Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem neřízená střela, která mnohdy dřív mluví, než myslí, říká Špillarová

  7:41
Oslovili ji na ulici kvůli reklamě, začínala reportážemi z VIP večírků, moderovala zprávy a nyní uvádí primáckou ranní show Nový den. Moderátorka Lenka Špillarová (36) v rozhovoru pro iDNES.cz prozradila, jak to má s ranním vstáváním a jestli by si dokázala představit, že by se vrátila žít na Moravu.
Lenka Špillarová

Lenka Špillarová | foto: Monika Navrátilová

Zastihli jsme vás na cestě z Moravy, byla jste zkontrolovat rodinné vinařství?
To taky. Jezdím domů na Moravu často, člověk přece jen potřebuje občas zpomalit a k tomu je vesnice ideální, život je v ní klidnější než v Praze. Navíc tam mám celou svoji početnou rodinu, rádi se potkáváme, takže se tam vždycky těším.

Dalo by se říct, že už jste dnes vinařskou expertkou?
To určitě ne. Mám za sebou sice několik kurzů ve Valticích a řadu degustací, ale nikdy bych o sobě neřekla, že jsem expertka. Považuji se spíše za běžného konzumenta vína s rozšířeným obzorem, který nějakou tu vadu vína pozná. Prostě mi v restauraci jen tak nějaké víno nevnutí. Ale jinak to mám – chutná, nechutná.

Máte radši bílé, nebo červené?
Teď se tedy přiznám, že už pár let piji převážně červené víno, a nějak nemohu zpátky přijít na chuť bílému. Ale ona je na Moravě taková „filozofie“, že se člověk k vínu prý musí propít. Dřív jsem víno nekonzumovala vůbec. Pak jsem začala s bílým sladkým, polosladkým, suchým a pak přešla na červené. No a teď se asi musím propít zpátky k tomu bílému.

Lenka Špillarová

Uměla byste si představit vzdát se práce v televizi a věnovat se naplno rodinné firmě a přestěhovat se zpět na Moravu?
Nikdy neříkej nikdy. Teď si to představit nedokážu, ale kdo ví, co bude za pár let.

Vaše tvář je hodně spojená s televizí Prima, jak to vlastně všechno začalo?
Po gymnáziu jsem šla studovat Vyšší odbornou školu publicistiky a ve druhém ročníku se mi stala obrovská náhoda. Šla jsem po Václavském náměstí a z ničeho nic mě zastavil starší elegantní muž s tím, že mě už chvíli sleduje a že by mě chtěl do reklamy. Dal mi svoji vizitku a ať se mu ozvu. První, co jsem udělala bylo, že jsem sedla k internetu a hledala, o koho vlastně tedy doopravdy jde. Byl to Miloš Petana, v té době majitel Bontonlandu a bývalý ředitel televize Premiéra, dnešní televize Prima. Osud, že?

Po nějaké době jsem se mu tedy ozvala, řekla, co studuju a co bych ráda dělala a on mě přijal na tehdy rozjíždějící se Stream.cz. Tam jsem asi tři roky natáčela reportáže z VIP večírků. Během té doby jsem si udělala spoustu důležitých kontaktů a poznala se blíže se známými tvářemi.

Lenka Špillarová

A jak to bylo dál?
S publicistikou a prací na Streamu jsem se ale nespokojila. Pokračovala jsem na Vysoké škole Jana Amose Komenského obor mediální studia a nastoupila na TV Óčko. V té době tam byl pořad o módě, který moderovala Eva Decastelo, a já natáčela reportáže z módních přehlídek.

No a když jsem končila magisterské studium, už jsem byla součástí týmu nového pořadu VIP Zprávy (dnes Showtime), který v té době na Primě začínal v čele s Ivanou Gottovou. Mimochodem, už to bude 13 let. Od té doby jsem věrná jedné televizi. Natáčela jsem reportáže, moderovala pořad MiniDuel, Odpolední zprávy a teď rok a půl ranní show Nový den na CNN Prima News.

