Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trend na TikToku. „Sickfluenceři“ předstírají nemoc a žebrají od dětí peníze

  13:58
Influencerka na TikToku oznámila, že je smrtelně nemocná, a natočila své „poslední“ video. Když se pak znovu objevila online, jako by se nic nestalo, vyvolalo to velmi negativní reakce. Takzvaných „sickfluencers“, kteří se v honbě za penězi snaží vyvolat lítost, v posledních letech výrazně přibývá.

ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Počet lidí, kteří dokumentují na sociálních sítích průběh své nemoci, za posledních pár let exponenciálně vzrostl. Stejně tak ovšem i počet těch, kteří vážné nemoci jen předstírají, ať už k žebrání o peníze, či jen získání pozornosti a vyvolání lítosti. Většinu těchto účtů, skutečných i falešných, spravují ženy a dívky. Existují však například také profily, kde „zoufalí“ otcové v živém vysílání ukazují své „vážně nemocné“ děti a žádají o finanční pomoc a dary, píše Brainee.sk.

Influencerka nechala potetovat svého kocoura. Ochránci zvířat se bouří

V listopadu 2021 zveřejnila dvacetiletá Hope Ottová na Instagramu emotivní video, údajně z nemocniční postele. Svým sledujícím oznámila, že to je její poslední příspěvek na sociálních sítích, vzdává se boje s EDS (Ehlers-Danlosův syndrom, tj. vrozená porucha pojivové tkáně) a připravuje se na smrt.

Ottová, která se řadí mezi takzvané „sickfluencery“, tedy „nemocné influencery“ popsala, že se svou chorobou nedokáže žít, a rozhodla se ukončit svůj život tak, že přestane jíst i pít. Během následujících pěti měsíců však čile pokračovala ve zveřejňování příspěvků na TikToku. Na otázky sledujících, zda se změnilo něco ohledně jejího zdravotního stavu, či zda náhle změnila názor na dobrovolný odchod ze světa, odpovídala, že chce strávit ještě nějaký čas s přáteli a rodinou.

VIDEO: Tiktokeři předstírající psychické i fyzické problémy:

V únoru 2022 pak napsala dojemný vzkaz, který měl být jejím posledním. Ve videu leží na posteli a vypadá, jako když usíná. V době své největší sledovanosti měla žena dva tisíce sledujících na Instagramu a 151 tisíc sledujících na TikToku.

Téměř po roce, v lednu 2023, se však Hope Ottová objevila opět živá a na pohled i zdravá ve videu na TikToku. Vysvětlila, že se „pokusila“ přestat jíst a pít, ale po čtrnácti dnech zjistila, že je to „opravdu nesnesitelné“ a přestala s tím.

Většina lidí, kteří v minulosti její „boj s vážnou nemocí“ sledovali, reagovali velmi rozzlobeně s tím, že se cítí být obelháni a jsou celou situací naprosto znechuceni.

Nebavím se s rodinou, nejsou slavní, říká influencer, který olizoval toaletu

Zatím existuje jen málo výzkumů o předstírání nemocí na sociálních sítích. Podle jedné ze studií Bournemouthské univerzity z roku 2021 jsou hlavní motivací takzvaného Münchhausenova syndromu finanční podvody a snaha získat pozornost.

Münchhausenův syndrom, také někdy nazývaný syndrom Barona Prášila, je nepříliš častá psychická porucha. Podstatou onemocnění je předstírání psychických a fyzických problémů bez zjevné příčiny. Člověk trpící touto nemocí si může v některých případech i záměrně fyzicky ublížit, aby vyvolal příznaky, které zprvu jen předstíral.

„Tito lidé mohou předstírat nejrůznější nemoci jen proto, aby vyvolali v ostatních soucit a získali od nich dávku empatie,“ řekl britský psychiatr Ben Janaway v rozhovoru pro VICE News.

VIDEO: Münchhausenův syndrom nazývaný i syndrom Barona Prášila:

„Není to ale vždy nutně jen o tom oklamat ostatní. Online prostředí dává často lidem možnost komunikovat mnohem otevřeněji, než by to dělali v reálu se svým lékařem nebo někým, koho osobně znají. Příval empatie od cizích lidí na sociálních sítích může být pro duševní zdraví samozřejmě velice prospěšný,“ vysvětluje.

