Trnavský: Dav uřvaných puberťáků v hledišti je dodnes moje noční můra

  0:02
Ve dvaceti patřil Martin Trnavský (46) ke špičkovým sportovcům. Jako jachtař do poslední chvíle bojoval o nominaci na olympiádu v Barceloně. Nakonec u něj zvítězilo herectví. „Pro spoustu lidí jsem pořád ,ten z Ordinace v růžové zahradě‘. Přitom jsem tam byl jen tři měsíce asi před osmi lety,“ říká.
Herec Martin Trnavský

Herec Martin Trnavský | foto: Tomáš LébrMF DNES

Na účinkování v „nekonečných“ televizních seriálech se Martin Trnavský nedívá s despektem, však mu také přinášejí popularitu. Ovšem zároveň poněkud zastiňují skutečnost, že je také, nebo spíš hlavně, zakladatel vlastního divadelního spolku Frída.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

„Občas si říkám - že jsem se do toho vůbec pouštěl! Ale na druhou stranu fungujeme už 17 let, tak se snad ještě nějakých pár let udržíme,“ řekl týdeníku 5plus2. Martina Trnavského na divadelních prknech baví i vlastní one man show.

Zanedlouho televize Prima uvede nový seriál Temný kraj, kde hrajete kriminalistu - workoholika. Podřizujete i vy často své osobní věci práci?
Nejspíš trochu ano. Vzpomínám si, že jsem jednou pracoval i na silvestra, kdy jsem místo oslav psal nějaký scénář. Nepotrpím si moc na oslavy a už vůbec nemám rád ty řízené.

Stává se, že pro řadu herců jsou některé jejich známé role nakonec pastí, protože kvůli nim pak nedostávají pestřejší nabídky. Stalo se vám někdy něco takového?
Pro spoustu lidí jsem pořád „ten z té Ordinace“. Byl jsem tam tři měsíce a už je to osm let, i když jsem od té doby i do té doby udělal spoustu jiných věcí. Myslím, že Lukáš Vaculík je pořád pro spousty diváků Kamarád do deště a Libuška Šafránková Popelka, což je rozhodně lepší, ale i tak je to někdy i prokletí, když vás to pronásleduje.

Nemáte pocit, že lidé občas tak trochu kastují herce podle toho, zda hrají či nehrají v seriálech?
Lidé, myšleno diváci, ne. Ti vás buď mají rádi, nebo nemají rádi. Jejich sympatie máte, nebo ne. Je ale pravda, že někteří režiséři si to tak škatulkují - „Ty seš ten seriálový herec...“ To už jsem slyšel mockrát. Tyhle rozdíly opravdu dělají jenom hlupáci. Protože ono zaujmout v seriálu, kde není moc nosný text, kde nemáte ani prostor a čas, není jednoduché. Pokud to tedy má být koukatelné. Nemám rád tohle kastování.

Martin Trnavský

■ Narodil se 8. března 1970 v Brně, byl skvělým sportovcem.
■ Vystudoval JAMU, kromě herectví se věnuje i psaní divadelních her.
■ V roce 1999 založil nezávislý autorský Divadelní spolek Frída.
■ Často se objevuje v seriálech, začínal v Četnických humoreskách. Hrál v Ordinaci v růžové zahradě, Obchoďáku či ve Všechny moje lásky.
■ Jeho partnerkou je herečka Bára Munzarová, se kterou se seznámil při natáčení Ordinace.

Někteří herci se právě seriálům cíleně vyhýbají. Je to podle vás póza?
Myslím, že tam hraje roli řada dalších faktorů. Představte si, že jste mladá herečka, narodila jste se v Olomouci a chcete bydlet v Praze. Chcete dělat divadlo a nemáte ani kde bydlet. Najednou za vámi přijdou a nabídnou vám roli v seriálu. A vy víte, že to, co si vyděláte za jeden natáčecí den, máte v divadle za měsíc. Má to spoustu aspektů. Lidé dokáží všechno strašně snadno shodit. Jdou například z kina a řeknou: „To byla zase hovadina!“ Ale neuvědomí si, že ti, co do té „hovadiny“ šli, to dělali z přesvědčení, věřili tomu a bylo za tím obrovské úsilí spousty zúčastněných. Shodit něco se stolu, to umíme velmi rychle. Na to jsme my Češi experti. Některé věci se nemusejí povést, ale vždycky je zapotřebí se zastavit a trochu to v hlavě zhodnotit.

