Omylem „pohřbený“ Menzel. Režisér s manželkou dostanou odškodné sto tisíc

  • 20
Dohodou skončil ve čtvrtek u Městského soudu v Praze spor režiséra Jiřího Menzela a jeho manželky Olgy s vydavatelem Blesku. Redakce před dvěma lety omylem publikovala na webu Menzelův nekrolog. Za chybu se již veřejně omluvila. Teď ještě vydavatelství odškodní manžele částkou sto tisíc korun. Soud přístup stran ocenil.

Menzelovi původně žádali vedle omluvy jako satisfakci milion korun, každý z nich polovinu. U první instance vysoudili loni v září po padesáti tisících. Tuto částku bylo vydavatelství ochotné zaplatit. Jenže manželé chtěli víc. „Trváme na tom, že ta přiznaná částka je nepřiměřeně nízká,“ řekl ve čtvrtek odvolacímu senátu advokát Menzelových Ondřej Spáčil.

Předsedkyně senátu Veronika Křesťanová ho upozornila, že v jiném podobném případu přiznala se svými kolegy poškozené ženě jen omluvu. Naznačila, že pokud budou Menzelovi trvat na projednání podaného odvolání (opravný prostředek podalo i vydavatelství), dopadnou stejně a bude jim muset stačit omluva. „Předběžný názor soudu je, že hrozí, že neuspějete s odvoláním,“ řekla soudkyně žalující straně.

„Cítím, že to skutečně hrozí. Mohu poprosit o přerušení na pět minut, abych zavolal klientům?“ zeptal se advokát. „Jste opravdu citlivý člověk,“ poznamenal člen senátu, což všechny přítomné včetně právníka rozesmálo. „Podali jste to poměrně jasně,“ uznal s úsměvem právní zástupce Menzelových.

„Rádi bychom se dohodli,“ oznámil Spáčil po krátké telefonické konzultaci s klienty. Obě strany následně vzaly svá odvolání zpět. Prvoinstanční rozsudek, který Menzelovým přiznává omluvu a sto tisíc korun, je tak pravomocný.

Deník Aha! se omluvil matce za „smrt“ syna

  • Obdobný případ, na který ve čtvrtek odvolací soud odkazoval, se týkal článku v deníku Aha!, jehož redakce v srpnu 2016 omylem označila šestnáctiletého motokrosového závodníka, který vylétl z trati a narazil do stromu, za mrtvého, když k číslovce označující jeho věk přidala křížek (†16).
  • Žalobu podala závodníkova matka. Vydavatelství se muselo ženě v deníku omluvit za zveřejnění nepravdivé zprávy o smrti jejího syna a za bolest, kterou jí zveřejněním této zprávy způsobilo.

zdroj: Městský soud v Praze

„Váš přístup považujeme za rozumný, oceňujeme schopnost dohodnout se. Myslím, že to přinese prospěch oběma stranám. Minimálně si ušetříte dovolací řízení. Z vaší strany (žalobců) to bylo po tom, co jsme vám řekli, citlivé a moudré rozhodnutí,“ uzavřela Křesťanová.

Blesk zveřejnil video s nekrologem známého režiséra na svém webu 26. ledna 2018 v 21:55. V článku nazvaném „Důležitá zpráva o stavu Jiřího Menzela: Jeho žena Olga oslavila 40 a promluvila“ se objevilo omylem.

Redakce ho stáhla asi hodinu po půlnoci na výzvu Menzelovy manželky Olgy. Ta se nejprve snažila dovolat jedné z autorek, ale před půlnocí se jí to nepodařilo.

„Poté, co byl kontaktován další redaktor, tento bezodkladně zařídil odstranění reportáže,“ řekl loni na jaře u prvního stání právní zástupce vydavatele Blesku Jiří Urbánek. Podle jeho údajů zůstalo video na webu tři hodiny a čtrnáct minut. Za tu dobu mělo 702 zhlédnutí.

Menzelovi podali žalobu v srpnu 2018, soud ji začal řešit v květnu 2019:

Advokát režiséra a jeho ženy upozornil na to, že se zpráva rychle šířila, a to i do zahraničí. Menzelová a její asistentka měly řadu telefonátů a dostaly i e-maily, ve kterých se lidé včetně režisérových přátel vylekaně ptali, zda je pravda, že zemřel.

Vydavatelství chybu uznalo. Nejprve preferovalo omluvu osobním dopisem, nakonec tak učinilo veřejně. Nyní pošle Menzelovi a jeho ženě také po padesáti tisících korunách.