Princ Charles

Princ Charles | foto: AP

Britský princ Charles má COVID-19, je v karanténě ve Skotsku

  • 155
Následník britského trůnu princ Charles byl pozitivně testován na koronavirus. S odvoláním na oficiální prohlášení to uvádějí britská média. Jeho manželka, vévodkyně z Cornwallu, test také podstoupila, výsledek jejího testu byl negativní.

Syn britské královny Alžběty II. a následník trůnu nyní pobývá v domácí karanténě ve Skotsku na svém venkovském sídle Birkhall nedaleko Aberdeenu. Princ s chotí opustili Londýn už o víkendu.

„Princ z Walesu byl pozitivně testován na koronavirus. Má jen mírné příznaky, ale jinak je jeho zdravotní stav dobrý a během posledních několika dnů jako obvykle pracuje z domova,“ stojí v prohlášení paláce Clarence House, který je oficiálním londýnským sídlem Charlese a jeho manželky Camilly. 

Podle paláce se nedá zjistit, od koho se princ Charles nakazil, protože v posledních týdnech absolvoval kvůli své funkci spoustu veřejných akcí. Během posledních oficialit přitom kvůli šíření koronaviru přestal podávat ruce a přítomné zdravil indickým pozdravem namasté. V polovině března zrušil kvůli šíření koronaviru cestu do Bosny, na Kypr a do Jordánska. 

Britská agentura PA s odvoláním na své zdroje z královské rodiny uvedla, že Charles i Camilla jsou v dobrém psychickém stavu a že Charles není upoután na lůžko. Lékaři nepředpokládají, že se princův zdravotní stav zhorší.

Císařův vnuk, premiérova žena i herci. Prominenti s koronavirem

Charles je prvním členem britské královské rodiny, u kterého se potvrdila nákaza koronavirem. Se svou matkou, královnou Alžbětou II., se podle Buckinghamského paláce Charles viděl naposledy 12. března, tedy před tím, než mohl být případně infekční. Panovnice nyní pobývá na svém hradě Windsor a podle prohlášení paláce je v dobrém zdravotním stavu.

Alžběta II. (93) s manželem princem Philipem (98) odjela z Buckinghamského paláce do Windsoru minulý týden. Stráví tam i Velikonoce. Panovnice opustila Londýn o týden dříve než původně plánovala.

Královna poděkovala také vědcům, lékařům, záchranářům i zaměstnancům veřejných služeb za jejich nasazení v těchto dnech. „Mnozí z nás budou muset najít nové způsoby kontaktu se svými blízkými a zajistit tak, aby naši milovaní byli v bezpečí. Jsem si jistá, že to zvládneme. A ujišťuji vás, že má rodina a já jsme připraveni sehrát v tom svou úlohu,“ dodala královna.

Princ George, princ Charles, královna Alžběta II. a princ William na portrétu k začátku nového desetiletí, který zveřejnil Buckinghamský palác (Londýn, 18. prosince 2019).

Podle poslední bilance z úterního večera Británie evidovala přes 8000 lidí nakažených koronavirem a 422 pacientů, kteří nemoci COVID-19 podlehli.

Pozitivní test na koronavirus měl i monacký kníže Albert II., který to oznámil před pár dny. Také u něj je průběh onemocnění mírnější. Kníže se s princem Charlesem setkal 10. března na charitativní akci v Londýně. Koronavirem se nakazil také vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karel Habsburský. 

2. srpna 2013

,

Britská královská rodina