Máte hereckou vzpomínku, při které vás i po letech polije pot?
Jednou jsme v Karlových Varech hráli představení Sex, drogy a rock’n’roll pro školu takových těch opravdu problémových dětí. To bylo představení, kdy jsme dokázali hru, která trvá dvě a půl hodiny, zahrát za hodinu deset a bez pauzy, ještě sbalit, udělat „vichr z hor“ a odjet. (smích) Nikdo nic nepoznal. Jen naši osvětlovači a zvukaři museli rychle bouchat do tlačítek a nechápali, co se děje. Pak za námi přišla jedna paní s tím, že představení mělo mít přeci pauzu. „Nemělo!“ Zahlásili jsme a už jsme byli pryč. (smích)

Takže hercům umí nejvíc zatopit puberťáci?
Jednoznačně to umí nejlíp nezvladatelný dav teenagerů. Nezapomenutelný zážitek máme také z Piešťan, kde jsme hráli pro osm set učňů. Noc předtím jsme tam hráli nějaké představení s Bolkem Polívkou a místní si nás pak vzali na paškál, takže jsme šli spát v šest ráno. Kdybychom druhý den nebyli pro ty puberťáky ještě lehce opilí, tak bychom se asi museli oběsit. Představte si arénu osmi set nezvládnutelných gaunerů, kteří se podporují a předhánějí v tom, kdo udělá větší virvál. To bylo strašný! Střízliví bychom to nikdy nezvládli. (smích)

Je obecně opilý herec na jevišti velký průšvih? Dá se to vůbec schovat?Ne, nedá. To si možná vy v tu chvíli myslíte, ale každý to na vás pozná. Kdybyste na jevišti i usnula v rámci toho, že jste skutečně pravdivá, tak to není tak dobré, jako když to lehce zahrajete. To jsou zákonitosti. Určitě je lepší opilého hrát než jím být.

Kromě samotného hraní jste před lety založil Divadelní spolek Frída. Jak moc složité je dnes vést vlastní divadelní společnost?
Je to o to složitější, že už má člověk zkušenosti. Občas si řekne: Že já jsem se do toho vůbec kdy pustil! Viděl jsem spoustu lidí, kteří se stali herci na volné noze a hodně rychle se vrátili zase i na tu druhou, takže byli opět pevně na zemi. Je to těžké. I finančně. Těch aspektů je spousta. Nám to nějak vyšlo. Děláme autorské věci, takže nemusíme například platit tantiémy z her, což jsou velké peníze. Funguje to. Lidé na nás začali chodit a baví je to. Nedávno jsme měli tisící reprízu našich představení a stou Kolegy Mela Gibsona. Ale je to těžké. A vůbec nejtěžší je ten finální produkt lidem umět prodat. Fungujeme už sedmnáct let, takže už se snad ještě nějakých pár let udržíme.

Zmiňovaná hra Kolega Mela Gibsona je divadelní one man show. To je obrovský úkol udržet sám pozornost publika po celou dobu představení.
Asi ano, protože ta hodina a půl je jenom na vás. Ale mě to baví. Říkali sice, že mi bude na jevišti samotnému smutno, ale není. Nevadí mi to. Mám ještě jedno monodrama. Jmenuje se Rapper a mělo premiéru teprve před nedávnem. Je to výzva.

Kdybyste se znovu rozhodoval o tom, co budete v životě dělat, vyhrálo by opět herectví?
Určitě ne. Už jenom proto, že bych se nechtěl opakovat. Dělal bych něco jiného. Když jsem se dostal na školu, bylo těsně po revoluci a všude byly otevřené dveře. Asi bych podnikal.

Máte za sebou úspěšnou dráhu sportovce - jachtaře. Dokonce vám těsně unikla účast na olympiádě v Barceloně. Čekala jsem trošku, že vaše odpověď bude souviset se sportem.
Býval jsem sice velký sportovec, ale teď nejsem schopný ani donutit se jít běhat. Včera jsem zrovna jel autem a viděl jsem muže, který běžel. Říkal jsem si, že bych to chtěl taky dokázat. Mám doma běžecký pás, činky... Já tam mám všechno. Bydlím u vody, takže bych mohl běhat po krásné stezce. Ale neumím se donutit. Jsem unavený. Na jednu stranu se sice cítím na pětadvacet, ale tělo a někdy i mysl už jsou unavené. Možná, kdyby přišla role, která by vyžadovala fyzickou přípravu, tak by to bylo něco jiného.

