Gabrielle Carterisová (Los Angeles, 24. dubna 2017)

Gabrielle Carterisová (Los Angeles, 24. dubna 2017) | foto: Profimedia.cz

Věk hollywoodských hereček nemůže být tajemství, rozhodl soud

  • 47
Hollywoodští aktivisté a odboráři mají důvod ke smutku. Před dvěma lety v Kalifornii přijali zákon, podle něhož nemuseli herci a herečky kvůli možné diskriminaci zveřejňovat na internetu svůj věk. Nyní ovšem soud rozhodl, že je tím porušeno právo na svobodu projevu.

Americké herecké odbory mají kolem 160 tisíc členů a v jejich čele je Gabrielle Carterisová (57), známá ze seriálu Beverly Hills 902 10. Organizace předloni docílila zákazu uvádění věku v internetové filmové databázi IMDb.com. Důvodem bylo, aby herci nebyli diskriminováni na trhu práce kvůli jejich věku.

„Je načase zastavit diskriminaci kvůli věku, která proniká do castingů v Hollywoodu,“ prohlásila v roce 2016 Carterisová. 

Pokud herec měl na stránkách uvedený rok narození a požádal o jeho odstranění, museli mu vyhovět. 

Web IMDb.com ovšem zažaloval stát Kalifornii a u soudu nyní uspěl. Jeho právníci tvrdili, že cenzura věku herců omezuje svobodu projevu a podkopává přístup veřejnosti k faktickým informacím. Zákaz uvádění věku se přitom nevztahoval na jiné weby, jako je například Wikipedie.

Soudce Vince Chhabria připustil, že problém věku v Hollywoodu postihuje hlavně ženy, ale zákaz jeho uvádění byl protiústavní. Herecké odbory se chtějí ještě odvolat.