Prachař i Mottlová skončili za mřížemi, chtějí zákaz klecových chovů slepic

  • 34
Za slepice a jejich lepší životy se staví i slavné osobnosti. Do klece se nechali zavřít herec Jakub Prachař, umělkyně Léna Brauner, herečky Barbora Mottlová a Hana Vagnerová či zpěvák Ben Cristovao. V klipu na sociálních sítích vyzvali veřejnost k apelu na poslance a jejich hlasování pro zákaz klecového chovu.

Před prázdninami se do klece nechali zavřít například i zpěvák Tomáš Klus nebo herečka z dokumentu V síti Tereza Těžká. I po letní pauze se slepice mohly spolehnout na řadu známých osobností, které se za jejich svobodu nechaly zavřít do klece.

„Svoboda a volnost pohybu je základ,“ říká ve zveřejněném videu influencerka Dewii. „Zvířata trpět nesmí,“ přidává se herečka Bára Mottlová. „Chci, aby tohle šílenství skončilo,“ uzavírá výtvarnice Léna Brauner. Umělci ve zveřejněném videu upozorňují i na apel Výzva poslancům, který nabádá k přímému kontaktování politiků ohledně zákazu klecových chovů e-mailem.

„Slepice zavřené v holých drátěných klecích po celé naší republice si samy nepomůžou. Dokud se ZA SLEPICE nepostavíme a dokud neprojde zákaz klecových chovů, budou v klecích trpět dál,“ píší zástupci organizace OBRAZ – Obránci zvířat, kteří se snaží o ochranu zvířat prosazováním legislativních změn i osvětou.

Zákaz klecového chovu slepic, který už platí například v sousedním Německu či Rakousku, se bude projednávat 16. září a to hned jako první bod programu. „Pokud chcete, aby poslanci zmáčkli to správné tlačítko, aby osvobodili miliony slepic z klecí, napište jim, ať hlasují pro zákaz na www.vyzvaposlancum.cz,“ vyzývají veřejnost aktivisté. 

Co o klecových velkochovech říkají odborníci? ⁠

"Chování, které je zvíře nuceno dělat i tam, kde nemá možnost, jasně ukazuje na jeho biologickou potřebu. Ta ovšem není naplněna, a to má následky. Původní vzorce chování nezmizí, i když domestikace trvala tisíce let. A to, že jsme zvířata v posledních desítkách let zavřeli do klecí, neznamená, že o své přirozené chování přišly,“ vysvětluje docentka Helena Chaloupková z @czuvpraze - České zemědělské univerzity v Praze. ⁠

Souhlasíte, že bychom měli více dbát na přirozené potřeby zvířat? Přidejte se na www.zakazkleci.cz! (link v bio) ❤️⁠

@weanimals⁠

#obrancizvirat #czu #zakazkleci #nocruelty #animalrights #factoryfarming #hen #hens #cagefree #animallovers #helpanimals #pravazvirat #animalwelfare #crueltyfree #govegan #vegansofig #activism #ceskarepublika #zakon⁠ #love #vegan #saveanimals #animalprotection #animalliberation #veganfortheanimals #animalrescue #chicken ⁠#welfare ⁠#animalstudy

2. srpna 2020 v 10:20, příspěvek archivován: 8. září 2020 v 9:42

Ti zahájili kampaň Měsíc v kleci v červnu, nyní po prázdninách v ní pokračují. Protestní akci spustili přímo před Poslaneckou sněmovnou na pražském Malostranském náměstí, kde vyrostla obří klec se sochami slepic v nadživotní velikosti. 

Aktivisté a dobrovolníci se zde ve dne i v noci střídají po dvanáctihodinových směnách, kdy jsou zavření v kleci. Podobný postup zvolili už v roce 2017, kdy úspěšně lobbovali za zrušení kožešinových farem. Ty v Česku nakonec skončily v lednu 2019. Kampaň za zákaz klecových chovů se podobně, jako tomu bylo u kožešinových farem, opírá o silnou podporu veřejnosti. Podle posledního průzkumu agentury PPM Factum je pro zákaz 78 procent Čechů.

„Dobrovolně strávit dvanáct hodin v takové kleci není jen tak. Ukazuje to na obrovské odhodlání lidí, kteří se do akce zapojili. Odhodlání poslancům každý den připomínat, o jak vážné věci budou již brzy rozhodovat. Samotné hlasování ve Sněmovně potrvá dvacet sekund a během nich se rozhodne o osudu milionů zvířat. Nesmíme dopustit, aby toto hlasování zapadlo jako jedno z mnoha,“ uvedl předseda spolku Marek Voršilka.

Zákaz klecových chovů slepic, o který usilují ochránci zvířat, v červnu nezískal podporu klíčového zemědělského výboru Sněmovny, který rozhodoval o pozměňovacích návrzích k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Boj za zákaz klecového chovu slepic (2020)

„Čekali jsme, že to proběhne jinak. Nechápu, proč jsou poslanci za ANO proti svému vlastnímu předsedovi, který chtěl podpořit zákaz klecových chovů,“ uvedl tehdy po hlasování Pirát Jan Pošvář. Ten navrhoval, aby byly klecové chovy, včetně takzvaných „obohacených klecových systémů“, zakázány od roku 2027.

„Někteří si možná mysleli, že když se hlasování odsune na září, tak se lidé unaví a přestanou se o slepice zajímat. To je ale naprostý omyl. Odhodlání lidí je obrovské, a tak se budeme opět nonstop střídat v kleci před Sněmovnou, abychom poslancům dali najevo, že týrání slepic v klecích do moderního Česka už opravdu nepatří,“ uvádí předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Voršilka.

ANKETA: Jste pro zákaz klecového chovu slepic?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 31. října 2020. Anketa je uzavřena.