Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žena za pultem slaví 45 let. Vadil nesocialisticky sexuální život hrdinky

Vysmívaný, kritizovaný za podprahovou propagandu, ale přesto dodnes mnohými oblíbený. Seriál Žena za pultem měl premiéru před 45 lety, 10. prosince 1977, a reprízuje se dodnes. Jak to bylo se slavnou nesocialistickou postelovou scénou Jiřiny Švorcové s Petrem Haničincem a kde se vzaly regály plné dobrot?
Jiřina Švorcová v seriálu Žena za pultem (1977)

Jiřina Švorcová v seriálu Žena za pultem (1977) | foto: Česká televize

Dietlův nápad: Co díl, to jiný hlavní hrdina

Žena za pultem z roku 1977 měla stejně jako jiné seriály té doby přiblížit některou z profesí a hlavně v době normalizačního útlaku lidem vemlouvat, že se vlastně všichni mají dobře a obchody jsou plné skvělého jídla.

Kromě do té doby neotřelého prostředí samoobsluhy autor scénáře Jaroslav Dietl vůbec poprvé přišel s konceptem, že každý z 12 dílů měl jednoho hlavního hrdinu z řad vedlejších postav, zatímco ta nejdůležitější Anna Holubová v podání Jiřiny Švorcové do jejich osudů zasahuje a zároveň sama prožívá pracovní i soukromá „dramata“.

Režie se ujal zkušený Jaroslav Dudek, který měl v té době už za sebou povedené a ve svém žánru v Československu průkopnické seriály Tři chlapi v chalupě a Taková normální rodinka.

(Ne)chtěná Jiřina Švorcová?

O tom, že hlavní roli Anny Holubové dostane Jiřina Švorcová, předem rozhodla dramaturgyně seriálu Libuše Pospíšilová. Přesvědčená komunistka, členka ÚV KSČ a předsedkyně Svazu českých dramatických umělců Švorcová ve vzpomínkových rozhovorech však odmítala, že by byla do titulní role dosazena „na příkaz shora“, ačkoliv se traduje, že autoři původně chtěli obsadit Janu Hlaváčovou.

„Vím, že Dietl uvažoval pro roli Anny Holubové o Jiřině Bohdalové. Zda byla v jeho dalším plánu Hlaváčová jako náhradnice, netuším. Já jsem tu roli dostala, protože mě Dietlovi navrhla dramaturgyně Pospíšilová a Dietl s mým obsazením souhlasil,“ vzpomínala Švorcová v knize Žena za pultem: příběh legendárního seriálu a jeho hrdinů a rázně přitom odmítla, že by měla jakoukoliv protekci.

Jiřina Švorcová v seriálu Žena za pultem (1977)

O dalších hercích už si mohl rozhodnout režisér Dudek, který vsadil především na kolegy ze své domovské divadelní scény na Vinohradech – Hanu Maciuchovou, Jaromíra Hanzlíka, Petra Haničince, Danielu Kolářovou a další. Samotní herci na natáčení vzpomínali v dobrém, a to zvlášť na Vladimíra Menšíka, který kolegy neustále bavil i mimo kamery.

Fotograf seriálu Miloš Schmiedberger ovšem vzpomínal i na situace, kdy prý při společném obědě v plné restauraci zůstal jediný téměř volný stůl – ten, u nějž seděla Švorcová. „Trošku se mi zdálo, že štáb včetně pana režiséra se od paní Švorcové držel poměrně dost daleko, jakože si nechtěl zadat,“ líčil v dokumentu Tajemství Jiřiny Švorcové.

Lahůdky měli herci zakázané

Seriálová samoobsluha se nacházela na pražském Smíchově na náměstí 14. října. Samotná budova dnes už nestojí, na jejím místě je park. Natáčelo se celý rok, protože každý díl se odehrával v jiný měsíc.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Zdroj: kniha M. Graclíka a V. Nekvapila Žena za pultem: příběh legendárního seriálu a jeho hrdinů

„Lahůdky byly pro herce i štáb tabu, nikdo si nic nesměl vzít a na konci dne už stejně nebyly poživatelné. A to, co se nezkazilo, třeba sýry, se dalo do velké lednice, která tam byla, a vrátilo se na další den znovu do hry,“ líčila představitelka hlavní role Jiřina Švorcová.

