Raymond Abbas známý jako Hushpuppi (2020) | foto: Instagram @hushpuppi

Nigerijský influencer se chlubil luxusem, kvůli phishingu ho zadržela FBI

  • 43
Nigerijská instagramová hvězda Raymond Abbas (38), známý na sociálních sítích jako Hushpuppi, byl zadržen agenty FBI kvůli internetovým podvodům s kreditními kartami. Se svými komplici měl falešný developer způsobit škody ve výši přes deset miliard korun.

„Podezřelý zneužil své oběti tím, že vytvářel falešné webové stránky známých značek, firem a bank, díky čemuž získal od poškozených jejich osobní údaje včetně čísel kreditních karet. Ty poté zneužíval k nákupům a výběrům peněz. Zaměřoval se hlavně na cizince žijící v Americe, Evropě a Nigérii,“ řekl po zadržení muže v Dubaji zástupce dubajské policie Jamal al-Jalaf.

Raymond Abbas, který se na Instagramu prezentuje jako zámožný obchodník s realitami, se v příspěvcích chlubil fotkami a videi ze života miliardáře – soukromými letadly, elektronikou, oblečením, šperky od světových návrhářů, svazky peněz i luxusními vozy. Na sociální síti ho sleduje téměř 2,5 milionu lidí.

Počátkem měsíce června byl Abbas zadržen agenty FBI při noční razii ve svém bytě v Dubaji a následně byl obviněn kvůli online podvodům. Konkrétně tzv. phishingu, což je podvodná technika používaná na internetu k získávání citlivých údajů. Podle informací Interpolu ukradl Abbas z bankovních účtů poškozených přes 431 milionů dolarů (v přepočtu přibližně deset miliard korun), píše britský deník The Times.

No matter how over crowded a market place is, if God calls you to it, there will be room for you and you will be successful no matter what or who try to compete with you #Gucci #LifeIsGucci

4. července 2018 v 12:33, příspěvek archivován: 1. července 2020 v 9:04

V bytě Abbase se našly kromě 37 milionů dolarů v hotovosti také mobily, datová úložiště a počítače, na kterých uchovával přes dva miliony e-mailových adres zneužitých obětí podvodů.

Ve stejném případu podvodů s bankovními kartami bylo v rámci akce Interpolu s názvem Fox Hunt 2 zadrženo kromě Abbase i dalších dvanáct lidí. Vyšetřovatelé využili sociálních médií podvodníků k získání informací o tom, kde se právě nacházejí.

27. září 2017