Ranní vysílání obnáší nejednu řeholi. Položila jste si někdy otázku, zda vám ten stres a ranní vstávání stojí za to? Jak dlouho myslíte, že se taková práce dá dělat?
Jak dlouho se to dá dělat, nevím, zatím to zvládám. Nebudu říkat, že vstávání ve čtyři hodiny ráno a každodenní několikahodinová příprava není náročná. Člověk musí mít přehled od politiky až po kulturu, ale zatím mě to pořád baví. Myslím, že je to tedy i díky týmu, který tam je, a také díky mému moderátorskému kolegovi Jirkovi Šléglovi. Když jeden z nás nemá zrovna nejlepší náladu, tak ho ten druhý umí nakopnout, rozveselit. Pro mě je to hodně důležité, aby dvojice fungovala a rozuměla si i mimo studio.

Jste založením sova, nebo skřivan? Dá se na budíček ve čtyři ráno vůbec zvyknout?
Já byla vždy sova. Přece jen večírky, které jsem natáčela pro Showtime, nebývaly v ranních hodinách. To se z nich tak možná vracíte domů. Dřív jsem se lidem, kteří vstávali do práce třeba v šest, smála. Teď se oni smějí mně. Ale zatím jsem vždy vstala, žádné zaspaní na kontě nemám. A ono když přijdete do práce, je tam tým lidí, kteří jsou na tom stejně jako vy, tak kazit si náladu a pořád si stěžovat, to je přece zbytečné. To tu práci nemusíte dělat. Samozřejmě občas utrousím, že jsem unavená, ale my se snažíme směny nastavit tak, aby to člověk zvládal, nebyl zpruzelý a bavilo ho to. On to pak divák prostě pozná.

Lenka Špillarová

Na druhou stranu však končíte s prací v době, kdy většina teprve pracovat začíná. Máte potom volné odpoledne? Jak s ním nakládáte?
To je pravda, skončíte v devět hodin ráno, jenže ono to tím nekončí. Vy musíte k večeru sednout k počítači a připravit následující den, tedy tři hodiny vysílání. Od týmu dostáváme nějaké podklady k tématům, která nás čekají, s Jirkou si je poté rozdělíme a pak si je sami zpracováváme. Většinou to zabere dvě až tři hodiny. Podle náročnosti. Naše ranní vysílání je velmi pestré. Máme tam politiky, ekonomy, bezpečnostní experty, odborníky ze všech odvětví, ale také známé tváře z různých oborů, včetně herců, zpěváků, takže si tam každý divák rozhodně najde své. Pro nás je to ale o to složitější, že musíte rozumět v uvozovkách všemu. Ale zase se nenudíte, což je v pořádku.

Jak reagujte na fakt, že vás lidé poznávají na ulici?
Občas se to stane, že vás někdo osloví. V Praze míň, ale když přijedu například domů na jižní Moravu, jsem z Hodonic u Znojma, což je vesnice, která má asi dva tisíce obyvatel, tak tam se vlastně všichni znají. Tam to vnímám víc. Třeba v obchodě, někdo jen tak vybafne: Jé, Leni, jste to vy! Vždy je to v příjemném duchu, nic negativního. K této práci to patří. Já taky občas, když vidím na ulici nějakého kolegu z konkurenčních televizí, tak na něj koukám a vlastně ho chci pozdravit, protože mám pocit, že ho přece znám, i když se neznáme.

Máte poradce rétoriky? V jakém směru na sobě coby televizní moderátorka pracujete?
Učily mě paní Jurinová a paní Postlerová. Právě paní Postlerová občas sama volá a dává mi zpětnou vazbu, což je důležité. Je tedy pravda, že když se mi objeví její jméno na telefonu, tak si říkám: A sakra, co jsem řekla špatně? Ale co, chvála vás nikam neposune. Také dostáváme zpětnou od Markéty Fialové, která nás poctivě sleduje a dává důležité rady. A v neposlední řadě si občas pustím ze záznamu naše vysílání, abych si o sobě udělala sama nějaký obrázek, ale jsem strašně kritická.

Lenka Špillarová

Vaše profese jistě obnáší i zvýšenou péči o zevnějšek.
Já miluju různé krémy, séra, olejíčky, masky, zkouším všechno a pořád. Čas sice člověk nezastaví, ale nemusí to být vidět, ne? Já jsem ta, která se o pleť opravdu stará. Snažím se chodit pravidelně na kosmetiku, bez odlíčení nejdu nikdy spát.

