Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Camilly bude královna choť, přeje si Alžběta II. k 70. výročí své vlády

  9:27aktualizováno  16:28
Královna Alžběta II. (95) přednesla k 70. výročí vlády proslov, v němž potvrdila svou oddanost a službu národu. Zmínila také zesnulého manžela prince Philipa, který jí byl léta oporou. Vyjádřila zároveň přání, že až bude princ Charles jednou králem, aby jeho druhá manželka Camilla byla oslovována jako královna choť.

„Až se jednoho dne můj syn Charles stane králem, vím, že jemu a jeho manželce Camille poskytnete stejnou podporu, jako jste poskytli mně. Je mým upřímným přáním, aby až ten čas přijde, byla Camilla známa jako královna choť, protože také ona bude pokračovat ve věrné službě (zemi),“ uvedla Alžběta II. ve svém prohlášení v sobotu, den před 70. výročím nástupu na trůn po smrti jejího otce, krále Jiřího VI.

Královna Alžběta II. ještě coby princezna (1929)

Princ Charles a jeho žena Camilla jsou rozhodnutím dojatí a poctění, uvedl jejich mluvčí. Královnin syn později vydal prohlášení. 

„Jsme si hluboce vědomi pocty, kterou toto přání mé matky představuje,“ uvedl princ Charles. „Rok tohoto bezprecedentního platinového jubilea dává příležitost k tomu, abychom se všichni společně sešli a oslavili službu královny, jejímž příkladem se budeme řídit v následujících letech.“

Alžběta II. na snímku z 2. února 2022 z panství Sandringham k platinovému jubileu

V době sňatku Charlese a Camilly panovalo všeobecné přesvědčení, že novomanželka bude jednou oslovována princezna manželka (Princess Consort). Podle stejné logiky byl Alžbětin loni zesnulý choť Philip oslovován princ manžel (Prince Consort). Podle britských tradic by mu totiž titul krále dával nadřazenost nad královnou.

Panovnice ve svém projevu vzpomíná na svého otce krále Jiřího VI., po jehož smrti v roce 1952 usedla na britský trůn, na svou matku i na manžela Philipa a lásku a podporu, kterou ji celý život zahrnoval. „Mám to štěstí, že mě má rodina vytrvale a s láskou podporuje,“ napsala.

Princ Philip a královna Alžběta II. na vrcholu Coyles of Muick (2003)

„S potěšením obnovuji slib, který jsem vám dala v roce 1947, že zasvětím celý svůj život službě,“ napsala královna, a odmítla tak spekulace o možné abdikaci. V roce 1947, ještě před svým nástupem na trůn, tehdejší princezna řekla, že zasvětí službě celý svůj život, ať už to bude život krátký, nebo dlouhý.

Královna rekordmanka

Pro většinu svých poddaných je Alžběta II. jedinou královnou, kterou zažili. Je nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Za 70 let své vlády zažila 14 premiérů, ve Vatikánu se vystřídalo sedm papežů, rozšířila se televize, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď.

Hlavní milníky v životě Alžběty II.

Královna Alžběta II. (Londýn, 18. prosince 2012)
  • 21. dubna 1926 – Narozena v Londýně.
  • 12. prosince 1936 Stala se následnicí trůnu po nečekané abdikaci krále Edwarda VIII. kvůli rozhodnutí oženit se s rozvedenou ženou. Na trůn nastupuje Alžbětin otec jako Jiří VI.
  • 20. listopadu 1947 Provdala se za vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena, poručíka námořnictva původem z Řecka.
  • 14. listopadu 1948 Narodil se jí první syn Charles. Královský pár měl později ještě tři další děti: Annu, Andrewa a Edwarda.
  • 6. února 1952 Ve věku 25 let nastoupila na trůn po smrti svého otce Jiřího VI., který zemřel na rakovinu plic ve věku 56 let. Její korunovace ve Westminsterském opatství se uskutečnila 2. června 1953.
  • 1982 Poprvé za 450 let se britský panovník, hlava anglikánské církve, setkává s hlavou římskokatolické církve, papežem Janem Pavlem II. Královna též vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.
  • 1992 Podle královny „annus horribilis“. Tři z jejích dětí opustily své protějšky a hrad Windsor zachvátil ničivý požár.
  • 1994 Historická návštěva královny Alžběty II. v Rusku.
  • 31. srpna 1997 Královna byla kritizována za svou zdrženlivou reakci, v rozporu s emocemi národa, po smrti oblíbené princezny Diany.
  • 6. února 2002 Zlaté jubileum. Devátého února umírá sestra Alžběty II., princezna Margaret, ve věku 71 let, 30. března umírá královna Alžběta, královna matka.
  • 6. února 2012 Diamantové jubileum. Královna zahajuje letní olympijské hry.
  • 9. září 2015 Stala se nejdéle vládnoucím panovníkem na britském trůnu v dějinách.
  • 9. dubna 2021 Ve věku 99 let zemřel její milovaný choť, princ Philip.
  • 6. února 2022 Dosáhla platinového jubilea (70 let na trůnu), které se bude slavit na začátku června.

