Rowan Atkinson (Londýn, 17. srpna 2020)

Rowan Atkinson (Londýn, 17. srpna 2020) | foto: Profimedia.cz

Roli Mr. Beana jsem si nikdy neužíval, byl to stres, říká Rowan Atkinson

  • 147
Rowan Atkinson (66) už prý nikdy nebude hrát Mr. Beana. V současnosti se herec věnuje dabingu animované verze této postavy, vrátit se s postavou muže s plyšovým medvídkem před filmové kamery však nehodlá. Jeho ztvárnění si prý nikdy neužíval a natáčení pro něj bylo vždy velmi stresující.

Mr. Bean je postavou slavnou po celém světě. Na Facebooku má víc sledujících než například populární zpěvák Justin Bieber. V současnosti odebírá nové příspěvky z oficiální stránky víc než 86 milionů lidí.

„Úspěch Mr. Beana mě nikdy nepřekvapoval. Sledování dospělého muže, který se chová dětinsky bez toho, aniž si byť vzdáleně uvědomuje své naprosto nevhodné chování, je z podstaty vtipné. A fakt, že ta komika je vizuální, nikoli verbální, znamená, že bude vždy úspěšný mezinárodně,“ říká Rowan Atkinson v rozhovoru pro magazín Radio Times.

„Těší mě, že se lidé chtějí spojit s Mr. Beanem a stránku a příspěvky lajkují. Ale nemám ani nejmenší touhu zastupovat tuto postavu jakkoli na sociálních sítích. Co se děje tam, je totiž naprosto mimo můj opravdový svět,“ vysvětluje herec. 

„Mr. Bean má pro zajímavost nesouměrně více sledujících v muslimských zemích a na místech, kde mají přísnější režim pro tvůrčí obory, než je ten náš. Kdyby byla ta role verbálnější, měla by dnes velký problém vyhnout se tématům, která by urážela citlivější kultury,“ míní Atkinson. 

VIDEO: Mr. Bean v akci: 

Britský komik vyloučil, že by se ke ztvárnění této postavy hodlal někdy v budoucnu vrátit. „Je pro mě mnohem jednodušší ho dabovat jako kresleného, než ho skutečně hrát. Nikdy jsem si tu roli neužíval. Ta tíha zodpovědnosti opravdu není příjemná. Přišlo mi to velmi stresující a vyčerpávající. Vždycky jsem se těšil, až natáčení skončí,“ dodal.

Atkinson brání Johnsona kvůli výrokům o burkách. Byl to dobrý vtip, říká

Rowan Atkinson v lednu 2019 potvrdil, že odchází z plného pracovního nasazení a bude doma se svou mladší dcerou Islou. „Budu se starat o Baby Bean, aby měla má partnerka Louise šanci soustředit se plně na herectví,“ prohlásil tehdy pro deník The Sun.

O svém osobním životě Atkinson, který je velkým milovníkem rychlých aut a jedním z nejvýdělečnějších britských umělců s odhadovaným majetkem víc než dvě miliardy korun, téměř nemluví.

S herečkou Fordovou se potkal v roce 2013 na West Endu, kde spolu hráli ve hře Quatermaine’s Terms. Kromě dcery Isly má herec dvě děti s bývalou manželkou, uměleckou maskérkou Sunetrou Sastryovou, kterou si vzal v roce 1990. Syn Benjamin studoval na vojenské akademii a dcera Lily je burleskní umělkyní. 

VIDEO: Mr. Bean u zubaře: