Britská královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. | foto: Profimedia.cz

Koncert hvězd i soutěž pudinků. Británie oslaví 70 let vlády královny

  • 16
Británie chystá velkolepé oslavy sedmdesáti let královny Alžběty II. na trůně, podrobný program zveřejnil Buckinghamský palác. Čtyřdenní slávu zahájí na začátku června velká vojenská přehlídka.

Vojenské přehlídky se zúčastní 1 400 mužů a dvě stě koní za doprovodu čtyř stovek hudebníků. Následovat bude mše v londýnské katedrále svatého Pavla. Královna se pojede podívat i na dostihy v Epsom Downs.

V sobotu 4. června rozezní sídlo britské monarchie hudba v podání několika světoznámých interpretů, slibuje program. Koncert bude přenášet veřejnoprávní stanice BBC, obyvatelé Británie se od února mohou hlásit do loterie o vstupenky na vystoupení.

Už v pondělí začne také poměrně nečekaná část programu, soutěž o nejlepší recept na pudink na oslavu královniny vlády. Kvalitu a chuť pokrmů bude hodnotit odborná porota včetně britské spisovatelky a specialistky na gastronomii Mary Berryové nebo novozélandské šéfkuchařky Moniky Galettiové. Vítězný recept porota zveřejní a moučník se bude podávat na obědě během červnového víkendu oslav jubilea.

Na počest platinového jubilea nechala iniciativa The Queen’s Green Canopy (QGC) vysadit více než šedesát tisíc stromů, s výsadbou se začalo před několika měsíci v období vhodném k sázení stromů. Stromy sázejí města, hrabství, školy nebo například skauti, píše QGC na svých stránkách. Iniciativu podporuje královna a je součástí oficiálního programu.

Manžel mi velmi chybí, přiznala Alžběta II. v emotivním proslovu

Alžběta II. usedla na britský trůn 6. února 1952 ve svých pětadvaceti letech. Oslavy se už několik let konají v letních měsících, zejména kvůli lepšímu počasí. 

Podle BBC není zřejmé, kterých částí oslav se zúčastní královna osobně. Důvodem pro absenci by mohl být zdravotní stav pětadevadesátileté panovnice, která loni v říjnu strávila jednu noc v nemocnici. 

Na většině oslav bude zřejmě monarchii zastupovat korunní princ Charles s manželkou Camillou, případně další členové královské rodiny.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

25. prosince 2021

,