Žádný jiný žijící monarcha na světě nevládl tak dlouho jako ona. Podnikla stovky zámořských cest, z Buckinghamského paláce přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie v lednu 2020. Zažila první rakety ve vesmíru i příchod internetu. A celou tu dobu stojí v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice. V neděli 6. února Alžběta II. dovrší 70 let na trůnu.

Den výročí jejího nástupu na trůn tráví královna tradičně soukromým rozjímáním, neboť je zároveň dnem úmrtí jejího otce, krále Jiřího VI., ke kterému měla velmi blízký vztah. Na veřejnosti se královna nyní objevuje zřídka, po svých zdravotních obtížích loni v říjnu, kdy jí lékaři doporučili omezit aktivity.

Naposledy Alžběta II. pronesla k národu tradiční vánoční poselství, tentokrát velmi osobní. Vzpomínala v něm na loni zesnulého manžela prince Philipa a vyjádřila pochopení pro lidi, pro něž Vánoce mohou představovat těžké období, protože také přišli o své blízké. Svěřila se, jak jí schází rozpustilý pohled a smích jejího milovaného Philipa. Byli svoji 73 let.

Vojenské hodnosti a další patronáty vrátil loni v únoru Alžbětě II. i její milovaný vnuk, princ Harry, po svém rozhodnutí zřeknout se společně se svou manželkou Meghan královských povinností v lednu 2020.Nejednu těžkou chvíli připravila královně její rodina, a to i v poslední době. V polovině ledna musela odebrat svému synovi Andrewovi, který bývá označován za její nejoblíbenější dítě, vojenské tituly a královské záštity, protože mu v New Yorku hrozí soudní proces. Je obžalován ze sexuálního napadení v případě, který souvisí s kauzami zesnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina. 

Nejtěžší byl pro královnu patrně rok 1992, čtyřicátý rok na trůně, který sama označila za „annus horribilis“. Po sérii skandálů a rozpadu manželství jejích tří dětí následoval v listopadu toho roku ještě požár královského hradu Windsor. A v prosinci oznámil prvorozený princ Charles a jeho manželka Diana odloučení. Dopis, kterým Alžběta II. v prosinci 1995 vyzvala Charlese k rozvodu s Dianou, patřil údajně k jejím nejtěžším státnickým krokům. Pár se rozvedl půl roku nato. Horké chvilky jí připravili i další členové královské rodiny, třeba její bohémská sestra Margaret.

Navzdory všem protivenstvím stála Alžběta II. vždy pevně v čele monarchie. A přitom původně vůbec vládnout neměla. Narodila se 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a její otec byl tehdy až druhým v následnické linii. V prosinci 1936 však abdikoval jeho bratr Edward VIII., aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. A z Alžběty byla rázem následnice trůnu.

Zpráva o náhlé smrti jejího milovaného otce, krále Jiřího VI., Alžbětu zastihla 6. února 1952 v Keni, na cestě po Asii a Africe, kterou podnikla spolu se svým manželem Philipem namísto churavějícího krále. Ihned se vrátila domů.

Královna Alžběta II. na otevření Parlamentu v dubnu 1966 a listopadu 2006

„Vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal britský tisk před 70 lety o té osudové chvíli. Korunovace Alžběty ve Westminsterském opatství 2. června 1953 se stala první korunovací přenášenou v přímém televizním přenosu. A princ Philip musel odejít od námořnictva, aby ji mohl doprovázet při reprezentačních povinnostech. A že jich bylo. Stál jí věrně po boku od roku 1947, kdy se vzali, až do své smrti loni v dubnu.

Vděčnost, úcta a hrdost

V politice si panovnice zachovává striktní neutralitu, přesto je považována za důležitý svorník jednoty země. Její věta před skotským referendem o nezávislosti v září 2014, že doufá, že voliči pečlivě zváží budoucnost, kterou navíc pronesla ve svém skotském letním sídle, byla pokládána za signál, že si královna odchod Skotska nepřeje.

„Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství,“ prohlásila panovnice v projevu u příležitosti zlatého jubilea v roce 2002. 

