Monacký kníže Albert II. a britská královna Alžběta II. (Londýn, 23. května...

Monacký kníže Albert II. a britská královna Alžběta II. (Londýn, 23. května 2011) | foto: Profimedia.cz

Koronavirem se nakazil i monacký kníže. Britská královna opustila Londýn

  • 22
Monacký kníže Albert II. (62) měl pozitivní test na nový typ koronaviru, informovala agentura AFP s odvoláním na oficiální sdělení monackého knížecího paláce. Ten rovněž uvedl, že stav panovníka není vážný. Britská královna Alžběta II. (93) zase kvůli koronaviru odjela z Londýna na hrad Windsor.

Podle místních médií jde o první hlavu státu, která se nakazila novým koronavirem, jenž se začal šířit koncem loňského roku z Číny.

„Kníže Albert II. monacký, u něhož byly začátkem týdne provedeny testy na koronavirus, je pozitivní na COVID-19,“ uvedl dnes odpoledne knížecí palác s odkazem na nemoc, kterou nový koronavirus způsobuje. 

Jeho zdravotní stav není znepokojující, uvádí se dále v prohlášení. Kníže je pod kontrolou lékařů, ale doma, odkud nadále pracuje.

Sportovec a cestovatel Albert II. usedl na knížecí trůn v dubnu 2005, po smrti svého otce knížete Rainiera III., který maličkému městskému státu, nyní s asi 40 tisíci obyvateli, vládl od roku 1949.

Novým koronavirem se letos nakazila už řada slavných osobností; hlavy států, které dosud podstoupily testy, je měly negativní. Testován byl například brazilský prezident Jair Bolsonaro či americký prezident Donald Trump, oba poté, co se spolu sešli na Floridě a co se nákaza potvrdila u Bolsonarova tajemníka, který se schůzky rovněž účastnil.

Koronavirem se nakazil i vnuk posledního českého krále

Negativní test měl například i španělský král Felipe VI. a jeho žena Letizia, kteří ho podstoupili poté, co se nákaza potvrdila i u ministryně španělské vlády, s níž byla královna na veřejné akci.

Naopak pozitivní test měly mimo jiné manželka španělského premiéra Pedra Sáncheze a žena kanadského premiéra Justina Trudeaua. Mezi nakaženými je i francouzský ministr kultury Franck Riester či australský ministr vnitra Peter Dutton. Ve čtvrtek oznámil nákazu Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU v rozhovorech o budoucí podobě vzájemných vztahů Unie s Británií po brexitu.

Novým typem koronaviru se tento měsíc nakazil i vnuk posledního rakouského císaře a českého krále Karel Habsburský.

Alžběta II. opustila Londýn

Britská panovnice Alžběta II. už v úterý oznámila, že ruší řadu tradičních akcí plánovaných na následující dny. Neuskuteční se tak zahradní slavnosti, kam se zvou vybraní hosté i z řad běžných obyvatel, nebude ani výstava zahradního návrhářství RHS Chelsea Flower Show a další.

Ve čtvrtek se pak královna vydala z Londýna na svůj hrad Windsor, kde stráví Velikonoce. Podle agentury Reuters Alžběta II. hlavní město opouští o týden dříve než před Velikonocemi v předchozích letech. Zůstane tam i po svátcích.

Královnina vnučka princezna Beatrice oznámila, že kvůli koronaviru a nařízením vlády výrazně zmenší svou svatbu plánovanou na květen. Zcela zruší například recepci v Buckinghamském paláci, kterou jí slíbila zorganizovat babička královna.

, ,

Britská královská rodina