Mark Wahlberg (5. prosince 2013)

Mark Wahlberg (5. prosince 2013) | foto: Reuters

Wahlbergovi vyčetli vysoký honorář. Jménem kolegyně daroval 1,5 milionu

  • 35
Mark Wahlberg (46), který byl loni nejvýdělečnějším hercem, se stal terčem kritiky za své honoráře. Aktivistům vadí velké rozdíly mezi platy herců a hereček. Wahlberg za přetočení scén filmu Všechny prachy světa dostal 1,5 milionu dolarů, zatímco jeho kolegyně Michelle Williamsová (37) jen 80 dolarů na den.

Velký poprask nastal, když vyšlo najevo, kolik herci dostali za přetočení scén nového filmu Ridleyho Scotta. Režisér se několik měsíců před premiérou rozhodl vyměnit Kevina Spaceyho, kterého obvinili ze sexuálního obtěžování. Nahradil ho herec Christopher Plummer a všechny scény, kde předtím Spacey vystupoval, museli natočit znovu.

Agentura zastupující Marka Wahlberga herci na základě uzavřené smlouvy vyjednala dodatečný honorář 1,5 milionu dolarů. Michelle Williamsová, která s přetočením souhlasila ve své smlouvě, se objeví v méně scénách s Plummerem a měla tak méně natáčení. Dostala běžný honorář 80 dolarů za den. 

To se však nelíbilo aktivistům, kteří poukazují na propastné rozdíly v platech mezi herci a herečkami. Přestože Wahlberg neměl na výši honoráře své kolegyně žádný vliv, rozhodl se peníze darovat hnutí Time’s Up, které se kromě boje proti obtěžování zasazuje za rovné podmínky pro muže a ženy nejen v Hollywoodu, ale ve všech odvětvích.

„V posledních dnech se hodně mluvilo o mém honoráři za přetočení filmu Všechny prachy světa. Stoprocentně podporuji boj za férové ohodnocení a věnuji Time’s Up Legal Defense Fund 1,5 milionu jménem Michelle Williamsové,“ stojí v prohlášení herce, jehož agentura darovala fondu dalších 500 tisíc dolarů.

Podle magazínu People v tomto případě nešlo o důkaz rozdílného finančního ohodnocení mezi muži a ženami, ale jen o jinak formulované a vyjednané podmínky vyplácení peněz ve smlouvách herců.

7. prosince 2017