Černá v záloze, žádná selfie a podpisy. Pravidla, která platí pro Meghan

  • 39
Vévodkyně ze Sussexu Meghan Markle (36) musí coby členka královské rodiny dodržovat řadu pravidel. Držet by se jich měla i na nynější návštěvě Irska, kam zavítala s princem Harrym (33). Už před svatbou herečka zrušila svůj blog, účty na sociálních sítích a skončila s hraním. Podívejte se na některé zásady, které musí dodržovat.

Omezení tělesného kontaktu

Meghan Markle se skotskými fanoušky (Edinburgh, 13. února 2018)
Princ Harry a vévodkyně Meghan (Londýn, 10. července 2018)

Meghan už dříve přiznala, že jako Američanka má ráda tělesný kontakt. Je zvyklá objímat lidi, držet se za ruce, projevovat náklonnost polibkem. Ale v britské královské rodině je to poměrně neobvyklé. Její členové berou své vystupování na veřejnosti profesionálně a jako reprezentaci britské monarchie. Ani princ William a Kate se proto nedrží za ruce.

„Vévoda a vévodkyně jsou na fotografiích téměř vždycky zachyceni během oficiálních akcí. Takže to berou tak, že jsou ‚v práci‘ a nebylo by profesionální se například držet za ruce. Musí si také potřást rukou s velkým počtem lidí, které potkávají, takže by to vlastně nebylo ani praktické. Víme, že se mají rádi, ale na oficiálních akcích to prostě nedávají najevo,“ popsala pro magazín HELLO! královská korespondentka Emily Nashová.

Žádná selfie

Princ Harry a Meghan Markle na první společné oficiální akci po oznámení zásnub...
Meghan Markle s fanynkou ve Walesu (Cardiff, 18. ledna 2018)

Členové královské rodiny neradi pózují na selfie s lidmi. Zdvořile takové nabídky odmítají, protože na veřejnosti vystupují v rámci své „práce“. Meghan přitom byla zvyklá na častou interakci s fanoušky, kterých měla na sociálních sítích miliony. 

Harry naopak loni prozradil, že selfie nemá rád. Během návštěvy válečného památníku v australském městě Canberra žádost jednoho mladíka o společné selfie odmítl se slovy: „Nesnáším selfie. Vážně, zkuste toho nechat. Vím, že jste mladý, ale dělejte radši normální fotografie!“

Žádné autogramy

Princ Harry a vévodkyně Meghan (Dublin, 11. července 2018)

V podobném duchu je i další královské pravidlo – odmítání podpisů fanouškům. Bývalá herečka, známá především ze seriálu Kravaťáci, už by se neměla podepisovat fanouškům. Její podpis tak zřejmě najdeme už jen na oficiálních dokumentech, jako jsou vzkazy připojené k věncům nebo návštěvní knihy. Jde o dlouhodobé pravidlo pro členy královské rodiny, jeho důvodem je možné zneužití podpisu. Princ Charles žádosti o autogram odmítal se slovy: „Promiňte, mám to zakázané.“

Konzervativní oblečení

Princ Harry a vévodkyně Meghan na dostizích v Ascotu (19. června 2018)
Vévodkyně Meghan a princ Harry (Londýn, 5. července 2018)
Princ Harry a vévodkyně Meghan (Dublin, 11. července 2018)

Meghan měla vždy skvělý vkus na oblékání, což dokázala i během svého svatebního dne, kdy oboje její šaty sklidily velkou chválu. Vévodkyně se nyní musí držet nepsaného pravidla, že se členové královské rodiny oblékají konzervativně. Rozhodně nejsou dovoleny moc krátké sukně nebo hodně odhalené kůže. Zatím se na oficiálních akcích ukázala v modelech značek Dior, Givenchy, Prada, Ralph Lauren, Oscar de la Renta či šatech od návrhářky Emilie Wicksteadové.

Černé oblečení pro cesty do zahraničí

Vévodkyně Meghan (Dublin, 10. července 2018)
Alžběta II. při návratu z Afriky v roce 1952 po smrti otce krále Jiřího VI.

Harry a Meghan by měli na svou první oficiální zahraniční cestu vyrazit ještě letos na podzim. Zamíří do Austrálie, na Fidži, Tongu a Nový Zéland. Vévodkyně si do kufru bude zcela jistě muset vzít jedno černé oblečení. Jde o pravidlo pro případ nešťastné události, kdy by například zemřel některý člen rodiny. Na znamení úcty pak musí být všichni příbuzní v černém. 