V tom roce také zemřela její sestra, princezna Margaret. Dosavadní rekord v délce vládnutí, který stanovila její praprababička královna Viktorie, překonala Alžběta II. v září 2015. Letošní, platinové jubileum, bude královna jako tradičně slavit na začátku června.

Královna Alžběta II. a její oblíbení pejsci Willow, Vulcan, Candy a Holly (2016)

Život panovnice jedné z nejmocnějších zemí světa odjakživa provázel silný smysl pro povinnost. Stisk její ruky je prý překvapivě pevný. Má ráda psy a koně, jezdí na vyjížďky krajinou. Za svůj život odchovala víc než 30 psů svého nejoblíbenějšího plemene corgi.

Britové ctí svoji královnu jako symbol monarchie a popisují jako ženu oddanou svému poslání, panovnici obrovských zkušeností i smyslu pro humor, hluboce věřící, schopnou citovat z bible. Ale i jako ženu osamocenou uprostřed mašinérie dvora a matku, která si vyčítá, že kvůli státnickým povinnostem neměla dost času na výchovu svých dětí. I v této poloze ji zachytil oceňovaný seriál streamovací společnosti Netflix s názvem Koruna z let 2016 až 2021. Královně se podle médií docela líbil, i když popisy některých událostí byly podle ní přehnaně dramatizovány.

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí monarcha u moci ve světě

Přehled nejdéle vládnoucích panovníků:

Velká Británie: Alžběta II., 70 let vlády – Narodila se 21. dubna 1926, na trůn nastoupila 6. února 1952 po smrti svého otce, krále Jiřího VI., který zemřel v 56 letech. Rekord v délce vládnutí v britské monarchii Alžběta zlomila 9. září 2015, kdy překonala královnu Viktorii, která vládla v letech 1837 až 1901. Ve svém věku 95 let je Alžběta rovněž nejstarším panovníkem ve světě aktuálně u moci.

Brunej: Hassanal Bolkiah, 54 let – Narozen 15. července 1946, sultán Hassanal Bolkiah (75) je pokládán za jednoho z nejbohatších lidí planety, vládne od abdikace svého otce v říjnu 1967 malé zemi na severním pobřeží ostrova Borneo, obklopené Malajsií. Je současně i premiérem.

Dánsko: Margrethe II., 50 let – Narozena 16. dubna 1940, královna Margrethe II. (81) nastoupila na trůn jednoho z nejstarších evropských královských dvorů 14. ledna 1972, po smrti svého otce, Frederika IX.

Švédsko: Carl XVI Gustaf, 48 let – Narozen 30. dubna 1946, bylo mu devět měsíců, když jeho otec Gustav Adolf zahynul při leteckém neštěstí v Dánsku, od útlého věku jej proto vychovávali pro trůn. Nastoupil na něj po smrti svého dědečka, krále Gustava VI Adolfa, 15. září 1973.

Britská královna Alžběta II. (Paříž, 6. června 2014)

Rekordy v délce vládnutí

  • V současnosti drží rekord v délce vládnutí před šesti lety zesnulý thajský král Pchúmipchon Adundét, který byl korunován jako Ráma IX. v červnu 1946 a zemřel v říjnu 2016 ve věku 88 let, vládl 70 let a čtyři měsíce. V Evropě překonal délku vlády královny Alžběty II. v historii pouze francouzský král Ludvík XIV., přezdívaný král Slunce, který vládl od svých čtyř let až do své smrti, tedy více než 72 let (1643 až 1715).
  • Délkou vládnutí se Alžbětě přiblížil také rakouský císař František Josef I., který stál v čele habsburské říše téměř 68 let (1848 až 1916) a během jeho vlády, která skončila až panovníkovou smrtí 21. listopadu 1916, zažila monarchie řadu změn.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

21. dubna 2020

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

18. dubna 2024

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

Se snoubencem fotbalistou máme syna, ale nežijeme spolu, říká Edwardsová

25. dubna 2024

Britská zpěvačka Perrie Edwardsová (30) prozradila, že nikdy nesdílela domácnost se svým...

Bývalého partnera princezny Beatrice našli mrtvého, nejspíš se předávkoval

25. dubna 2024  14:50

Bývalý partner britské princezny Beatrice (35) Paolo Liuzzo (†41) byl nalezen mrtvý v hotelovém...

Kameraman žaluje Megan Thee Stallion, byl nucen sledovat její sex se ženou

25. dubna 2024  12:38

Americká raperka a držitelka několika cen Grammy Megan Thee Stallion (29) čelí žalobě svého...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...