Barbora Munzarová a Martin Trnavský

Takže motivace prací u vás funguje.
To ano. V Mužích v říji jsem hrál vesnického balíka, který nechtěl nic jiného než ojeté BMW a vysportovanou postavu. A to mě donutilo cvičit, protože tahle postava měla mít svaly.

Určitě jste ale jako bývalý vrcholový sportovec na pohyb nezanevřel.
Lásku k pohybu mám stále. Pořád ještě jachtím. Akorát už někdy nemám sílu loď dovážit, když fouká moc silně. Jezdíme na hory, nejraději do Itálie. Čtyři týdny v roce lyžuju, ale tahat činky mě nebaví. Stejně tak běhat.

Cestujete třeba také za exotikou?
Vždy v zimě jezdíme s mou partnerkou Bárou Munzarovou na tři týdny do Thajska. Unikáme na maličké ostrovy, kde potkáváme obecně málo lidí. Je tam úžasné ticho a široko daleko nikdo. Nevyhledáváme ruch.

A vyhledáváte během dovolených i adrenalinové sporty?
Neskočil bych třeba padákem. Vůbec mi ani ta představa nedělá dobře. Bára ano. Skáče třeba bungee jumping odevšad. Já opravdu ne. (smích)

Jachtař, kterému učarovala divadelní prkna

Jako mladík měl Martin Trnavský slušně nastartovanou kariéru vrcholového sportovce - jachtaře. Učaroval mu tedy sport, který v Česku nemá zrovna ideální podmínky pro trénování. K jeho největším úspěchům patřil titul mistra republiky v dorostu a také fakt, že mu jen těsně unikla nominace na letní olympijské hry v Barceloně v roce 1992. Třída Star, ve které měl našlápnuto před čtyřiadvaceti lety do olympijské Barcelony, už ze závodního jachtingu zmizela. Hry v Rio de Janeiru byly prvními, kde již tyto lodě nestartovaly.

Herec Martin Trnavský v představení Kolega Mela Gibsona, které měla premiéru...
Barbora Munzarová a Martin Trnavský (2011)

Již několik let tvoří Martin Trnavský pár s herečkou Barborou Munzarovou, dcerou Jany Hlaváčové a Luďka Munzara. Sblížili se při natáčení seriálu Ordinace v růžové zahradě. Společně se partneři objevují i na divadelních prknech. Jako sehraná dvojka se projevili v například v představeních Frankie and Johnny nebo Sex, drugs, rock & roll.

Martin Trnavský založil v roce 1999 vlastní divadelní spolek s názvem Frída. Dodnes je jeho principálem, hercem i spoluautorem inscenací. Iniciátorem vzniku tohoto autorského divadla byl herec Bolek Polívka, jehož brněnské Divadlo Bolka Polívky bylo pro Frídu po dobu jedenácti let domovskou scénou.

  • Nejčtenější

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

22. března 2024  19:07,  aktualizováno  20:05

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

24. března 2024

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

26. března 2024  15:14

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila....

Budu upřímná, jedno dítě mi stačí, přiznává Patricie Pagáčová

22. března 2024

Moderuje jenom výjimečně. Patricie Pagáčová se cítí být především herečkou. I když na velkou roli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec konspirací. Diagnóza princezny Kate přepisuje příběh uplynulých týdnů

23. března 2024  17:15

V královské rodině představuje Kate (42) závan svěžesti. Z lavičky v rozkvetlé zahradě vyslala...

Amouranth, Belle Delphine i Richardsová. Která vydělává na OnlyFans nejvíc?

28. března 2024  12:40

Některé kdysi nejvíce vydělávající tvůrkyně, jako třeba americká modelka Blac Chyna, už platformu...

Moje přezdívka by dnes neprošla kvůli korektnosti, míní Mel B

28. března 2024  11:32

Zpěvačka Melanie Brownová alias Mel B (48) ze skupiny Spice Girls prohlásila, že by dnes nemohla...

Kristen Stewartová a její snoubenka si před svatbou nechaly zmrazit vajíčka

28. března 2024  9:12

Herečka Kristen Stewartová (33) prozradila, že si se snoubenkou Dylan Meyerovou (37) nechaly...

Herci za katedrou: Profesor Hrbolek, fyzikářka a nechybí ani Igor Hnízdo

28. března 2024

Některé jsme milovali, další nám lezli na nervy. Každý z nás měl oblíbené i neoblíbené filmové a...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...