Whitney Houston v americké televizní Show Oprah Winfreyové v roce 2009

Whitney Houston v americké televizní Show Oprah Winfreyové v roce 2009 | foto: Profimedia.cz

Snímek Whitney Houston v otevřené rakvi vzbudil diskusi o etice médií

  • 58
Bulvární týdeník National Enquirer uveřejnil na své titulní straně fotografii mrtvé zpěvačky Whitney Houston v otevřené rakvi, a to bez svolení její rodiny. Publikování snímku, který převzala další periodika, vyvolalo v USA diskusi o etických hranicích v médiích.

Některé deníky vydaly snímek rozostřený, další média jeho zveřejnění odsoudila.

Týdeník National Enquirer nechce uvést, odkud fotografii vzal. Brání se však tím, že snímek uvedený slovy poslední foto je prý překrásný.

Zpěvačku, která zemřela před dvěma týdny ve svých 48 letech v hotelové vaně, fotografie ukazuje ve zlaté rakvi tak, jak ji naposled viděli její blízcí. Titulek u fotografie dále oznamuje, že Houstonová byla pohřbena se šperky za 500 tisíc dolarů.

Na veřejnost se ale měly dostat pouze záběry na zavřenou rakev během posledního rozloučení v kostele. Je tedy pravděpodobné, že fotku někdo listu prodal. Pohřební ústav v Newarku odmítl, že by s únikem fotografie měl cokoli společného.

Na veřejnost se měly dostat pouze záběry zavřené rakve s Whitney Houston.

Deník Washington Post otištění fotografie označil za šokující a za překročení jisté hranice. "Jeví se jako nanejvýš neetické šířit takovou fotografii, zvlášť bez svolení rodiny," podotkl list.

Deník Los Angeles Times napsal, že musí být vyšetřeno, kdo se obohatil na zármutku rodiny. New York Daily News označil otištění snímku za hrůzné a USA Today za ostudné.

National Enquirer se o podobný skandál postaral už před 35 lety, kdy otiskl fotografii Elvise Presleyho ležícího rovněž v otevřené rakvi.

,