Lumír Olšovský s partnerem

Lumír Olšovský s partnerem | foto: Marek NavrátiliDNES.cz

Herec Lumír Olšovský uzavřel registrované partnerství

  • 14
Šestatřicetiletý herec Lumír Olšovský uzavřel registrované partnerství. Své "ano" řekl příteli Pavlu Bárovi, s nímž žije déle než osm let. Obřad proběhl na pražské Staroměstské radnici.

"Už jsme o tomhle důležitém kroku našeho života mluvili předloni, ale protože chci udělat velkolepý mejdan pro všechny známé, na který scházely peníze, odložili jsme to o rok. Teď to opravdu visí ve vzduchu a uvidíme, kdy to spadne," tvrdil ještě před několika měsíci Olšovský.

Jelikož obřad chtěl utajit, věděli o něm jen hercovi nejbližší - rodina a přátelé.

Následná velkolepá party, kterou si Olšovský s partnerem přál, začala podle informací iDNES.cz v 16 hodin v Počernicích. "Děkujeme všem, kteří přišli. Jezte a pijte," pronesli Olšovský s partnerem v úvodu veselky.

Originálního svatebního proslovu se ujali hercovi kolegové z Divadla Na Fidlovačce.

Mezi hosty se objevili Ivana Andrlová, Monika Absolonová, gay aktivista Jiří Hromada, Aleš Cibulka s partnerem Michaelem Jagelkou, Jiří Chum, Iva Pazderková známá jako blbá blondýna, Sandra Pogodová či Adéla Gondíková.

"Bylo to úžasné, dojemné, jinaké v různorodosti hostů, pohoštění, programu - a hlavně v přirozenosti vnímání lásky těch dvou. Jsme daleko před státy deklasující právo na rovnoprávné postavení gayů a leseb," řekl iDNES.cz Jiří Hromada.

Lumír Olšovský s dcerou Zdeničkou na minigolfovém turnaji Hudebního divadla Karlín

Lumír Olšovský s dcerou

Lumír Olšovský byl již ženatý, s bývalou manželkou vychovává dceru Zdeňku.

Registrované partnerství

Registrované partnerství je veřejnoprávní institut platný v českém právním systému od roku 2006, který upravuje soužití dvojic stejného pohlaví. Při schvalování byl všeobecně považován za krok vyhovující potřebám homosexuálně orientovaných osob a označován předkladateli též jako krok k jejich zrovnoprávnění, zastánci tradiční rodiny naopak za ohrožení konzervativních hodnot.

Jde o úředně uzavřený svazek, který má některé rysy obdobné manželství, obsahem práv a povinností však spíše blížící se úrovni neinstitucionalizovaného vztahu druh-družka.

Z některých hledisek je stavěn na roveň obdobným, byť někdy odlišně pojmenovaným zahraničním institutům. Např. takový svazek uzavřený v jiném státě je překážkou pro uzavření registrovaného partnerství v České republice, stejně tak jako uzavření manželství. Naopak zákonem zavedené registrované partnerství z formálního hlediska nebrání žádné z dosud běžných neregistrovaných forem soužití.

Mezi prvními veřejně známými osobami, které registrované partnerství uzavřeli, byli zpěvák Pavel Vítek a manažer Janis Sidovský. Později přistoupil ke stejnému kroku například moderátor Jan Musil.

Zdroj: Wikipedie