatelkou Petrou Braunovou, daly na jeden kulturní server promyšlený dvojrozhovor. 

„Měla jsem čas probrat všechno v rodině. Manžel to věděl jako první,“ vzpomíná.

Mít vedle sebe ženu pro ni znamenalo zažít nepoznané pocity štěstí. Zvýšilo jí to sebevědomí a jak říká, po zveřejnění se stala odvážnější a uvolněnější.

„Zato mě srážela reakce bulváru, skutečnost, že jsem pro některá média přestala být herečkou a stala se hlavně lesbou. Těchto textů ještě přibylo, když jsme se s partnerkou po sedmi letech rozešly,“ uvedla.

O rozchodu nechce mluvit, stejně jako o manželství nebo o tom, jestli teď někoho má. Snaží se chránit své nejbližší.

V práci se jí daří. Těší ji, že s kamarádkou Alenou Mihulovou nazkoušely krásnou hru Přítelkyně a teď ji hrají v Divadle Ungelt. Nelituje života před coming outem ani po něm.

„Říká se, že v každém člověku je zastoupena mužská a ženská stránka. Ve mně se tyto póly vyrovnaly a zažívám příjemný pocit harmonie. Být lesbou není žádná strašidelná věc a moje přiznání pomohlo i lidem kolem mě. Třeba maminkám, aby přijaly své jinak orientované dítě. To jediné mě smiřuje s nevyžádanou pozorností. Musela jsem i něčím zaplatit, ale pokud je člověk nějak známý, má víc příležitostí pomáhat. A to je dobře,“ dodala pro čtvrteční Magazín DNES.