Meghan Markle na první návštěvě Skotska v roli snoubenky prince Harryho...

Meghan Markle na první návštěvě Skotska v roli snoubenky prince Harryho (Edinburgh, 13. února 2018) | foto: Reuters

Meghan Markle povede k oltáři princ Charles, oznámil palác

  • 63
Svou nastávající snachu Meghan Markle (36) povede uličkou k oltáři ve svatební den princ Charles (69). Otec americké herečky Thomas Markle (73) totiž do Británie nedorazí kvůli prodělané operaci srdce.

„Meghan Markle požádala Jeho královskou Výsost prince z Walesu, aby ji doprovodil k oltáři v kapli svatého Jiří v její svatební den. Princ z Walesu je potěšen uvést paní Markle do královské rodiny tímto způsobem,“ informoval Kensingtonský palác.

18.května 2018 v 11:00, příspěvek archivován: 18.května 2018 v 12:02

An update on the #RoyalWedding: https://t.co/wfJ6ZFyzHi

Ve čtvrtek Meghan Markle potvrdila, že její otec na svatbu nedorazí. Naznačila, že důvodem jsou jeho zdravotní problémy. „Můj otec se naší svatby bohužel nezúčastní. O svého otce jsem měla vždy starost a doufám, že nyní dostane prostor, který potřebuje, aby se mohl soustředit na své zdraví,“ uvedla Meghan a poděkovala všem, kteří jí i princi Harrymu vyjádřili slova podpory.

Nepřijedu, přijedu, nepřijedu

Zmatky kolem účasti otce nevěsty Thomase Marklea vypukly v pondělí a podle britského tisku začínají zastiňovat samotnou svatbu. Markle už na začátku týdne serveru TMZ sdělil, že na svatbu nepřijede, protože před týdnem utrpěl infarkt a nechce svou dceru či královskou rodinu uvést do rozpaků po skandálu kolem svých nedávno zveřejněných fotografií. Vyšlo totiž najevo, že je nepořídil dotěrný paparazzi, ale že byly po domluvě s otcem Harryho snoubenky zinscenované. Za fotografování Markle dostal peníze.

Fotogalerie

Kensingtonský palác v pondělí vydal prohlášení, ve kterém vyzval veřejnost, aby „své pochopení a respekt rozšířila v této obtížné situaci i na pana Marklea“. Palác, který se vyjadřuje jménem prince Harryho i Williama, tehdy neuvedl, zda se plány na svatbu nějak změnily.

V úterý Markle ujišťoval, že svou dceru chce k oltáři odvést a že je připraven odletět do Británie, jakmile mu to  zdravotní stav dovolí a lékaři ho propustí z nemocnice. „Nesnesl bych, kdybych zmeškal jeden z největších okamžiků historie a to, že povedu svou dceru k oltáři,“ citoval ho server TMZ.

Meghanina starší nevlastní sestra Samantha Markle řekla, že jejich otec je kvůli zájmu médií v obrovském stresu. Asi čtyři nebo pět novinářů si prý v Mexiku pronajalo dům vedle něj. „Nemůže ani vytáhnout rolety, nemůže jít nikam bez toho, aby ho nepronásledovali,“ uvedla Samantha v televizní show Good Morning Britain.

Bývalý kameraman Thomas Markle žije v ústraní ve Spojených státech a v Mexiku. S Meghaninou matkou Doriou Raglandovou se rozvedl v době, kdy byla nastávající členka britské královské rodiny ještě dítě.

Dramata v královské rodině

Markle není první osobou zasaženou „hlubokým, složitým a často bouřlivým vztahem“ mezi královskou rodinou a médii. Královská dramata se dlouhá staletí odehrávala mimo zraky veřejnosti, neboť média si tehdy veškerá tajemství nechávala pro sebe. 

Ve 30. letech minulého století například plnil vztah mezi králem Eduardem VIII. a rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou titulní stránky amerických médií. V těch britských se o tom neobjevila téměř ani zmínka. Tedy až do  doby, kdy se Eduard VIII. rozhodl, že jako jediný britský panovník v historii kvůli své lásce sám opustí trůn. 

Vše se změnilo v roce 1981, když se princ Charles oženil s dvacetiletou Dianou Spencerovou a slavnostní obřad sledovaly stovky milionů lidí na celém světě. Média následně informovala o každém detailu v příběhu, který následoval: o narození synů Williama a Harryho, o Dianině kouzlu a její práci pro charitu i o její zjevně narůstající nespokojenosti v manželství.

Wallis Simpsonová a vévoda z Windsoru, bývalý král Edward VIII., po svatbě na francouzském zámku Chateau de Cande (Tours, 3. června 1937)

Princ Charles a Diana Spencerová oznámili zásnuby 24. února 1981.

Když se jejich manželství rozpadlo, Charles i Diana využívali médií jako zbraně a snažili se v nich sami sebe prezentovat v tom lepším světle. Vrcholu toto mediální šílenství nejspíš dosáhlo rozhovorem, v němž Diana uvedla, že „v manželství byli tři“, čímž ukázala na Charlesovu milenku Camillu Parker-Bowlesovou, která je nyní jeho ženou. 

„Diana obrátila královskou rodinu vzhůru nohama,“ myslí si profesorka sociologie z univerzity v Birminghamu Ellis Cashmore. „Všechna špinavá tajemství se dostala na veřejnost,“ dodala.

Princezna Diana se stala snad nejsledovanější ženou na zemi a paparazzi ji pronásledovali kamkoli se vydala, a to až do její smrti. Zemřela v roce 1997 při automobilové nehodě v Paříži, když vůz, ve kterém seděla, pronásledovali  fotografové. 

Královská svatba Harryho a Meghan

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Britská královská rodina