V minulosti jste se věnovala běhu, stále to platí?
Před covidem jsem uběhla půlmaraton skoro levou zadní, ale od té doby jsem tak hrozně zlenivěla, až se trochu stydím. Ale na moji obranu, musela jsem podstoupit nějaké operace, například oboustrannou tříselnou kýlu, to mě trochu zastavilo, a co si budeme, pak se špatně vrací. Ale chci zase začít naplno sportovat, jinak to nepůjde. Občas mě bolí záda a navíc mi dnes můj lékař volal, že mám zvýšený cholesterol. Takže jsem si zakázala všechna má oblíbená smažená jídla a nastane přísný režim. Už jsem si dokonce koupila permanentku na hot jógu, zarezervovala kurt na squash a opráším běžecký pás, který mám doma. Ano, jdu do všeho po hlavě jako správný Beran.

Kdy si bezpečně nejlépe odpočinete?
Nejvíc si odpočinu, když jsem sama doma, je uklizený dům a nic nemusím, s nikým mluvit, nic řešit. To se teda moc často nestává, ale když ano, je to skvělý relax. Nejsem třeba úplně typ člověka, který by trávil hodiny u seriálů a filmů, to mě moc nebaví. S přítelem jsme si letos řekli, že bychom mohli trochu víc cestovat. Začali jsme spolu totiž chodit těsně před covidem, tak jsme toho zatím moc nestihli, musíme to dohnat.

Lenka Špillarová

Prozradíte nám něco o svém partnerovi? Třeba z jakého je oboru a jak jeho práci vnímáte? A jak jste se poznali?
Můj přítel se jmenuje Tomáš a je advokát. Známe se už dlouho, dokonce jsme spolu randili asi před sedmi lety, ale nějak to nevyšlo. A pak se mi po čtyřech letech, jen tak z ničeho nic ozval, aby mi popřál k svátku. Slovo dalo slovo, šli jsme na víno a teď v únoru spolu slavíme tři roky. Nebudu říkat, že jsme ideální pár, to bych lhala. Tak jako všude je to někdy nahoru a někdy dolů. Ale myslím, že už jsme se spolu naučili „komunikovat“. Přece jen, Tom je díky své práci poměrně klidný, než něco řekne, promyslí to. A já? Neřízená střela, která mnohdy dřív mluví, než myslí.

Jste součástí televizního zpravodajství, které často přináší ne příliš pozitivní informace. Jak na vás takové informace působí? Máte odolnou psychiku?
V poslední době těch pozitivních informací moc není, to je pravda. Covid, válka, drahota. Ráda bych někdy třeba týden vypnula a nic nevěděla, nesledovala, ale ono to moc nejde. Snažím se to nějak filtrovat, ale když pak vidíte například důchodce, kteří nemají na jídlo. Uf. Občas samozřejmě pošlu peníze na nějakou sbírku, nebo když začala válka na Ukrajině, udělala jsem u sebe v bytě sbírku oblečení pro tři ukrajinské ženy a jejich děti. Nejsou mi ty věci lhostejné. Je tedy pravda, že mi partner občas doma nadává, ať přestanu zachraňovat celý svět. Jenže, když to všude kolem sebe vidíte, slyšíte o tom v každých zprávách, nemůže vám to být jedno.

Umíte úspěšně zacházet se svými strachy? Čeho se nejvíc bojíte?
Že bych měla z něčeho strach asi nemůžu říci. Já se snažím ke všemu postavit čelem. Neříkám, že mi to vždycky jde, ale snažím se. Říkám si, že když nejde o život, nejde o nic.

  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

Kameraman žaluje Megan Thee Stallion, byl nucen sledovat její sex se ženou

25. dubna 2024  12:38

Americká raperka a držitelka několika cen Grammy Megan Thee Stallion (29) čelí žalobě svého...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Berenika Kohoutová je těhotná. Nechtěla jsem to dávat na Instagram, říká

25. dubna 2024  9:14

Berenika Kohoutová oznámila své druhé těhotenství netradičně v novém hudebním videoklipu k...

Nešetřím se ani po kolapsu. Tělo beru jen jako pracovní nástroj, říká Kozub

25. dubna 2024

Premium Jak může zvládat všechno, co dělá, a přitom to dělat dobře a úspěšně? „Když se naučíte spát pět...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...