Herec Jiří Krytinář úspěšně absolvoval závěrečné zkoušky v autoškole v Přelouči | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Nejmenší herec Krytinář si po letech oprášil řidičák

  • 1
Sotva začal herec Jiří Krytinář před třiceti lety jezdit autem, hned kvůli autonehodě přestal. Nyní se mezi řidiče vrací. V jediné české soukromé autoškole pro tělesně postižené v Přelouči oprášil svůj řidičský průkaz. Zdejší autoškola mu nabídla auto upravené přímo pro něj.

"Moje auto bude mít automatickou převodovku a veškeré řízení budu mít kvůli své výšce na volantu. Tedy jednu páku na přidávání plynu, druhou na brzdění a zvýšenou sedačku. Celkově budou stát tyto úpravy kolem sta tisíc korun," popsal odlišnosti svého budoucího auta Krytinář.

V pátek si nejen obnovil starý řidičák na auto, ale navíc nyní může řídit i auto s vozíkem či menším návěsem. "Budu v něm vozit kulisy a rekvizity na představení. Hlavně jsem ale rád, že jsem se dokázal k řízení vrátit. Jsem šťastný, že jsem to zvládnul a zvednul jsem si sebevědomí. Rodina mě po nehodě od volantu dost zrazovala a já na ni bohužel tenkrát dal," vysvětlil herec, který měří 123 centimetrů.

Herec Jiří Krytinář v autoškole v Přelouči Herec Jiří Krytinář v autoškole v Přelouči

Pavel Peml, který autoškolu provozuje od roku 1990, začal učit řídit tělesně postižené v roce 2000. Od té doby získalo řidičák 105 lidí s postižením. "Je to málo, zájem postižených je mnohonásobně větší, ale kurz stojí přes sedmnáct tisíc korun, proto na něj bohužel mnoho z nich nemá peníze, i když by pro ně auto bylo obrovskou pomocí v jejich nelehké situaci," řekl Peml.

Když se však vozíčkář rozhodne, že si v přeloučské autoškole řidičák udělá, čeká ho čtrnáctidenní intenzivní kurz. "Účastníky kurzu odvezeme na cvičiště a přidělíme je k různým autům podle jejich postižení. Začínáme teorií, kterou prokládáme jízdou, což se během dne opakuje. Hodně využíváme trenažer. Podvečerní hodiny věnujeme individuální přípravě jednotlivých řidičů."

Aby budoucí řidiči nemuseli nikam odjíždět, je o ně během intenzivního kurzu ve všem postaráno. "Zajišťujeme jim ubytování i stravování, aby se naši klienti nemuseli nikam zdlouhavě přesunovat a mohli se naplno věnovat kurzu," dodal Pavel Peml.