Kalendář vydražil bobista Džmura

  • 78
Jiří Džmura získal v aukci unikátní kalendář Pirelli 2005 za 139 tisíc korun. "Za obyčejný kalendář bych takovou částku nedal, ale když jdou peníze na charitu, to je jiná," řekl iDNES Džmura, který je právě na závodech ve Spojených Státech.

PRŮBĚH DRAŽBY KALENDÁŘE ZDE

"Charitativních akcí se účastním často," přiznal Džmura, svého času nejlepší český bobista, který se tento týden po měsíci vrací ze závodů v Americe. "Dá se říct, že včerejší vítězství jsem věnoval na onkologii."

Jednačtyřicetiletý Džmura závodil až do olympiády v Naganu za Česko. Po přestávce způsobené zraněním dnes reprezentuje Slovensko. "Příští rok chceme ještě startovat na olympiádě," uvedl bobista. Jak naloží s kalendářem, ještě neví. "Dárek k Vánocům? Možná."

Peníze jdou na Krokodýlka
"Vydražené peníze půjdou opět na projekt Krokodýlek Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ve sbírce, jejíž cílová částka byla 1 milion 800 tisíc korun, chybělo před aukcí dvě stě tisíc korun, jsme rádi, že jsme sbírku výrazně doplnili," řekl manažer firmy Zdeněk Vacl.

Jako příklad zájmu o podobné dražby ve světě uvedl loňskou částku z Londýna, kde se kalendář Pirelli prodal za osm tisíc liber.

V Česku za něj čtenáři iDNES dali na brněnskou onkologii v roce 2001 56 tisíc korun, předloni 83 tisíc a loni už 117 tisíc korun. Světovým rekordem je však dražba z roku 1990, kdy byl Pirelli s olympijskými motivy prodán ve Vídni za 84 tisíc dolarů, tedy dva a půl milionu korun.

Předchozí dražby najdete pod ikonkou Téma - související články

Premiéra kalendáře na příští rok připomněla v Česku atmosféru jeho vzniku: v rytmu  brazilské samby a s polonahými hosteskami. Autor černobílých fotografií Francouz Patrick Demarchelier zvěčnil luxusní modelky v Rio de Janeiru - městě plném kontrastů.

Slávu prolomil Freeman
Znovu ho dostane americký prezident Bush, britský princ Charles nebo zpěvák Elton John. Mít doma kalendář Pirelli je známkou luxusu. Vyrábí se ho pouze čtyřicet tisíc kusů a do Česka se jich dostane jen pár desítek.

Psal se rok 1963 a kalendáře firmy na výrobu pneumatik Pirelli nebyly do té doby ničím výjimečným. Na každé stránce auto, k němu velká grafika pneumatiky, jedním slovem nuda. Pak společnost najala umělecké eso, Roberta Freemana, dvorního fotografa skupiny Beatles. "Vytvoř něco převratného," řekli mu. A Freeman to udělal.

Vybral si dvě modelky, odjel s nimi na ostrov Mallorca a vrátil se s něčím, co zbouralo dosavadní historii kalendáře. Jeho fotografie byly na tu dobu velmi odvážné, plné erotiky. Puritáni zuřili, ale kalendář Pirelli se stal jedničkou na trhu. Herzigová, Kurková, Campbellová, Crawfordová, ty všechny pro kalendář pózovaly. A pro všechny je to čest stejně jako pro oslovené fotografy.

Duch Brazílie
Pár let se ještě vedle modelek objevovaly výrobky firmy Pirelli, ale brzy zmizely. Dnes už jde pouze o ženskou krásu. Kalendář pro rok 2005 byl nafocen v Rio de Janeiru a dostal název Duch Brazílie. "Je to ryzí umění," řekl muž, který ho vyrobil, francouzský fotograf Patrick Demarchelier. I on je hvězdou svého oboru, v roce 1989 si ho pro svůj portrét vyhlédla princezna Diana a následně se jako první cizinec stal oficiálním fotografem britské královské rodiny.

V Pirelli se už potřetí objevuje krásná Naomi Campbellová, která v něm měla premiéru jako šestnáctiletá už v roce 1987. Na rozdíl od let minulých chybí mezi vybranými modelkami Češky. Tou první byla v roce 1996 Eva Herzigová a v posledních dvou kalendářích pózovala Karolina Kurková.

Už desetkrát Pirelli na trhu chyběl. Nevyšel v roce 1967 a v letech 1975-83, kdy firmu ochromila ropná krize. Ale od té doby, co se slávy týče, nemá v oboru konkurenci. Objevují se pouze hlasy kritizující jeho kvalitu. "Z posledních dvaceti kalendářů se mi jich líbilo tak pět," tvrdí český fotograf David Kraus.

