Eva Brabcová a Pavel Bobek

Eva Brabcová a Pavel Bobek - Na fotografii zleva stojí Brabcův syn Filip se svou americkou manželkou April, Eva Brabcová, Pavel Bobek a Brabcova dcera Lucie. | foto: iDNES.cz

S Brabcem se loučila i bývalá žena

  • 6
Smutně odešel ze světa legendární muzikant, zakladatel slavného Country beatu a velký propagátor country hudby, Jiří Brabec. Odešel smutně, protože odešel dobrovolně. Poslední období jeho života bylo všelijaké, přesto se s ním jeho bývalá manželka Eva spolu s dcerou Lucií a synem Filipem dokázali velmi důstojně rozloučit.

A i když Brabcův pohřeb za účasti jeho čtyřiatřicetileté ženy Šárky proběhl 2. prosince, také Eva Brabcová, s níž hudebník prožil v manželství víc jek třicet let, pozvala tento víkend nejbližší přátele k pietnímu rozloučení.

„Byla bych ráda, kdyby si ho lidé pamatovali jako výborného muzikanta a ne jako člověka, který neustál životní krizi,“ řekla Brabcová.

Rozloučení se zúčastnili rodinní přátelé, například zpěvák Pavel Bobek nebo publicista a hudebník Mirek Černý.

Syn Filip, který pracuje v Německu, přijel se svou americkou manželkou April a osmiměsíční dcerkou.

Brabec, kterému letos v červenci bylo třiašedesát let, stál v roce 1958 u zrodu skupiny FAPS, jedné z prvních rokenrolových kapel v tehdejším Československu. Na jejích koncertech vystupovaly takové hvězdy hudební scény jako Miki Volek, Pavel Sedláček a Pavel Bobek.

Začátkem 60. let hrál také ve skupinách Sparrows a Karkulka.  V roce 1966 Brabec založil soubor Country Beat. Skupina později doprovázela na koncertech zpěvačku Naďu Urbánkovou. Vrchol popularity zažila v 70. letech.

Po listopadu 1989 se Jiří Brabec věnoval také propagaci současné americké country hudby, již představoval ve svých pořadech Country Express Praha-Nashville.