Boris Johnson a Carrie Symondsová (Londýn, 7. března 2020)

Boris Johnson a Carrie Symondsová (Londýn, 7. března 2020) | foto: Reuters

Těhotná snoubenka britského premiéra má příznaky COVID-19

  • 18
Těhotná snoubenka britského premiéra má příznaky nákazy koronavirem. Carrie Symondsová (32) čeká s Borisem Johnsonem (55), který je v izolaci kvůli potvrzené nemoci COVID-19, začátkem léta první dítě. Po týdnu se prý cítí lépe.

„Poslední týden jsem strávila v posteli s hlavními příznaky koronaviru. Test jsem nepotřebovala a po sedmidenním odpočinku se už cítím silnější a že se uzdravuji,“ uvedla na Twitteru Symondsová. 

Koronavirem se nakazil také samotný Boris Johnson. Sedmidenní karanténu chtěl původně ukončit v pátek, kdy však oznámil, že si ji o týden prodlouží, protože má stále teplotu. 

Premiérův záměr držet se v izolaci jen po sedm dní kritizovala již dříve labouristická poslankyně Rosena Allinová-Khanová, která Johnsona vyzvala, aby v karanténě zůstal další týden a strávil tam celkem 14 dní, jak doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Carrie Symondsová ostatním těhotným ženám vzkázala, aby si v případě nákazy nastudovaly aktuální instrukce, co mají dělat.

Český Státní zdravotní ústav uvádí (SZÚ), že těhotné ženy nejsou více ohroženy nákazou COVID-19 ani netrpí závažnějším průběhem onemocnění než ostatní lidé ve stejné věkové skupině. Podle SZÚ neexistuje důkaz, že by virus mohl být přenesen na nenarozené dítě v průběhu těhotenství nebo porodu.

,