Důležitější je však značka. "Kalendářů by se prodalo mnohonásobně víc," říká manažer Pirelli pro Českou republiku Zdeněk Vacl. "Firma je přesto vyrábí v limitované a číslované sérii čtyřiceti tisíc kusů. Tradičními odběrateli jsou například i brunejský sultán, či španělský král Juan Carlos." Do Česka se jich dostane jen pár desítek.

Titulní strana: Adriana Limaová
Kalendář Pirelli pro rok 2005 je černobílý. Na titulní stranu si tvůrci vybrali třiadvacetiletou brazilskou modelku Adrianu Limanovou, která už v patnácti vyhrála soutěž krásy a brzy se objevila v časopise Vogue. Za svůj půvab vděčí francouzským, portugalským a indiánským předkům.

Prosinec: Naomi Campbellová
Britská modelka je nejslavnější tváří nového kalendáře. V Pirelli se objevuje už potřetí, a to po letech 1987 a 1995. Campbellové je čtyřiatřicet let, ale v modelingu se stále drží na špici. Kromě toho hrála v několika filmech, napsala knihu a nedávno uvedla na trh svou vlastní kosmetickou značku.

Srpen: Liliane Ferrareziová
Brazilské modelce je teprve šestnáct let a už předvádí po takové značky jako jsou Raplh Lauren, Calvin Klein, Gucci nebo Chanel. Snímek pro měsíc srpen vznikl v luxusní zahradě koloniálního domu, druhým místem, které fotograf Demarchelier vybral, byla písečná duna.

Březen: Erin Wassonová
Fotograf sám vybíral modelkám oblečení a nedalo mu to mnoho práce: dvacetiletá Američanka nemá žádné. Wassonová je současnou oblíbenkyní předních návrhářů, ale její kariéra modelky začala nevšedně. Bez jejího vědomí ji otec přihlásil do soutěže krásy, kterou vyhrála.

Pirelli 2002. Červenec - KIERA CHAPLINOVÁ

Pirelli 2002. Květen - SHANNYN SOSSAMONOVÁ

Pirelli 2002. Listopad - MENA SUVARIOVÁ

Pirelli 2002. Září - MONET MAZUROVÁ

Isabeli Fontana a Ajay Lamas v kalendáři Pirelli.

Alessandra Ambrosio, Marcelo Boldrini a Isabeli Fontana v kalendáři Pirelli.

Alessandro Gassman and Jessica Miller v kalendáři Pirelli.

Natalia Vodianova and Tomasino Ganesh v kalendáři Pirelli.

Pirelli - Heidi Klumová.

Filippa Hamilton, Ajay Lamas a Rania Raslan v kalendáři Pirelli.

Natalia Vodianova, Tomasino Ganesh a Karolina Kurkova v kalendáři Pirelli.

Heidi Klumová a Jay Krauszer v kalendáři Pirelli.

Pirelli 2004. Leden z kalenáře Pirelli.

Měsíc červen v kalendáři Pirelli na rok 2004.

Měsíc únor v kalendáři Pirelli pro rok 2004.

Pirelli 2004. Na fotografii měsíce září pózuje pro kalendář Pirelli 2004 česká modelka Karolina Kurková.

Brazilské modelky Adriana Lima a Lilliane Ferrarezi (vpravo) žertují na tiskové konferenci, na které byl 18. listopadu v Rio de Janeiru představen Pirelliho kalendář 2005. Vždy originální kalendář italské společnosti Pirelli už řadu let neodmyslitelně patří ke světu módy a fotografie. Nové vydání pro rok 2005 připravil francouzský fotograf Patrick Demarchelier.

V Rio de Janeiru byl 18. listopadu představen Pirelliho kalendář 2005. Vždy originální kalendář italské společnosti Pirelli už řadu let neodmyslitelně patří ke světu módy a fotografie. Nové vydání pro rok 2005 připravil francouzský fotograf Patrick Demarchelier (mezi modelkami).

V Rio de Janeiru byl 18. listopadu představen Pirelliho kalendář 2005. Vždy originální kalendář italské společnosti Pirelli už řadu let neodmyslitelně patří ke světu módy a fotografie. Nové vydání pro rok 2005 připravil francouzský fotograf Patrick Demarchelier. Vlevo je brazilská modelka Isabeli Fontana.

Třiadvacetiletá Adriana Lima se narodila v Salvadoru. Jejím domovem je Brazílie, a zahájila svoji kariéru po vítězství v místní soutěži modelek v roce 1996. Rychle získala věhlas a objevila se ve Vogue (americké, italské a britské vydání), I-D, Marie Claire a dalších předních mezinárodních časopisech, na módních přehlídkách Victoria‘s Secret a získala kontrakt pro Maybelline.