Podobným případem je i podvodnice Carrie Jade Williamsová, jež na TikToku tvrdila, že má vzácné a velice závažné dědičné onemocnění, takzvanou Huntingtonovu nemoc. Mezi její hlavní příznaky patří trhavé pohyby a postupný úpadek psychického zdraví vlivem odumírajících neuronů v mozku. Videa a příspěvky ženy, která lhala o tom, že má degenerativní postižení vedoucí k předčasné smrti, jí přineslo tisíce soucitných komentářů a mnoho důvěřivých sledujících, kteří ji dlouhodobě podporovali nejen slovy, ale i dárky a finančními příspěvky.

Poměrně známý je i příběh bývalé spisovatelky Elisabeth Finchové, která napsala a produkovala třináct epizod seriálu Chirurgové (Grey’s Anatomy). V minulosti se jí podařilo přesvědčit zaměstnavatele, přátele i životní partnerku o tom, že má rakovinu, což se později ukázalo být pouhým výmyslem. Lhala například také o tom, že potratila a že její bratr spáchal sebevraždu.

Podle článku publikovaného v lékařském časopisu Comprehensive Psychiatry a pojednávajícím o nárůstu TikTokerů, předstírajících duševní nemoc, se mnoho mladých lidí snaží lhát i kvůli tomu, že si převážně dospívající dívky a chlapci některé vzácné diagnózy a odchod ze života „romantizují a často i sexualizují“.

Podle názorů odborníků je problémem algoritmus sociálních sítí, ovlivněný hashtagy a interakcemi sledujících. Algoritmus bohužel nedokáže vyhodnotit a zjistit, zda lidé ve videích a na fotkách jsou opravdu nemocní, či zda nemoc jen předstírají. Stejně tak, jako nedokáže určit rozdíl mezi videi se stejnými hashtagy. Někteří uživatelé použijí trendující hashtag na šíření povědomí o konkrétní nemoci, jiní použijí ten samý popisek čistě jen kvůli propagaci mnohdy naprosto ničím nesouvisejících videí jen proto, že je zkrátka momentálně populární a trenduje, a jejich příspěvek se díky tomu ukáže ve výsledcích vyhledávání.

VIDEO: „Sickfluenceři“ předstírají nemoc. Kvůli penězům i pozornosti:

Autoři:
  • Nejčtenější

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

10. dubna 2024  13:45

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k...

Když se prohlížíme s manželem nazí, jsem smutná, říká herečka Želenská

9. dubna 2024  13:05

Olgu Želenskou (63) znají čeští diváci především z dabingu nebo z jejího zájezdového divadla Háta....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bianca Censori opět pobuřuje, ukázala prsa i klín v průsvitných šatech

9. dubna 2024  9:40

Bianca Censori (29) se nahoty nebojí. Manželka rapera Kanyeho Westa (46) odhalila bujné poprsí i...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

10. dubna 2024  9:04

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

Hvězda Zaklínače Henry Cavill bude ve čtyřiceti letech poprvé otcem

16. dubna 2024  10:50

Hvězda seriálu Zaklínač Henry Cavill (40) oznámil, že se s partnerkou Natalií Viscuso (34) po...

Nikdy jsem neřekla, že nejsem černoška, ohrazuje se Raven-Symoné

16. dubna 2024  9:05

Herečka a bývalá dětská hvězda Raven-Symoné (38), známá z pořadů jako Cosby Show nebo That’s So...

Vztahová krize je občas zdravá. My je míváme každý týden, říká Emma Smetana

16. dubna 2024

Emma Smetana (36) promluvila v rozhovoru pro iDNES.cz o vztahu s dlouholetým partnerem Jordanem...

Přestal být tak důležitý. Princi Harrymu odmítl státní ochranku další soud

15. dubna 2024  21:40

Britská justice zamítla odvolání prince Harryho, který se domáhal přidělení státní ochranky při...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...