V minulosti k tomu došlo například v roce 1992, kdy zemřel otec princezny Diany během její lyžařské dovolené v Alpách. Na cestu zpátky se Diana i princ Charles oblékli do černé. Královna  Alžběta II., když byla ještě princezna, se dozvěděla o smrti otce Jiřího VI. během zahraniční cesty v Africe, kde byla s manželem Philipem. Při návratu do vlasti z letadla vystoupila v černých šatech.  

Žádné politické názory

Královna Alžběta II. a vévodkyně Meghan (Londýn, 10. července 2018)

Meghan je hrdou feministkou a aktivistkou, ale coby členka královské rodiny musí zůstat v očích veřejnosti přísně politicky neutrální. Je to jedno ze základních očekávání i od samotné královny, která musí vždy aktuální stav politiky respektovat a nesmí se vyjadřovat například k volbám. Samozřejmostí je i to, že nikomu z královské rodiny není dovoleno zastávat jakoukoli politickou funkci.

Vánoce v Sandringhamu

25. prosince 2017

Královská svatba Harryho a Meghan

Sledovat další díly na iDNES.tv

Vánoce královské rodiny jsou přesně naplánované a plné tradic. Od Meghan se očekává, že Vánoce stráví s královnou. Do Sandringhamu byla pozvána už loni jako Harryho snoubenka, což dříve nebývalo tradicí. Teď se bude muset zúčastnit všech akcí, jako jsou společný oběd v Buckinghamském paláci den předem nebo bohoslužba v kostele.

Správně sedět

Vévodkyně Meghan, princ Harry a královna Alžběta II. na udílení ocenění Queen's...

Zkoumán je i způsob, jak nový člen královské rodiny sedí. Jde o nepsané pravidlo, ale obecně je zapovězeno, aby ženy seděly s nohama přes sebe. Nohy by měly být po celé délce ideálně u sebe, přípustné je maximálně překřížení v oblasti kotníků, nikdy ne kolen.

Toto pravidlo manželka prince Harryho už několikrát porušila. Na konci června na udílení ocenění Queen’s Young Leaders Awards, kde královna ocenila mladé aktivisty, seděla s nohou přes nohu. Stejně tak při bohoslužbě v Westminsterském opatství behěm oslav 100. výročí Královského letectva.

Správné držení šálku čaje

Vévodkyně Meghan a princ Harry na křtu synovce prince Louise (Londýn, 9....

Popíjet čaj na veřejnosti uvidíte členy královské rodiny jen výjimečně a vždy to musí být správně. Podle etikety je nutné držet ouško šálku palcem a ukazováčkem a stále pít z jednoho místa, aby se zabránilo více skvrnám od rtěnky. A rozhodně nezapomeňte držet správně malíček!

Žádné tmavé barvy na nehtech a slzám odolný make-up

Vévodkyně Meghan (Dublin, 10. července 2018)
Vévodkyně Meghan (Dublin, 10. července 2018)

Královské dámy musí dávat přednost krátkým nehtům, pokrytým pouze vrstvou bezbarvého laku, případně neutrální barvy. Královna Alžběta II. si například velice oblíbila odstín pastelově růžové. Pravidlem číslo jedna je jednoduchá a čistá manikúra a nikdy žádné kosmetické úpravy na veřejnosti. Ať se ale děje cokoli, make-up musí zůstat vždy bezchybný. Klíčem k úspěchu je kvalitní pudr nebo sprej na udržení make-upu a hlavně žádné slzy.

Klanění se královně

Britská královna Alžběta II.a vévodkyně ze Sussexu Meghan (Widnes, 14. června...

Na znamení úcty musí Meghan vždy udělat pukrle, když bude zdravit královnu. Mužští členové královské rodiny se musí poklonit. Gesta nemusí být dlouhá ani přehnaná, stačí drobná úklona.

Stálý doprovod

Meghan Markle a princ Harry ve čtvrti Brixton na jihu britské metropole...

Jako členka královské rodiny je Meghan pod 24hodinovou ochranou. A také má nejméně jednoho osobního ochránce, který bude po jejím boku po celou dobu, kdy bude na veřejných akcích.

1. prosince 2017

Královská svatba Harryho a Meghan

Sledovat další díly na iDNES.tv
, ,

Britská královská rodina