Šestnáctiletá Liliane Ferrarezi, modelka s kouřově šedýma očima a žhoucí pletí, se stala brazilskou "Supermodelkou světa" agentury Ford jen několik týdnů poté, co byla objevena.

Třiadvacetiletá modelka Adriana Lima

Jednadvacetiletá Michelle Buswell se narodila ve městě Orange Park na Floridě. Jednoho dne se cestou do Disney Worldu rozhodla zúčastnit se soutěže nových modelek, která se zde konala. Zvítězila a zjistila, že má vše, co modelka potřebuje. O dva měsíce později odjela do New Yorku a podepsala smlouvu s Marilyn Agency.

Dvacetiletá ruská modelka Eugenia Volodina se narodila v Kazani. V módním světě známější pod jménem Eugenia, dobyla Evropu a Ameriku díky své smyslné kráse a tajemnému výrazu.

Julia Stegner a Eugenia Volodina

Poté, co před dvěma lety opustila rodné Rusko, začala jednadvacetiletá Valentina Zelyaeva (umělecké jméno: Valentina) svou modelingovou kariéru a rychle se dostala do popředí módního průmyslu. Během svého krátkého výletu do Japonska potkala svého budoucího manžela, se kterým se přestěhovala do Brazílie.

Dvacetiletá Marija se narodila ve městě Podgorica v Černé Hoře, a je neteří prezidenta Černé Hory. Zbožňuje hudbu a jeviště: studovala sedm let klasickou hru na piano na konzervatoři a také chodila na hodiny herectví.

Modelka Valentina

Jednadvacetiletá Michelle Buswell

Modelka Valentina

Britka Naomi Campbell ovládá módní průmysl díky své dokonalé postavě a elektrizujícímu zevnějšku. Od okamžiku, kdy před patnácti lety poprvé vystoupila na přehlídková mola, se stala mezinárodní celebritou a módní osobností.

Dvacetiletá Julia se narodila v Mnichově. Vyrostla v typicky rodinném prostředí, obklopená jejími milovanými psy. Tíhla k atletice, ale studovala devět let i tanec. Hledač talentů, který Julii objevil v jejích patnácti letech na Oktober Festu v Mnichově, objevil její obrovský potenciál a podpořil ji v myšlence stát se modelkou.

Modelka Julia Stegner

Fillipa Hamilton byla vychována svými švédskými rodiči v Paříži. Když jí bylo teprve patnáct let, vybral si ji Ralph Lauren jako svoji novou múzu a v následujících třech letech zazářila v kolekci Ralpha Laurena a v kampaních Polo Jeans Co. Ralph Lauren.

Dvacetiletá Erin Wasson se narodila a vyrostla ve městě Irving v Texasu. Její otec ji bez jejího vědomí přihlásil do soutěže modelek v Dallasu a, jakoby to byl osud, ona vyhrála. Od té doby Erin spolupracovala s mezinárodně uznávanými fotografy, jakými jsou Mario Testino, Peter Lindbergh, Patrick Demarchelier, Michael Thompson a David Sims.

Modelka Marija Vujovic

Mladé brazilské modelce Isabeli Fontana bylo dvanáct let, když začala její kariéra modelky a téměř šestnáct, když se objevila v katalogu Victoria‘s Secret. O rok později byla vybrána mezi finalistky modelingové soutěže v Sao Paolu a stala se hvězdou přitahující pozornost kampaní pro Valentino, Versace, Victor Rolf, Balenciaga, Tommy Hilfiger a Ralph Lauren.

Dvaadvacetiletá Diana Dondoe se narodila v Rumunsku. Byla součástí kampaně Jaro/Léto 2003 pro Miu Miu a kampaní Podzim/Zima 2003 a Jaro/Léto 2004 pro Balenciaga, fotografované Davidem Simsem. Od té doby zazářila Diana v kampani TSE focené Stevenem Kleinem, v kampani Emanuel Ungaro focené Solvem Sundsbo a v kampani Céline.

Modelka Valentina

Jiří Džmura s Kalendářem Pirelli 2005.

Jiří Džmura s Kalendářem Pirelli 2005.

Jiří Džmura s Kalendářem Pirelli 2005.

Jiří Džmura s Kalendářem Pirelli 2005.

Jiří Džmura s Kalendářem Pirelli 2005.

Představení kalendáře Pirelli 2005 doprovázelo i vystoupení brazilských bubeníků.

Manažer firmy Zdeněk Vacl představuje prestižní kalendář Pirelli pro rok 2005.

Moderátorka ČT Ivana Bednaříková uváděla oficiální představení kalendáře Pirelli 2005 v ČR.

Představení kalendáře Pirelli 2005 doprovázelo i vystoupení brazilských bubeníků.

Polonahé hostesky měly při oficiálním uvedení kalendáře Pirelli 2005 navodit tu správnou náladu...

,

Britská královská rodina