Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doma mi vyhovuje dračice, říká partner Evy Samkové Marek Adamczyk

Marek Adamczyk sice strávil nějakou dobu v karanténě, ale už zase pracuje a sportuje. Ke sportu má herec blízko i díky své přítelkyni – královně snowboardu Evě Samkové. Kolem zimního sportování se točí také připravovaný film Poslední závod. I o něm si Adamczyk povídal v rozhovoru pro týdeník 5plus2.
Marek Adamczyk a Eva Samková (StarDance, Praha, 2019)

Marek Adamczyk a Eva Samková (StarDance, Praha, 2019) | foto: Profimedia.cz

Eva asi dovede motivovat ke sportu, že? Dokázal byste s ní v nějaké disciplíně soupeřit?
Rozhodně ne v takové, ve které je silná v kramflecích. Ale my spolu zas až tak nesoutěžíme, na snowboardu jsem stál dvakrát v životě, takže na sněhu bych opravdu neměl šanci. Občas spolu chodíme běhat, ale to jí dělám spíš sparing partnera, než že bychom spolu soutěžili. Ale musím říct, že když se někdy začneme prát, Eva je silný soupeř. Sice křehká žena, která má ovšem velkou páru.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Není trochu nezvyklé, když je v páru ten hlavní silák žena?
Takhle to nevnímám. Znám samozřejmě podobné genderové stereotypy, ale nikdy mi nepřirostly k srdci, mně to takhle vyhovuje. Nikdy jsem nepotřeboval mít vedle sebe slabší partnerku, která potřebuje moji pomoc. Mně vyhovuje moje dračice. 

Když Eva závodí, asi nemíváte moc času pro sebe.
Pravda, ale máme za sebou asi dva měsíce, kdy jsme byli v podstatě doma spolu zavření a mohli se trochu líp poznat. Byli jsme samozřejmě trochu omezení, protože se nedalo vyrážet na výlety a něco podnikat. Snažil jsem se Evu přinutit, aby se mnou hrála na playstationu, ale to se mi nepovedlo. Dělali jsme všechno možné, vzájemně jsme si četli knížky, taky jsme pořádně doma uklidili. Vzpomínám na to jako na velmi příjemné období.

Nejen vaše přítelkyně, ale i vy teď prý hodně sportujete a makáte na fyzičce.
Docela makám, i když mi to na pár týdnů přerušil covid. Ve chvíli, kdy jsem se začínal dostávat do formy, jsem onemocněl. Můžu říct, že covid je opravdu horší než normální chřipka, teplota pominula celkem rychle, ale delší dobu jsem kašlal, plíce se zotavovaly dlouho, takže mi trvalo, než jsem se vyzdravil.

Teď už se cítíte dobře?
Je mi fajn a začal jsem trénovat, ale jak se zavřely posilovny, bylo těžší dostat se do formy.

Ale třeba činky doma určitě máte.
Právě, že nemám, ale asi na ně dojde, doma zatím dělám jenom kliky a shyby.

Kolem sportu se točí i chystaný film Poslední závod, jenž vypráví příběh lyžařů Hanče a Vrbaty, kteří v roce 1913 tragicky zemřeli při závodu v Krkonoších. Snímek, ve kterém máte hrát Emericha Ratha, se tedy bude natáčet, nebo to vidíte černě?
Věřím, že se film podaří zrealizovat. Je to věc, na kterou se opravdu hodně těším. Měli bychom natáčet příští zimu, teď probíhá preprodukční fáze, v níž se snažíme projekt dofinancovat. Momentálně se koná sbírka, poměrně hezky udělaná, na serveru Donio, kde si lidé můžou koupit třeba repliky lyží Bohumila Hanče, hrnek s karabinou, píšťalku nebo účast na slavnostní premiéře v Praze a další pěkné věci, a tím film podpořit. Zatím se docela daří, je vidět, že lidé filmu přejí, takže doufejme, že to všechno klapne.

Eva Samková šla donaha a bojuje za udržitelnou módu. Přidala se i Kovalová

Na podporu filmu také proběhla pozoruhodná akce ve Stromovce…
…kde se režisér Tomáš Hodan rozhodl uběhnout padesát kilometrů, právě na počest onoho osudového závodu, na který se film soustředí. Což se mu tedy s vypětím všech sil podařilo. Ale co se týče natáčení obecně, jsem rád, že se s ním tak úplně nepřestalo ani v krušnějších časech. Produkce celkem fungovaly, i když s různými omezeními. Horší to bylo s divadlem.

Zkoušeli jste například s Evou Burešovou a Nelou Boudovou v Divadle Palace představení Hledám ženu, nástup ihned.
Ano, a těsně před premiérou jsme práci bohužel museli stopnout. V této komedii hraji Jima, žijícího na hromádce se svou milenkou. Na návštěvu má ale přijít šéf, který je členem Ligy pro morálku a neuznává soužití na psí knížku. Jim si tedy musí na jeden večer opatřit manželku. Doufám, že se nám kousek brzy podaří nasadit.

Trápí vás hodně výpadek kultury?
Pohlížím na celou situaci ze dvou úhlů. Z osobního pohledu jsem měl štěstí – akorát jsme dotočili seriál a vlastně jsem měl pořád práci. Necítil jsem se skřípnutý, což považuji za velké štěstí.