Herečka o tom sice nemluvila, ale jiní tvůrci později vzpomínali, že do seriálové prodejny byly sváženy pochutiny z různých míst Prahy, aby se vytvořil dojem přeplněného obchodu. Mnohé diváky pohled na regály se všemi možnými dobrotami často popudil, protože takovou prodejnu ve skutečnosti ve svém okolí neměli, ovšem na druhou stranu seriál jako takový byl velmi populární.

„Nesocialisticky nevázaný sexuální život“ prodavačky Anny

Domov Anny Holubové nevznikl v ateliérech, ale byl skutečným bytem v jednom z domů na Vinohradech. Jednotlivé scény se natáčely na přeskáčku, aby se štáb nemusel neustále přesouvat. Známá postelová scéna Jiřiny Švorcové s Petrem Haničincem proto vznikla jako jedna z prvních.

Jiřina Švorcová a Petr Haničinec v seriálu Žena za pultem (1977)

Ačkoliv dnes je spíš terčem vtípků či přímo posměchu, ve své době vyvolala kritiku strážců normalizační morálky v tisku i u některých diváků a politiků. Hlavní hrdinka se prý chová „nesocialisticky“, protože je rozvedená, sama vychovává dvě děti a ještě vede „nevázaný sexuální život“ s novým mužem.

Sama Švorcová vzpomínala, že scéna vyvolala ohlas i na vyšších stranických místech: „Jiřinko, ten seriál je moc dobrý, já vím, že jsi herečka, ale ta postelová scéna… Vždyť si přece jenom členka Ústředního výboru, to nejde,“ lamentoval prý tehdejší náměstek ministra kultury Holan.

Premiéra jako promarněná příležitost

Premiéru seriálu, tedy přesněji její načasování, provázely zmatky. Tehdejší ředitel Československé televize Jan Zelenka prosazoval, aby se Žena za pultem odvysílala 12 dní před Vánocemi roku 1977 – každý den jeden díl, poslední přímo na Štědrý den. Že je to hloupost, si byli vědomí snad všichni tvůrci.

„Křičela jsem na něj. Byla jsem si jistá, že to ten seriál zabije,“ přiznala Švorcová, která argumentovala, že právě v tyto adventní dny nemají ženy čas vysedávat u seriálu, a navíc když se bude každý den vysílat jeden díl, těžko si diváci stihnou o něm vyprávět a těšit se na pokračování.

KVÍZ: Tak jsme tady žili. Otestujte své znalosti života za komunismu

Ředitel sice malinko couvl, ale nakonec byl seriál stejně celý nahuštěný do předvánočního období, a tak nezaznamenal zdaleka takový divácký ohlas, jaký jeho tvůrci očekávali. Také kritika byla nesmlouvavá: „Než takové seriály, tak raději nic, to je nová červená knihovna,“ psala například.

To až když se reprízoval o rok později již v běžném televizním rytmu, konečně přišla hlavní vlna popularity. Jiřina Švorcová dostávala týdně do televize stovky dopisů od fanoušků a seriál se zařadil mezi nejsledovanější. Žena za pultem se s úspěchem vysílala také v Maďarsku, Jugoslávii, NDR, ale třeba i na Kubě.

  • Nejčtenější

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

10. dubna 2024  13:45

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

Odešla s pohlazením v naší blízkosti, rozloučila se s Mickou Eva Pavlová

18. dubna 2024  8:45

Eva Pavlová (59) se na sociálních sítích oficiálně rozloučila s kočkou Mickou, kterou našla před...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

Mnohokrát jsem nepoznala, že po mně režisér jde, říká Kateřina Macháčková

18. dubna 2024

„Já a plastika? Vyloučeno, vždyť bych přišla o role!“ říká Kateřina Macháčková, která v monodramatu...

Jsem virtuální babička, říká matka hokejisty Davida Pastrňáka

17. dubna 2024  16:23

Hvězda NHL David Pastrňák (27) je hrdým otcem téměř roční holčičky. Její babička Marcela Ziembová v...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...