Oficiální zásnubní portrét prince Harryho a Meghan Markle pořídil fotograf...

Oficiální zásnubní portrét prince Harryho a Meghan Markle pořídil fotograf Alexi Lubomirski. | foto: Reuters

Obřad v poledne i jízda v kočáře. Podrobnosti o svatbě Harryho a Meghan

  • 3
Britský princ Harry (33) a jeho snoubenka, americká herečka Meghan Markle (36) chystají po svatebním obřadu zhruba tříkilometrovou projížďku kočárem po městečku Windsor. Uvedla to princova kancelář v Kensingtonském paláci. Svatba se uskuteční v poledne 19. května v kapli svatého Jiří na hradě Windsor.

„Doufají, že tato krátká cesta poskytne více lidem příležitost sejít se u Windsoru a užít si atmosféru tohoto výjimečného dne,“ uvedl Kensingtonský palác v prohlášení, které zveřejňuje nové detaily svatebního dne.

Projížďka bude ukončena na dlouhé a široké cestě ze 17. století, která vede parkem k hradu Windsor, sídlu britských panovníků po téměř tisíc let. Novomanželé se poté připojí k hostům na hradní recepci. Na večer je pak plánována soukromá recepce pro pár, blízké přátele a rodinu, kterou uspořádá otec ženicha, princ Charles, na nezveřejněném místě.

Svatební obřad se uskuteční v poledne pod vedením arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho, snoubence oddá winsdorský děkan David Conner.

Hradní kaple svatého Jiří, která vznikla v 15. století, je daleko intimnější než Westminsterské opatství, ve kterém si v roce 2011 vzal princ William Kate Middletonovou. V roce 2005 se v kapli konala děkovná bohoslužba za prince Charlese a jeho druhou manželku Camillu, kteří předtím uzavřeli civilní sňatek.

Windsorský hrad leží západně od Londýna a vedle Buckinghamského paláce či paláce Holyroodhouse ve skotském Edinburghu je jedním z oficiálních sídel britské královny Alžběty II. Panovnice zde s manželem princem Philipem často tráví volné chvíle.

Princ Harry je po svém otci Charlesovi, bratrovi Williamovi a jeho dětech Georgeovi a Charlotte v pořadí pátým následníkem trůnu. Jeho listopadovému zasnoubení s americkou herečkou, která se v roce 2013 rozvedla se svým prvním manželem, producentem Trevorem Engelsonem, předcházel osmnáctiměsíční vztah.

Královská svatba Harryho a Meghan

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Britská královská rodina