Malá anketní otázka: Jak se asi bude jmenovat krátký film, ze kterého jsou fotky? A) Kult obyčejného kříže B) Kamarád do deště reloaded C) Igelit D) Rambo: Poslední pšouk

6. srpna 2020 v 19:43, příspěvek archivován: 9. prosince 2020 v 11:48

A druhý pohled?
Z pohledu celé společnosti jsme se bohužel dostali do křeče, nikdo pořádně neví, co si má myslet a čemu má věřit, a vytváří se blbá nálada. Každý si musí říct, jak na situaci reagovat, co si může odpustit a komu může pomoct. Je to nejúčinnější způsob, jak neuváznout ve vzduchoprázdnu a jak bojovat s případným strachem.

Jak se snažíte pomáhat vy?
Přiznávám, že jsem se zatím moc nezapojoval, navíc jsem sám byl v izolaci kvůli nákaze covidem. Alespoň jsem se snažil dodržovat nařízení a udržovat kontakt se svými nejbližšími, když už se s nimi nemohu vídat. Mám v plánu podívat se po způsobech, jak pomáhat víc – třeba darovat plazmu nebo se věnovat dobrovolnictví. Abych byl úplně upřímný, dobrovolnictví je pro mě neprobádaná oblast. 

Člověk se nerad vzdává svého pohodlí, hraje v tom roli i ono často omílané vystoupení z komfortní zóny, to přiznávám. Jsem zvyklý pomáhat lidem ve svém okolí, ale musím se trochu překonat, než se pustím do pomáhání v širším slova smyslu. A velmi si cením těch, kteří se do toho vrhnou.

Nesnažil se mě oslnit, říká Eva Samková o začátcích vztahu s Adamczykem

Jednadvacátého prosince vám bude třiatřicet. Jsou pro vás Kristova léta zásadní zlom, nebo jen další rok navíc?
Oproti třicítce, která mi nepřišla nijak velkolepá, třiatřicítka mi zásadní připadá. Ne že bych v tomhle byl nějaký příliš osudový, ale vnímám to, že něco přijde, tak nějak se mi všechno spojuje.

Máte filozofující choutky?
V podstatě mám. Díky koronavirovým nepříjemnostem je víc času na přemýšlení. O tom, co mám za sebou, co před sebou, koho kolem sebe a jak tyhle věci co nejlíp skloubit dohromady, abych měl co nejnaplněnější život. Ano, klidně bych to pojmenoval filozofickými choutkami.

Marek Adamczyk

Marek Adamczyk v seriálu Dabing Street (2018)

■ Narodil se 21. prosince 1987 v Praze.
■ Divadlu se věnoval už jeho dědeček Karel Kraus (působil jako dramaturg), oba rodiče pracovali v Divadelním ústavu, otec učil na DAMU.
■ Absolvoval DAMU a stáž v londýnské škole Rose Bruford College Of Speech And Drama. Má zkušenosti s hostováním v Národním divadle, byl členem činohry Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni.
■ Od sezony 2017/2018 je členem souboru Divadla na Vinohradech, hrál například v představení Harold a Maude nebo Čarodějky ze Salemu. V Divadle Palace chystá představení Hledám ženu, nástup ihned.
■ Hrál ve filmu Lidice, Hany nebo v pohádce Nejlepší přítel, v seriálech Poldové a nemluvně, Dabing Street nebo Vyprávěj. Brzy se představí v novém seriálu Kukačky.

Uvažujete o jejich sepsání?
Pro sebe si leccos zapíšu. Člověku to pomůže si myšlenky utřídit. Když mám volno, baví mě číst a psát, a obě činnosti jsem teď v poslední době docela provozoval. Přišel jsem na to, že člověk musí víc energie věnovat tomu, jaký obsah konzumuje a jakým způsobem ho konzumuje. 

Obecně je doba tak bohatá na informace, že člověk nepohlíží na to, jak je vstřebává. Došel jsem k závěru, že je lepší filtrovat množství a informace si víc dávat do souvislostí, ne pořád jen přidávat další a další. Nestrávená informace má pro nás mnohem menší význam než ta, kterou dokážeme doopravdy pojmout.

Mluvíte o informační dietě.
Nebo o jakési informační hygieně. Jak se říká, že bychom měli každé sousto třicetkrát přežvýkat, než ho spolkneme, totéž podle mě platí pro přijímání informací.

10. prosince 2019

Autoři:
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

Se snoubencem fotbalistou máme syna, ale nežijeme spolu, říká Edwardsová

25. dubna 2024

Britská zpěvačka Perrie Edwardsová (30) prozradila, že nikdy nesdílela domácnost se svým...

Bývalého partnera princezny Beatrice našli mrtvého, nejspíš se předávkoval

25. dubna 2024  14:50

Bývalý partner britské princezny Beatrice (35) Paolo Liuzzo (†41) byl nalezen mrtvý v hotelovém...

Kameraman žaluje Megan Thee Stallion, byl nucen sledovat její sex se ženou

25. dubna 2024  12:38

Americká raperka a držitelka několika cen Grammy Megan Thee Stallion (29) čelí žalobě svého...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...