Thajský král Mahá Vatčirálongkón (Bangkok, 5. května 2019)

Thajský král Mahá Vatčirálongkón (Bangkok, 5. května 2019) | foto: Profimedia.cz

Thajský král si udělal karanténu v německém hotelu. Vzal s sebou i harém

  • 31
Zatímco jeho krajina bojuje s pandemií koronaviru, thajský král Mahá Vatčirálongkón (67) se uchýlil do karantény. Zvolil ovšem netradiční způsob izolace. Rezervoval si celý hotel v Německu a kromě služebnictva mu dělá společnost i dvacet konkubín z jeho harému.

Thajský král si vybral čtyřhvězdičkový hotel Grand Hotel Sonnenbichl v alpském letovisku Garmisch-Partenkirchen. Rezervoval si ho celý. Jelikož to bylo v době, kdy už kvůli koronaviru v Německu bylo omezeno komerční ubytování.

Král musel mít zvláštní povolení od městské rady. Výjimku dostal, protože podle radních jde o homogenní skupinu lidí, která nepředstavuje riziko, jelikož hotel neopouští. Předtím se ovšem muselo 119 členů doprovodu vrátit zpátky do Thajska kvůli podezření na nákazu koronavirem.

Vatčirálongkónovi nyní dělá společnost dvacet konkubín a četné služebnictvo. Podle německého magazínu Bild není jasné, zda jsou s ním i jeho čtyři oficiální manželky.

Podle Bildu pro krále rovněž neplatí omezení pohybu, které Německo zavedlo. Jeho doprovod je tak například často vidět v Garmisch-Partenkirchenu na vyjížďkách na kolech. Policie nicméně serveru FOCUS Online sdělila, pro krále a jeho lidi nařízení rovněž platí, žádné prohřešky ale policie v jeho případě neregistruje.

Portál poznamenal, že král má pověst požitkáře. Se třemi předešlými manželkami má dvě dcery a pět synů. Jeho nynější ženou je bývalá letuška Sutchida, kterou jmenoval královnou. Souběžně si rovněž vydržoval oficiální konkubínu, kterou ale po pár měsících kvůli neloajalitě zbavil titulu královské družky.

Luxusní karanténa, kterou panovník zvolil, se nelíbí některým Thajcům a svého krále na sociálních sítích kritizují. Za urážky nebo kritiku monarchy přitom v Thajsku hrozí až patnáct let vězení.

Mahá Vatčirálongkón se stal thajským králem v prosinci 2016, několik měsíců po smrti svého otce Pchúmipchona Adundéta, který strávil na trůnu sedmdesát let a těšil se nesmírné úctě a oblibě. Oficiálně korunován byl ale Mahá Vatčirálongkón až loni v květnu. List The Times připomíná, že král se ve své domovině na veřejnosti neobjevil od února.

Thajské ministerstvo zdravotnictví v pondělí ohlásilo 136 nových případů nákazy koronavirem, v zemi je oficiálně 1 524 nemocných.