Princ William a vévodkyně Kate mají třetí dítě. Je to syn

  • 307
Britský princ William (35) a jeho manželka Kate (36) jsou trojnásobnými rodiči. Narodil se jim kluk. Vévodkyně z Cambridge svého třetího potomka přivedla na svět v londýnské nemocnici St. Mary's, kde se narodili i princ George (4) a princezna Charlotte (2). Nemocnici opustila sedm hodin po porodu.

O narození informoval královský palác na sociálních sítích. William byl u porodu a maminka i miminko jsou v pořádku. Malý princ vážil při porodu 3810 gramů. 

Vévodkyně přivedla syna na svět  v 11:01 místního času (12:01 SELČ). Už večer nemocnici opustila i s miminkem za Williamova doprovodu. Odjeli do Kensingtonského paláce.

Princ William a jeho žena Kate si z londýnské nemocnice St. Mary's odvezli novorozeného syna.

Třetí potomek prince Williama a vévodkyně Kate je pátým v pořadí nástupnictví na britský trůn a strýček Harry se musel odsunout na šesté místo. Novorozeně je šestým pravnoučetem královny Alžběty II., která v sobotu oslavila 92. narozeniny. Panovnice i ostatní členové královské rodiny vyjádřili radost z narození prince.

23.dubna 2018 v 14:03, příspěvek archivován: 23.dubna 2018 v 14:06

Her Royal Highness The Duchess of Cambridge was safely delivered of a son at 1101hrs. The baby weighs 8lbs 7oz. The Duke of Cambridge was present for the birth. Her Royal Highness and her child are both doing well.

Kromě oznámení na sociálních sítích o přírůstku do královské rodiny Londýňany informoval městský vyvolávač Tony Appleton, který tak učinil na schodech porodnice soukromého Lindoova křídla. Role oznamovatele vznikla ve středověku, kdy většina obyvatel města neuměla číst ani psát.

Zároveň mohou lidé, kteří chtějí vidět oficiální oznámení v tištěné podobě, navštívit Buckinghamský palác, kde bude na stojanu vystaven bulletin s oznámením pohlaví dítěte, váhy a času narození podepsaný lékařským týmem. Oznámení je ručně psané.

V pondělí ráno Kensingtonský palác oznámil, že princ William odvezl Kate do porodnice. „Její královská Výsost Vévodkyně z Cambridge byla přijata do nemocnice St. Mary’s v Paddingtonu v Londýně brzy ráno v časných fázích porodu. Vévodkyně se vydala autem z Kensingtonského paláce k Lindoovu 

křídlu v nemocnici St. Mary’s s vévodou z Cambridge,“ stojí v prohlášení.

Před nemocnicí, kde rodila i Williamova matka Diana, už od 9. dubna platil zákaz parkování. Novopečení rodiče by měli miminko ukázat před vchodem do soukromého Lindoova křídla, podobně jako to bylo v případě narození George a Charlotte.

Jaké jméno William a Kate vyberou pro svého potomka, zatím není jasné. Většinou to trvá delší dobu, než ho oficiálně oznámí. Podle sázkových kanceláří u kluka vedou Arthur, Philip, Henry a Albert. Z holčičích to pak byla Mary, Alice, Victoria a Alexandra. 

Charlotte bude první v historii

Pro dvouletou princeznu Charlotte se narozením sourozence nic nezmění na jejím pořadí coby následníka britského trůnu. Kvůli změně zákona o nástupnictví z roku 2013 zůstává čtvrtou v pořadí. Díky úpravě už je nástupnictví platné bez ohledu na pohlaví dalšího sourozence. Dříve přitom platilo, že mužský potomek by svou starší sestru přeskočil. Teď se však malá princezna Charlotte stane první ženou v historii britské královské rodiny, která si své postavení udrží. 

Princ George 

Princezna Charlotte 

Zákon z roku 2013, který byl přijat ještě před narozením prince George, říká: „Dědictví koruny je nezávislé na pohlaví. Při určování nástupnictví nemá přednost osoba narozená po 28. říjnu 2011 ani její potomci před jinou osobou (ať je narozená kdykoli).“ 

Charlotte je coby potomek následníka trůnu navíc první královskou princeznou narozenou v britské panovnické rodině po 65 letech. Zatím poslední byla dcera Alžběty II. princezna Anna, kterou však její mladší bratři v nástupnictví předběhli.

Moderní rodina

Vévoda a vévodkyně z Cambridge jsou prvním párem v úzké královské rodině po 58 letech, který má více než dvě děti. Královna Alžběta II. má čtyři děti - prince Charlese, princeznu Annu, prince Andrewa a prince Edwarda. Všichni její potomci drželi tradici dvou dětí.

Těhotenství Kate Kensingtonský palác oznámil v září 2017 na sociálních sítích. „Jejich královské Výsosti vévoda a vévodkyně z Cambridge s  potěšením oznamují, že vévodkyně z Cambridge očekává třetí dítě. Královna a členové obou rodin jsou nadšeni,“ uvedl královský palác ve svém prohlášení.

Princ William, vévodkyně Kate a jejich děti princ George a princezna Charlotte na portrétu pro vánoční pozdravy (2017)

Kate se po oznámení těhotenství neúčastnila oficiálních povinností, neboť trpěla nevolnostmi podobně jako v případě předchozích dvou těhotenství. Propásla tak mimo jiné i první školní den svého syna prince George, kterého doprovodil pouze tatínek.

Poslední oficiální akci před odchodem na mateřskou absolvovala Kate 22. března. S Williamem navštívili olympijský park, kde se potkali mimo jiné i s paralympioniky. Zavítali také do komunitního centra, kde pomohli s přípravou velkého oběda. Těhotná Kate se ještě 1. dubna ukázala na velikonoční bohoslužbě na hradě Windsor.

,

Britská královská rodina