Pamela vystavila na plese svá ňadra

  • 46
Vídeň má za sebou největší plesovou událost sezóny. Noblesní 47. bál ve Státní opeře rakouské metropole tradičně hostil kompletní vídeňskou smetánku i hosty ze zámoří. Nekorunovanou královnou noci se stala Pamela Andersonová. Svým víc než hlubokým dekoltem své fanoušky nezklamala ani na tradičně upjatém večeru.

Podle očekávání budila hollywoodská herečka největší pozornost. Přes houfy dychtivých fotografů nemohla probojovat z lóže ani na toaletu.  

Tradičně se vyprodalo všech čtyři tisíce lístků. Stejně jako všichni pánští návštěvníci, si povinný frak oblékl také rakouský prezident Thomas Klestil, kancléř Wolfgang Schüssel a kromě dalších politických špiček také známí podnikatelé, umělci, sportovci a další.

Dvojice moderátorů veřejnoprávní televize ORF ale v zákulisí zpovídala také desítky dalších celebrit. Všichni si grandiózní společenskou akci pochvalovali podobně jako bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová: "Je to
fantastické, je to nádherné!"

Pro letošní ples zvolili organizátoři ústřední barvu žlutou. Narozdíl od loňského roku, kdy byl ve znamení modré. Rozsáhlé prostory opery zdobilo 45 tisíc žlutých růží a v zahajovací části zazněl valčík "Kde kvetou citrony" od Johanna Strausse syna.

Jedním z vrcholů zahajovacího ceremoniálu byla polka v podání dětského operního sboru s tanečním vystoupením nejmenších členů vídeňské baletní školy. Potom se blýskla oficiální hvězda večera, tenor José Cura se skladbou "Canción a la Bandera".

Novinkou letošního plesu bylo zavedení funkce "mistra ceremoniáře", který
symbolicky vyzval všechny hosty k prvnímu valčíku.

Kolorit plesu tvoří demonstrace 
K tradičnímu koloritu bálu patří také demonstrace jeho odpůrců, kteří tentokrát protestovali nejen proti plesu jako symbolu "západní opulentnosti", jak se vyjádřila jedna aktivistka, ale také proti válce v Iráku a obnovení vládní koalice rakouských lidovců (ÖVP) a strany svobodných (FPÖ).

Policie očekávala až třítisícový dav, ale demonstrantů letos přišlo asi jen sedm stovek. Muži zákona byli v dvojnásobné přesile. Přesto museli občas uhýbat letícím lahvím. Dav také poškodil několik automobilů. K větším výtržnostem ale nedošlo, i když za přestupky bylo zadrženo na tři desítky lidí.

Přestože pořadatelé v rozhovorech neustále zdůrazňovali, že ples je hlavně společenská a kulturní událost, na níž se lidé přicházejí pobavit, není tajemstvím, že tržby plesu Státní opeře významně vylepší bilanci. Předpokládá se, že letošní zisk převýší loňskou úroveň 1,94 milionu eur. Není divu, vždyť některá místa
na plese vyjdou na několik tisíc eur.

Pamela se připravovala

Kontroverzní herečka se na vrchol společenské sezóny pilně připravovala. "Cvičím především valčík," svěřila se.

"Podrobně jsem prostudovala plesový protokol a začala jsem docházet na hodiny tance, abych se před vídeňskými dámami nemusela stydět," prozradila Pamela Andersonová.

Obavy z příjezdu Andersonové
Účast bývalé fotomodelky časopisu Playboy vzbuzovala od samého počátku mezi pořadateli paniku. Ve Vídni ji totiž doprovázel přítel Dan Matthews, který je šéfem radikální organizace na ochranu zvířat PETA.

Organizátoři měli strach, zda při plese unese v klidu pohled na bohaté kožešinové doplňky některých návštěvnic.

Pamelin kamarád také pronesl přání, zatancovat si s vídeňským stavitelem Richardem Lugnerem, který shání na ples známé tváře z celého světa. Ten však nesnese pomyšlení, že by se na tradičně upjaté a konvenční akci měl objevit po boku homosexuála.

Pamela Andersonová se snažila nervózní pořadatele uklidnit rozhodným prohlášením. "Můj přítel má vynikající způsoby. Obavy nejsou na místě, protože je džentlmenem ze staré školy. Osobně nebudu mít na plese nic z kůže. Každý si přece může obléct při této příležitosti, co chce."

Bez fraku si v opeře nezatančíte

Na módní výstřelky všeho druhu musí návštěvníci tradičního plesu ve vídeňské opeře zapomenout. Bedliví organizátoři akce, která je každoročně vrcholem plesové sezóny v Rakousku, si potrpí na tradici.

Pro něžnější pohlaví je samozřejmostí dlouhá večerní toaleta a pro pánský doprovod frak. Kdo nemá odpovídající oblečení, ještě nemusí truchlit. Vídeňské půjčovny slavnostních oděvů mají co nabídnout. Vypůjčení fraku s košilí, kalhotami a manžetovými knoflíky vyjde zhruba na 250 eur, dámský historický plesový kostým se dá půjčit již za 130 eur.

Slavnostní černá večerní toaleta s hlubokým dekoltem je stále v módě. I červeným nebo bílým společenským oblečením určitě dámy udělají organizátorům plesu radost. Vídeňský bál jistě jako v minulých letech nabídne i róby od známých módních návrhářů.

Do hlavního města Rakouska přijel také Pamelin druh Kid Rock, známý opileckými skandály a rvačkami. "Nechci vůbec pomyslet, že pozvrací lidem nohy nebo něco takového," povzdechl si Lugner. "Doufám jenom, že nemá žádný frak a nepůjde dovnitř," dodal před zahájením plesu na Kidovu adresu.

 Hvězda seriálu Pobřežní hlídka a povedená dvojice jejích přátel ale nebyly jedinými celebritami, které poutaly pozornost rakouské veřejnosti.

O hluboké výstřihy bylo na plese postaráno i díky česko-německé pornohvězdě Dolly Buster, kterou pozval vydavatel erotického časopisu ÖKM.

Ples není levnou záležitostí
Na vídeňský ples v opeře se každoročně sjíždí světová smetánka ze všech koutů světa. Mezi hosty jsou tradičně členové nejslavnějších šlechtických rodů, významní polici a podnikatelská elita.

Velkolepá společenská akce ale není pro "obyčejného" smrtelníka lacinou záležitostí. Vstupenky se pohybují v přepočtu kolem 7 500 korun a za lóži se platí přes půl milionu.
I ceny za občerstvení jsou závratné: za dvě deci minerálky zaplatí žíznivec téměř dvě stovky a gurmány přijde láhev značkového šampaňského téměř na čtrnáct tisíc.

Herečku Pamelu Andersonovou přivítal na plese v rakouské metropoli vídeňský podnikatel Richard Lugner.

Herečka Pamela Andersonová na plese ve vídeňské opeře.

Herečka Pamela Andersonová ve Vídni s přítelem Kidem Rockem.

Policisté byli tentokrát ve Vídni vůči demonstrantům v přesile.(27.2. 2003)

Demonstranti na protest proti Plesu v opeře pálili na ulici dřevo. (27.2. 2003)

Atmosféra na plese ve Státní opeře ve Vídni byla v noci tradičně noblesní. (27.2. 2003)

Páry tančí na vídeňském plese v opeře. (27.2. 2003)

, ,