Jiří Pomeje (14. září 2017)

Jiří Pomeje (14. září 2017) | foto: Herminapress

Pomeje je po operaci hrtanu. Kvůli rakovině přišel o hlas

  • 51
Herce a producenta (53) Jiřího Pomeje v pátek dopoledne operovali v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Kvůli rakovině mu odebrali hlasivky a hrtan.

„Lékaři provedli operaci pana Pomeje. Operace byla velmi náročná protože onemocnění je velmi závažné. Pacient je v pooperační péči,“ řekla pro iDNES.cz mluvčí nemocnice Jitka Zinke. 

Začátkem tohoto týdne Pomeje změnil své původní rozhodnutí, že radši zemře, než by žil se slavíkem. Souhlasil s chirurgickým zákrokem, který mu má zachránit život. Mluvčí nemocnice již dříve uvedla, že operace sice přináší velká rizika, přesto ji lékaři Pomejemu dlouhodobě doporučují.

„Ano, Jirka je aktuálně na sále, kde probíhá operace. Jsem ráda, že nakonec přistoupil k náročnému onkologickému zákroku,“ řekla Pomejeho manželka Andrea v pátek kolem poledne.

Se slavíkem skončil také herec Stanislav Fišer, který nadaboval filmového Vinnetoua. 

V roce 2004 podstoupil zákrok kvůli nádorovému onemocnění hlasivek, které mu na nějakou dobu zcela znemožnilo další hereckou činnost. Bez speciálního přístroje elektrolaryngu nemůže mluvit.

Jiří Pomeje sice přijde o hlasivky, ale pravděpodobně to je jediná možnost, jak mu momentálně pomoci. „Moc jsem si přála, aby názor změnil, přesto jsme ho nikdo nenutil. Rozhodnutí bylo jen na něm. Bylo mu řečeno, že se může naučit jícnový hlas,“ dodala Andrea.

Herec a producent Jiří Pomeje se původně snažil operaci vyhnout a rakovinu se rozhodl vyhladovět více než měsíčním půstem, když 42 dnů nejedl. Při hladovce zhubl přes 25 kilo. Nastaly však komplikace a k tomu se přidal zápal plic. Byl uveden do umělého spánku a lékaři mu provedli tracheotomii. Minulý týden mluvčí nemocnice informovala, že herec už dýchá bez přístrojů.

Rakovinu herci diagnostikovali v dubnu 2017. Nádor objevili při operaci polypu na hlasivce. Výsledky histologie potvrdily, že jde o zhoubný nádor.

Jícnový hlas

Princip vzniku jícnového hlasu spočívá v tom, že se pa­cient naučí naplnit jícen vzduchem a postupně jej uvolňuje eruktací (říháním), a současně tvoří jednotli­vé hlásky v dutině ústní obvyklým způsobem. Jeho výhodou je tvorba hlasu bez jakýchkoliv pomůcek. Nevýhodou je skutečnost, že podle rozličných literár­ních údajů se jej dokonale dokáže naučit  20 - 70 % nemocných.

Zdroj: zdravi.doktorka.cz

7. listopadu 2017