Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolan z Mandrage: Víťa psal už v patnácti texty, které bych nedal dohromady

  7:30
Kapela Mandrage ohlásila na konci minulého roku časově neohraničenou pauzu po patnácti letech společného fungování. Nejen o ní teď promluvil kytarista a autor několika největších hitů skupiny Pepa Bolan (44). „Už to bylo na hranici toho, co může člověk zvládnout,“ svěřil se v pořadu On Air.
Kapela Mandrage

Kapela Mandrage | foto: Lukáš Wagneter Red Bull Media House

„Vydali jsme novou desku, v únoru odjedeme turné po velkých městech a pak si dáme pauzičku, abychom si trochu odpočinuli. Ještě jsem nepřemýšlel, co budu během této pauzy dělat. Sám nevím. Je to čerstvá záležitost a ještě nevím, jak s ní naložím,“ řekl Pepa Bolan z kapely Mandrage v aktuálním dílu pořadu On Air. 

Muzikant zavzpomínal během rozhovoru i na úplné začátky kapely. „Bubeník Mates Vorda je o patnáct let mladší než já. V našich počátcích proto bylo vtipné, když jsem sliboval rodičům kluků, že je v pořádku dovezu domů,“ směje se.

„Moc se mi líbilo, že i Víťa Starý skládal už tehdy dobré písničky. Bylo mu patnáct let a byly to texty, které bych já sám v patnácti nikdy nedokázal poskládat dohromady,“ říká Bolan, který je rád, že dnes už nemusí figurovat jako „vedoucí kapely“. „Postupem času se z kluků staly samostatné bytosti s vlastním názorem nejen na muziku, ale na všechno,“ popisuje Bolan. 

Muzikant přiznává, že má pocit, že za patnáct let existence toho kapela stihla dokonce více, než původně chtěla a plánovala. „Když jsme začínali, představovali jsme si, že budeme šťastný, když budeme hrát po klubech a budeme mít pár fanoušků. Naše začátky byly kouzelné v tom, že jsme vůbec nevěděli, co děláme. Velké haly, kde hrajeme teď, jsou zase dobré v tom, že jsou plné lidí, kteří zpívají tvoje písničky a mají je rádi,“ vysvětluje. 

Sledujte záznam vystoupení skupiny Mandrage

V neděli 2. února od 19:30 si na ÓČKU můžete připomenout kapelu v původní sestavě i se zpěvákem Víťou Starým. Sledujte záznam živého hudebního vystoupení Mandrage přímo ze studia televize ÓČKO.

Podle Bolana se za ta léta dost proměnilo i publikum kapely Mandrage. „Když jsme začínali, Víťovi a Matesovi bylo patnáct let, a tak jsme byli automaticky vhozeni do šuplíku teenagerská kapela. Postupem času na nás začali chodit i starší fanoušci. Teď je publikum plné lidí, od dětí přes teenagery až po téměř důchodce,“ říká kytarista, který potřeboval podle svých slov únik od muziky, a tak se v poslední době začal věnovat tetování. 

@pepa_bolan v pořadu On Air s @palinoman, probírali mimo jiné i věci ohledně minulosti a budoucnosti kapely MANDRAGE. Příští týden to bude venku. #Mandrage #OnAir

7. ledna 2020 v 17:50, příspěvek archivován: 16. ledna 2020 v 17:24

„O tom, že budu tetovat, jsem přemýšlel už delší dobu. Je k tomu ale dlouhá cesta a papírování. Potřeboval jsem něco svého. Hrajeme s klukama patnáct let v kuse. Je to únavné. Chtěl jsem něco, co bude jen moje. Zkoušel jsem si jako mnozí také tetování na pomeranči a na prasečí kůži, ale musím říct, že pro tatéra to je k ničemu,“ popisuje Pepa Bolan. 

Nejvíce mu po skončení turné bude chybět kapela. „Osobně nepočítám s tím, že by kapela měla skončit. V tuto chvíli je to ale otevřené téma. Po patnácti letech si popravdě docela rád odpočinu. Máme za sebou sedm desek. Hrnuli jsme to patnáct let a pořád se něco muselo dít. Už to bylo na hranici toho, co může člověk zvládnout. Myslím, že každý si od toho rád na chvíli odpočine,“ dodává. 

Plzeňská popová skupina Mandrage po turné Dlouhej únor, které zahájí 1. února v pražském Foru Karlín, přeruší na neurčenou dobu svou činnost. Důvodem jsou osobní problémy frontmana skupiny Víta Starého. Koncertní šňůra navazuje na novou desku Mandrage Vidím to růžově, která vyšla loni v prosinci.

VIDEO: Pepa Bolan z kapely Mandrage v pořadu ON AIR:

„Víťa bude potřebovat nějaký čas a pomoc, aby to zvládl. Jako kapela tak v tuto chvíli nejsme schopni nikomu nic slíbit. Můžeme však slíbit Víťovi, že ho neopustíme a uděláme vše pro to, aby mu bylo lépe,“ uvedla kapela v prohlášení. V hudebním zákulisí se objevily informace, že za zdravotními problémy třicetiletého zpěváka Starého jsou drogy.

Na turné by Mandrage měli zahrát vedle Fora Karlín ve velkých sálech v Brně, Hradci Králové, Liberci, Českých Budějovicích a Plzni. Série koncertů končí 29. února v Ostravě. Na turné oblíbená skupina vyrazí společně se zpěvákem Sebastianem.

Mandrage na hudební scéně působí od roku 2001, kdy se sešli první členové zpěvák Vít Starý a bubeník Matyáš Vorda. Plzeňská pětice na svých pozdějších albech podle hudebních publicistů nabízí vyzrálejší kytarový pop než na svém debutu, který vyšel pod názvem Přišli jsme si pro vaše děti v roce 2007. V roce 2012 se jejich píseň Šrouby a matice stala nejhranější skladbou v popových rádiích. Na hudebních cenách Žebřík v roce 2014 Mandrage zvítězili v kategorii skupina roku a obsadili písní Siluety druhé místo v kategorii skladba roku.

1. února 2018

Autor:
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

17. dubna 2024  12:12

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

15. dubna 2024  8:20

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jsme taková spokojená nemoderní domácnost, říká Tereza Ramba

17. dubna 2024

Nemohli by být rozdílnější. Zatímco Terezu Rambu svět počítačů míjí, režisér Karel Janák má přehled...

Jsem vděčná za šťastné chvíle, ne každý si je umí vychutnat, říká Vica Kerekes

19. dubna 2024

Premium Vstřícná, přátelská, dochvilná. Říkáte si – samozřejmost? Ne vždy to platí, ale každopádně se tak...

PŘEHLEDNĚ: Manželskou krizí a rozvodem si prošla řada premiérů

19. dubna 2024  19:19

Manželskou krizi nebo rozvod poznala většina polistopadových českých premiérů, včetně Andreje...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Hvězdy Pulp Fiction se sešly po 30 letech. Willise zastoupily žena a dcera

19. dubna 2024  17:01

Hvězdy kultovního snímku Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí oslavily 30. výročí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...