Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Osm vnoučat královny Alžběty II. drželo smuteční vigilii u rakve své babičky

Osm vnoučat zesnulé britské královny Alžběty II. v sobotu večer mlčky drželo vigilii u její rakve. Princové William a Harry, synové krále Karla III., měli na ceremoniálu ve Westminsterském sále slavnostní vojenské uniformy. V pátek večer stejným způsobem uctily památku zesnulé panovnice její čtyři děti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Celkem chápu ty odpůrce, kteří by monarchii nejraději co nejdříve zrušili. Trochu přeháněný povinný cirkus. Ale jiný kraj jiný mrav, jejich věc. :-)

0 4
možnosti

Já odpůrce britské monarchie nechápu.

Zrušení monarchie by pro Británii byla z pohledu ekonomiky katastrofa. Navíc by se ztratila celá řada tradic, ze kterých těží a na které spoléhá celá britská společnost - nejen po stránce hospodářské, ale i kulturní, sociální, společenské, politické ap.

Cirkus to skutečně není - všechny akce související s pohřbem mají jasný řád a smysl, podobně jako je bude mít i korunovace nového krále. Cirkus z toho mohou dělat některá média a jejich zprávy (to není případ tohoto článku). Může to tak připadat lidem, kteří neměli možnost pobývat v Británii alespoň pár týdnů a pohybovat se přitom v britské společnosti nebo tradiční britské rodině.

7 0
možnosti

k "zahade uniforem Andrewa a Harryho" protoze ceska media bud nevi nebo se nanamaha to ctenarum blize vysvetlit:

A& H odesli z britskych ozbrojenych sil do vysluzby dobrovolne a bez skraloupu na svem renome. Spolu s hodnostmi, kterych ve sluzbe dosahli, jim zustaly i medaile vyslouzene u Andrewa na Falklandech 1982 a u Harryho v Afghanistanu 2007 a 2012. Ty jim nikdo nemuze odejmout, stejne jako jim nikdo neodebira skutecne hodnosti ziskane v aktivni sluzbe.

Pozdeji jim byla UDELENA- jak u clenu kralovskeho rodu zvykem -mnoha jmenovani do vysokych cestnychch dustojnickych hodnosti. To je JADRO PUDLA.

Tyto cestne hodnosti jsou de facto vojenske patronaty pro cleny kralovskeho rodu. Coby udelene, take mohou byt za urcitych okolnosti odebrany. V pripade Harryho protoze odesel z aktivnich kralovskych sluzeb do zahranici, v pripade Andrewa protoze se provinil proti zakonum slusne spolecnosti a svou reputaci pospinil cestne hodnosti, ktere drzel. Z vojenskych slozek kde byl patronem, prisly kralovne zadosti o zruseni jeho cestnych hodnosti, protoze vojaci si nepreji mit nekoho takoveho v cele.

Mezi jinym od Grenadyru, jejichz veleni v hodnosti cestneho plukovnika - jedno z nejzadanejsich cestnych jmenovani v britskych ozbrojenych silach - Andrew prevzal od sveho otce prince Philipa v 2017, kdyz Philip ve veku 96 let rezignoval z teto a jinych cestnych hodnosti.

Kral Charles vydal povoleni aby pri vigilii u kralovny Andrew a Harry oblekli slavnostni uniformy odpovidajici jejich NORMALNIM hodnostem, kterych dosahli ve sluzbe- aby tim vzdali cest sve (byvale) vrchni velitelce ozbrojenych sil.

Nadale nesmi obleci slavnostni uniformy svych kdysi udelenych cestnych hodnosti, kterych byli zbaveni dekretm kralovny 2021 /2022.

Proto, jak vysvetila britska media, v nich nemohou pochodovat v pohrebnim pruvodu, kde clenove rodu pochoduji ve slavnostnich uniformach svych CESTNYCH hodnosti. Viz princezna Anne a princ Edward.

7 0
možnosti
Foto

Děkuji, tohle je vysvětlení jaksepatří :-)R^

1 0
možnosti

Tady je William a Harry v uniformě, zatímco v průvodu byl v uniformě jen William a Harry měl smoking a na něm vyznamenání. Tuší někdo proč je tento rozdíl?

1 1
možnosti
Foto

V článku je napsáno, že na žádost krále. Asi se mu to ještě v průvodu nezdálo vhodné, teď už ano..těžko říct. V každém případě by ji Harry správně nosit neměl, každý důvod zná a za královny to bylo jasně dodržováno. Inu jiný král, jiná pravidla :-/

0 2
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
11 0
možnosti

L72e37o80š 93L48i14n42k64a

18. 9. 2022 7:28

Tak koukáme tak nějak do středověku..kde zamrzla Anglie a spol..nevím zda-li smrt ..kohokoli.. je potřeba takto monstrozně odorovat..to už nemá co společného se zármutkem a bolestí nad odchodem blízkého..na jedné straně chudoba, nezaměstnanost a i třeba obyčejná střední trída a na druhé straně tato gigabohatá rodina, která si žije svým životem, zakonzervovaná kdesi ve svých sídlech, co si hraje i dnes na modrou krev a vystavuje při této příležitosti svoji nadřazenost..je to určitě jakýsi simbol pro tento "kraj"..ale západní společnost je si myslím už někde jinde..kolik asi to všechno muselo stát..aby zesnulá královna..a měl jsem ji celkem rád..odešla na věčnost

3 22
možnosti

Přitom stačilo napsat, že nevíte nic o britských tradicích, že jste nezaznamenal, že v té zemi je ta královna součástí společnosti desetiletí, že není volena jako prezident v jiných zemích, že se v Británii nikdy neměnily režimy ani státoprávní uspořádání a ze tohle je přesně to, co dělá Anglii Anglií. Západní společnosti své tradice udržují a země, které je nemají, leccos vidí jinak. V případě Československa zde zasáhla válka a následně komunisté + sovětská okupace, čili máme tradice a společenskou kontinuitu rozdílnou...

7 0
možnosti

Vlastně ani nevíme, co je smrt. Co když je to tak, že zrozením se stáváme zajatci těla, jeho smyslů a omezeného časoprostoru, a naopak smrt je osvobozením z toho všeho? Jak kdysi napsal Thákur: Noc její dočkala se rána. Věřím, že smrt je konec jen pro tělo a jeho utrpení, pro duši znamená osvobození od temnoty a pout času. Jak se to říká v modlitbě: Světlo věčné ať jí svítí.

6 0
možnosti

D56a30v19i85d 54C64e62c87h

18. 9. 2022 1:52

Uz aby byl konec

1 15
možnosti

inteligentni clovek se zameri na sve zajmy a ignoruje co ho nezajima.

Umi ovladat knofliky kontroly pro TV, neklika na stanky Internetu ktere ho nezajimaji a nepise stiznosti do diskuzi jak ho to nudi, jak je to prebytecne a "uz aby byl konec":-P

5 0
možnosti

Hodně působivý pohled. Je mi líto, že Will s Harrym jsou si už prakticky cizí. Kdysi si byli tak blízko. Snad se někdy usmíří. I Harry s tátou.

19 2
možnosti
Foto

L58u43k22á92š 10G73y32ö82r

17. 9. 2022 22:00

Tak táta to má za pár, takže pohoda.

1 21
možnosti
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes

19. dubna 2024

Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...

PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů

19. dubna 2024  19:19

Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Hvězdy Pulp Fiction se sešly po 30 letech. Willise zastoupily žena a dcera

19. dubna 2024  17:01

Hvězdy kultovního snímku Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí oslavily 30. výročí...